شناسهٔ خبر: 37601935 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: تسنیم | لینک خبر

تروئیکای اروپا از فعال‌سازی «مکانیسم حل اختلاف» در برجام خبر دادند

انگلیس، فرانسه و آلمان به‌عنوان سه کشور اروپایی طرف ایران در برجام، سازوکار موسوم به «حل‌وفصل اختلافات» در برجام را فعال کرده‌اند.

صاحب‌خبر -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، سران سه کشور اروپایی عضو برجام در بیانیه‌ای مشترک اعلام کرده‌اند مکانیسم موسوم به «سازوکار حل‌وفصل اختلافات» در برجام را به جریان انداخته‌اند.

سه کشور اروپایی در این بیانیه آمیخته به ادعاهای اثبات‌نشده گفته‌اند: «ما به‌عنوان وزیران خارجه فرانسه، آلمان و پادشاهی متحده به‌همراه شرکای اروپایی‌مان منافع امنیتی مشترکی داریم؛ یکی از آنها، حفظ نظام منع اشاعه هسته‌ای و اطمینان یافتن از این است که ایران هرگز اقدام به ساخت سلاح هسته‌ای نمی‌کند.»

آنها در ادامه درباره توافق هسته‌ای برجام نوشته‌اند: «برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) همان‌طور که سران کشورهای ما به‌روشنی ابراز کرده‌اند نقشی کلیدی در این خصوص بازی می‌کند. برجام یکی از دستاوردهای کلیدی دیپلماسی چندجانبه و معماری نظم اشاعه جهانی است.»

وزیران خارجه سه کشور بار دیگر لفظاً از تصمیم دولت «دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهور آمریکا انتقاد کرده‌اند. در این بیانیه آمده است: «ما، آشکارا پشیمانی و نگرانی خودمان را از تصمیم ایالات متحده برای خروج از برجام و احیای مجدد تحریم‌ها علیه ایران ابراز و از مه 2018 در راستای حفظ این توافق با هم همکاری کرده‌ایم.»

توافق هسته‌ای برجام سال 2015 میان ایران و پنج کشور عضو شورای امنیت به‌علاوه آلمان (موسوم به گروه 1+5) حاصل شد. دولت آمریکا به‌ریاست دونالد ترامپ، اردیبهشت‌ماه سال گذشته این توافق مورد تأیید شورای امنیت را نقض کرده از آن خارج شد.

آمریکا پس از خروج از برجام تمامی تحریم‌های تعلیق‌شده ذیل این توافق را احیا کرده است. کشورهای اروپایی پس از خروج آمریکا به هیچ یک از وعده‌های خود برای جبران تبعات این خروج عمل نکرده‌اند.

علی‌رغم این، وزیران خارجه تروئیکای اروپا مدعی شده‌اند که تعهداتشان را به‌طور کامل اجرا کرده‌اند. در بخشی از این بیانیه مشترک آمده است: «سه کشور اروپایی به‌طور کامل به تعهدات برجامی‌شان از جمله رفع تحریم‌ها به‌نحو پیش‌بینی‌شده در برجام پایبند بوده‌اند. ما علاوه بر رفع همه تحریم‌ها که طبق تعهدات ما ذیل توافق انجام شده، تلاش‌های بی‌امانی برای حمایت از تجارت مشروع با ایران، از جمله از طریق مکانیسم اینستکس انجام داده‌ایم.»

بعد از خروج آمریکا از برجام و خلف وعده اروپا در برخوردار کردن ایران از مزایای توافق هسته‌ای، تهران تعهداتش ذیل برجام را کاهش داده است. تهران تأکید کرده این تعهدات ذیل بندهای توافق انجام شده‌اند و به‌معنای نقض توافق نیستند.

وزیران خارجه کشورهای اروپایی نوشته‌اند: «ما این استدلال را که ایران حق کاستن از پایبندی خود به برجام دارد قبول نداریم. ایران به‌خلاف بیانیه‌هایش، هیچ‌گاه مکانیسم حل اختلاف را فعال نکرده و هیچ دلیل قانونی برای توقف اجرای مفاد توافق را ندارد.»

کشورهای اروپایی علی‌رغم این در یکی از بندهای بیانیه خود مدعی شده‌اند فعال کردن مکانیسم حل‌وفصل اختلاف را به‌منظور حفظ توافق انجام داده‌اند.

در این بیانیه آمده است: «ما این اقدام را از سر حسن‌نیت و با هدفِ فراگیرِ حفظ برجام و امید صادقانه برای یافتن راهی جهت از میان برداشتن بن‌بست‌ها از طریق گفت‌وگوهای سازنده سیاسی و همین‌طور حفظ برجام و ماندن در چارچوب آن انجام می‌دهیم.»

آنها همچنین مدعی شده‌اند که قصد پیوستن به سیاست موسوم به «فشار حداکثری» را که دولت ترامپ در قبال ایران پیش گرفته ندارند. وزیران خارجه تروئیکای اروپا مدعی شده‌اند: «کشورهای ما با انجام این کار قصد پیوستن به کارزار فشار حداکثری علیه ایران ندارند. امیدواری ما بازگرداندن ایران به پایبندی کامل به برجام است.»

انتهای پیام/+

نظر شما