شناسهٔ خبر: 37887133 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: خبرآنلاین | لینک خبر

این خانواده موشکی، قدرت نابود کردن توان زرهی دشمنان ایران را دارد +عکس

باشگاه خبرنگاران جوان نوشت: موشک‌های ضد زره امروزه نقش مهمی در مقابله با نیروهای زرهی ایفا می‌کنند.

صاحب‌خبر -

موشک ها از ابتدای اختراع تاکنون در نبردهای زمینی، دریایی و هوایی و همچنین در حوزه پدافندی نقش مهمی ایفا می کنند. موشک ها انواع مختلفی مانند بالستیک، کوتاه برد، کروز و ... دارند. آنها قدری در نبردها به ویژه در عملیات های آفندی نقش تعیین کننده‌ دارند. اهمیت تجهیز ایران به موشک‌های گوناگون در برخی عملیات های مهم مانند نخستین حمله ایران با موشک های اسکاد بی  به یک کارخانه سیمان در یک کیلومتری پالایشگاه کرکوک در ۲۱ اسفندماه سال ۶۳ به همگان اثبات شد.

این مهم در حالی صورت گرفت که ایران در دوران جنگ تحمیلی نیز همواره توسط قوای موشکی رژیم بعثی عراق مورد حمله قرار می گرفت و بسیاری از شهرهای کشورمان در این دوران آماج حملات موشکی عراق بود. اینجا بود که شهید حسن طهرانی مقدم شروع به فکر طراحی و ایجاد صنعت موشکی کشور افتاد. در واقع این حرکت سرآغاز رشد و شکوفایی جمهوری اسلامی ایران در عرصه موشکی بود.

موشک های بالستیک و کروز اهمیت خاص خود را دارند. اما اهمیت این موضوع بیشتر در نبردهای با درگیری پائین ارزشمندی خود را نشان می دهد. ولی یکی دیگر از انواع موشک های موجود که در حوزه نبردهای زمینی رو در رو و با احتمال درگیری بسیار بالا  اهمیت زیادی دارد، موشک های ضد زره است.

خانواده موشک طوفان 

خانواده موشک‌های طوفان نخستین موشک‌های ضد زره بومی ساخت کشورمان هستند که در واقع نمونه مهندسی معکوس، موشک‌های تاو هستند و تاکنون نیز ۶ مدل از آن‌ها طراحی و ساخته شده است.

طوفان ۱

این موشک‌  ۱۸/۵ کیلوگرمی با یک سر جنگی ۳/۶ کیلوگرمی می تواند تا ۵۵۰ میلیمتر در زره‌های فولادی نفوذ کند. برد این موشک در بازه  ۷۰ تا ۳۸۵۰ متر تخمین زده می شود که بیشینه سرعت آن نیز در حدود ۳۱۰ متر بر ثانیه است. 

نکته مهم دیگری که در ارزیابی قدرت موشک ها اهمیت دارد، میزان برد موثر آنهاست که این مولفه در موشک طوفان ۱، در روز ۳۵۰۰متر و در شب نیز ۲۵۰۰متر است.

طوفان ۲ 

این موشک به عنوان نسل دوم از این خانواده یک تفاوت اساسی با نسخه اولیه خود دارد و آن هم برخورداری از سر جنگی دو مرحله ای است. طراحی یک میله نفوذگر برای نفوذ بهتر در انواع زره ها نیز دیگر مزیت طوفان ۲ است.

طول موشک طوفان ۲، ۱۴۵ سانتیمتر، جرم کلی ۱۹.۱ است که ۴ کیلوگرم از این جرم مربوط به کلاهک موشک است. میزان نفوذ سرجنگی این موشک ۷۶۰ میلیمتر بوده که نسبت به نسل گذشته رشد ۴۰ درصدی داشته، البته سایر مشخصات این طوفان نسبت به نسل اول هیچ تغییری نکرده است. دقت برخورد و اصابت هر دو نسل طوفان، در حدود ۹۵ درصد عنوان شده و این موشک‌ها قابلیت بکارگیری در شب را با برد کمتر دارند.

این موشک توانایی شلیک از بالگردها، خودروهای زرهی و پرتابگرهای زمینی را داراست.

طوفان ۳

طوفان در نسل سوم خود نیز باز هم یک تغییر و پیشرفت را شاهد بوده و آن هم مورد اصابت قراردادن اهداف موردنظر از بالا به جای برخورد از مقابل است. این توانایی بدین معنی است که طوفان ۳ اهداف زرهی که در پشت موانع طبیعی و مصنوعی پنهان شده اند را از قسمت بالا نابود کند.

