شناسهٔ خبر: 37763924 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: فرارو | لینک خبر

بهرام امیراحمدیان استاد دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران در گفتگو با فرارو

نقشه

بهرام امیراحمدیان استاد دانشگاه با تاکید بر اینکه اقدام مشابه پوتین را اردوغان در ترکیه انجام داد،گفت: در ترکیه نظام پارلمانی بود، اما اردوغان با توجه به قدرتی که داشت، قانون اساسی را عوض کرد و نظام ریاستی را ایجاد کرد و الان نیز قدرت اصلی در ترکیه در دستان وی است و نخست وزیر تقریبا هیچ‌کاره است، اما در روسیه قضیه عکس است و پوتین به دنبال آن است که نظام ریاستی را به پارلمانی تیدبل کند، تا خود همچنان در قدرت باقی بماند.

صاحب‌خبر -
فرارو- بعد ازآن‌که دولت روسیه و دیمیتری مدودف نخست وزیر این کشور برای انجام اصلاحات مورد نظر پوتین همگی استعفا دادند، گمانه‌زنی‌ها از مقاصد این اقدام رئیس جمهور روسیه آغاز شد، به نظر می‌رسد پوتین قصد دارد جای پای خود را در این کشور مستحکم کند و بعد از پایان دوران ریاست جمهوری خود همچنان در قدرت بماند.

به گزارش فرارو، ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه پیشنهاد حکومت مادام العمر خود بر روسیه را رد کرده است. به اعتقاد وی حکومت مادام العمر یک فرد، بازدهی خوبی نداشته است. وضعیت اواسط دهه ۱۹۸۰ میلادی که رهبران اتحاد شوروی سابق بر اثر مرگ یکی پس از دیگری جانشین شدند نگران کننده بود.

همچنین دیمیتری مدودف نخست وزیر سابق روسیه بعد از استعفا اظهار کرد: درباره این شغل تازه باید بگویم، معاونت رییس شورای امنیت من را از فعالیت سیاسی، از جمله رهبری حزب باز نمی‌دارد. من همچنان رییس حزب "روسیه متحد" خواهم بود. این نیروی سیاسی اصلی ما و حزب حاکم ما است.
 
راهکار اردوغانی پوتین برای ماندن در قدرت پوتین به دنبال حفظ قدرت خود است
بهرام امیراحمدیان استاد دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران و کارشناس مسائل روسیه در گفتگو با فرارو با اشاره به اینکه تغییرات اخیر ولادیمیر پوتین هیچ‌گونه تغییری در روسیه در عمل به وجود نخواهد آورد، اظهارداشت: این تغییرات همچنان در راستای افزایش و تمرکز قدرت در دستان پوتین است، در حال حاضر پست نخست وزیری در روسیه اهمیت و قدرت چندانی ندارد و تنها چند وزارتخانه غیبر سیاسی و غیر اقتصادی از جمله آموزش و پرورش و علوم در اختیار مدودف بود.

وی افزود: اما در سال ۲۰۰۸ که پوتین به عنوان نخست وزیر روسیه انتخاب شد، عملا مدودف قدرتی نداشت به عنوان رئیس‌جمهور و اعلام مواضع و همچنین شرکت در رویدادهای بین المللی بر عهده خود پوتین بود، الان نیز وی قصد دارد به نوعی دیگری در قدرت بماند و با توجه به اینکه دیگر تکرار مدل سال ۲۰۰۸ جواب نخواهد داد، پوتین به دنبال تغییر قانونی اساسی روسیه است، تا قدرت خود را به اصطلاح به صورت دموکراتیک حفظ نماید.

این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه پوتین به هیچ عنوان دوست ندارد خود را رئیس جمهور مادام العمر روسیه اعلام کند، گفت: به دلیل انتقاداتی که پوتین نسبت به رئیسان جمهور کشورهای استقلال یافته از شوروی انجام داده و آن‌ها را به خاطر دائمی بودن قدرت در دست آن‌ها بارها مورد نکوهش و سرزنش قرار داده، به هیچ عنوان به این سمت نخواهد رفت و وجهه خود را برای انجام این کار خراب نمی‌کند.
 