وفان ۳ با قطر ۱۵ سانتیمتری، وزن ۱۹ کیلوگرمی و یک کلاه جنگی به وزن ۱/۷ کیلوگرم با برد ۶۵۰ تا ۳۵۰۰ متر تا عمق ۸۰ میلمیتری زره های فولادی نفوذ می‌کند و می‌تواند یا استفاده از قابلیت های مقابله با جنگال و سنسورهای مغناطیسی و لیزری برای شناسایی اهداف، ضربات مهلکی را بر پیکره دشمن وارد کند. همچنین بیشینه سرعت این نمونه نیز به مثابه دو عضو قبلی خانواده خود هیچ تغییری نکرده و همان عدد ۳۱۰ متر بر ثانیه است.

طوفان ۴؛ استفاده از تکنولوژی ترموباریک برای نخستین بار

محققان صنایع دفاعی کشورمان برای چهارمین نسل از موشک‌های ضد زره طوفان نیز با ابداع یک تکنولوژی جدید، محصولی متفاوت اما به روز را طراحی و ساختند. موشک ضد زره طوفان ۴ علاوه بر توانایی نابودی تجهیزات زرهی دشمنان با استفاده از فناوری نوین ترموباریک در کلاهک جنگی خود، توانایی انهدام استحکامات و ابنیه دشمن نظیر سنگرها، پناهگاه‌ها و حتی آشیانه‌ها را نیز داراست.

اما سرجنگی ترموباریک یا گرمافشاری در واقع نوعی از انفجار را ایجاد می کند که علاوه بر انفجار اولیه ناشی از برخورد موشک به هدف، توده‌ای از مواد آتش‌زا در شعاع انفجاری خود ایجاد می‌کند که با اکسیژن موجود در جو مخلوط می‌شود و در مرحله بعد، این توده آتش می‌گیرد به نحوی که تمام منطقه آتش گرفته را نابود می‌کند.

وزن این موشک قدری سنگین تر شده و به ۲۰ کیلوگرم رسیده است، وزن سرجنگی آن ۳/۵ کیلوگرم، میزان نفوذ در زره ۸۰ میلمیتر، برد آن نیز در بین ۱۰۰ تا ۳۷۵۰ متر تخمین زده می‌شود. بیشینه سرعت آن نیز ۳۱۰ متر بر ثانیه است. بیشینه سرعت آن نیز بیش از ۳۰۰ متر بر ثانیه برآورد می‌شود.

طوفان ۵

این عضو پنجم خانواده موشک‌های ضد زره طوفان در بهمن  ۸۸ با حضور وزیر دفاع وقت  رونمایی و خط تولید آن افتتاح شد. میزان نفوذ در زره‌ها، در این موشک به ۹۰۰ میلیمتر رسیده که نسبت به نسل نخست آن افزایش نزدیک به ۲۰۰ میلمیتری را نشان می‌دهد که دانش بنیان بودن و قدرت علمی صنایع دفاعی ایران مبتنی بر حقیقت است.

طوفان ۵ وزنی در حدود ۲۳ کیلوگرم دارد که از این میزان قریب به ۶ کیلوگرم آن مربوط به سر جنگی و یا کلاهک آن است. میزان نفوإ در زره ۹۰۰ میلمیتر، برد ۶۵۰ تا ۳۵۰۰ متر، سرعت ۱۶۷ متر بر ثانیه‌ای و قطر ۱۵.۳ سانتیمتری این نسل از خانواده موشک طوفان از دیگر ویژگی‌های فنی آن است.

همچنین از دیگر ویژگی‌های فنی این موشک می‌توان به قابلیت  هدایت لیزری و مقابله با جنگال اشاره کرد. طراحی این موشک نیز با نسل‌های قبلی متفاوت بوده و تفاوت‌هایی نظیر سر جنگی دو مرحله‌ای و میله نفوذگر جمع شونده برخورداراست.   

طوفان ۶

ششمین عضو از خانواده موشک های ضد زره توفان، از نظر ظاهری مانند طوفان ۴ است با این تفاوت که طوفان ۶ مجهز به سرجنگی ترموباریک است. همچنین وزن سرجنگی آن نیز نسبت به نمونه های قبلی افزایش یافته و ۵ کیلوگرم مواد منفجره را در خود جای داده است.

وزن کلی این موشک به طور کلی ۲۱ کیلوگرم، وزن کلاهک آن ۵ کیلوگرم، میزان نفوذ در زره ۸۰ میلمیتر، برد ۱۰۰ تا ۳۵۰۰ متر و سرعت متوسط آن نیز ۱۷۰ متر بر ثانیه است.

۲۳۲۷۲۱۵

برچسب‌ها:

نظر شما