بیشتر بخوانید: نقشه تازه پوتین

امیراحمدیان با تاکید بر اینکه قصد پوتین از انجام این اصلاحات تبدیل نظام ریاستی به پارلمانی در روسیه است، بیان داشت: با توجه به اینکه اکثریت دومای روسیه در اختیار حزب روسیه واحد حزب پوتین است، وی مشکلی برای انجام اصلاحات ندارد، از سویی به می‌رسد انجام این موارد به آسانی برای پوتین قابل اجرا باشد و زمان اجرای آن نیز به احتمال زیاد به بعد از پایان مدت زمان ریاست جمهوری پوتین در سال ۲۰۲۴ موکول خواهد شد.

وی اضافه کرد: با توجه به این موضوع پوتین همچنان در قدرت باقی خواهند ماند و به عنوان نخست وزیر بعد از سال ۲۰۲۴ به حکمرانی خود ادامه می‌دهد، بدون اینکه دیگر محدودیتی از لحاظ زمانی برای باقیماندن در قدرت داشته باشد، بنابراین عملا راه برای پوتین باز خواهد شد تا بدون دردسر تا هر زمانی که توان داشته باشد، در قدرت باقی بماند.
 
پوتین جانشین کاریزماتیکی ندارد
این کارشناس مسائل روسیه با اشاره به استعفای کل دولت روسیه و از جمله مدودف از پست نخست وزیری، ادامه داد: پوتین برای انجام این اصلاحات نیاز به نیروهای تازه داشت و برای همین امر دست به تغییر کل دولت زد، در مورد ادامه کار مدودف نیز باید گفت، او از دایره قدرت خارج نشده، بلکه وی همچنان دبیر کل حرب روسیه واحد که پوتین عضو آن است و اکثریت دوما را نیز در دست دارد، خواهد بود، بلکه به اعتقاد بنده نقش وی عوض خواهد شد، اما برای اینکه ببینیم اثر گذاری وی به چه شکلی در می‌آید، باید به انتظار تحولات آتی روسیه بود.

این استاد دانشگاه با تاکید بر اینکه اقدام مشابه پوتین را اردوغان در ترکیه انجام داد، گفت: در ترکیه نظام پارلمانی بود، اما اردوغان با توجه به قدرتی که داشت، قانون اساسی را عوض کرد و نظام ریاستی را ایجاد کرد و الان نیز قدرت اصلی در ترکیه در دستان وی است و نخست وزیر تقریبا هیچ‌کاره است، اما در روسیه قضیه عکس است و پوتین به دنبال آن است که نظام ریاستی را به پارلمانی تیدبل کند، تا خود همچنان در قدرت باقی بماند.

وی با اشاره به اینکه روسیه در حال حاضر هیچ فرد کاریزماتیکی به غیر از پوتین ندارد، خاظر نشان کرد: یکی از ضعف‌های جدی در سیستم حکومتی پوتین این است که او نتوانسته جانشین مناسبی که به مانند خودش باشد را تربیت کند، شاید در این سال‌ها مدودف دارای برخی از ویژگی‌ها بود، اما در عمل او نیز تنها اوامر پوتین را اجرایی می‌کرد، از سویی به نظر می‌رسد در سیاست جدید پوتین، مدودف از عرصه عیان و آشکار سیاست‌ورزی روسیه کنار رفته و احتمال دارد در خفا منویات پوتین را به جلو ببرد.

امیراحمدیان اذعان داشت: اما با همه این تغییرات در دولت روسیه، اما در عمل شاهد خواهیم بود که در هیجکدام از سیاست‌های این کشور بخصوص در زمینه سیاست خارجی هیچ گونه تغییری ایجاد نمی‌شود و پوتین همین سیاست‌هایی که در گذشته و الان نیز در پیش گرفته است را همچنان دنبال خواهد کرد.

نظر شما