شناسهٔ خبر: 35284307 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: اقتصاد آنلاین | لینک خبر

رمزخوانی از یک اخراج

جان بولتون، سومین مشاور امنیت ملی دونالد ترامپ هم پس از ۱۷ ماه همکاری پراختلاف با رئیس جمهوری امریکا؛ از کاخ سفید رفت تا شاید دعواها بر سر مهم‌ترین چالش‌های سیاست خارجی واشنگتن مانند ایران، کره شمالی و افغانستان در دولت پایان یابد.

صاحب‌خبر -

 به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از ایران، بولتون و ترامپ در لحظه خداحافظی هم دست از اختلاف نظرها برنداشتند و در حالی که ترامپ در توئیتر نوشت، بولتون را اخراج کرده، بولتون تأکید کرد، به میل خود استعفا داده است. اما چه ترامپ درست بگوید چه بولتون، باید گفت این هم از بازی های نادر روزگار بود که بولتون در هجدهمین سالگرد حملات 11 سپتامبر 2001 که با تلاش و تقلای او سنگ بنای حملات امریکا در خاورمیانه را گذاشت، از کاخ سفید خارج شد.

به‌گزارش نیویورک تایمز، در 17 ماهی که بولتون جمهوریخواه و جنگ طلب در کاخ سفید حضور داشت به زعم خود کوشید نگذارد ترامپ با دشمنان امریکا «توافق‌های نابخردانه» امضا کند. ابتدا ترامپ برای نشان دادن نارضایتی خود از مواضع بشدت جنگ طلبانه بولتون درباره او جوک می‌گفت. او بارها گفته بود، مشاورش علاقه دارد ایالات متحده را درگیر جنگ‌های بیشتری بکند. اما در روزهای اخیر اختلاف‌های رئیس جمهوری و مشاور امنیت ملی‌اش آنقدر بالا گرفت که بولتون یک فراخوان لحظه آخری تشکیل داد تا نگذارد ترامپ در کمپ دیوید با رهبران طالبان توافق صلح امضا کند. او با تشکیل این فراخوان موفق شد، ترامپ را وادار به لغو مذاکره و توافق با طالبان کند اما در جبهه بزرگتری شکست خورد زیرا ترامپ بشدت از دست او عصبانی شد و اخراجش کرد. ترامپ در توئیتر نوشت: من شب گذشته به جان بولتون گفتم که کاخ سفید دیگر نیازی به خدمات او ندارد. من و دیگران در دولت بشدت با بسیاری از پیشنهادهای او مخالف هستیم و بنابراین از جان خواستم استعفا دهد. او هم امروز صبح استعفا داد. من از جان به خاطر خدماتش کمال تشکر را دارم. بولتون تنها 12 دقیقه بعد از این پیام توئیتری ترامپ، در توئیتی واقعه را به گونه‌ای دیگر شرح داد و نوشت: من شب گذشته استعفای خود را تقدیم رئیس جمهوری کردم و ترامپ گفت: بگذار فردا درباره‌اش حرف می‌زنیم. بولتون در مصاحبه با نیویورک تایمز هم اعلام کرد، به میل خود استعفا داده نه به میل رئیس‌جمهوری.

پیش از این استعفا یا اخراج، ترامپ و دستیارانش به‌طور خصوصی بولتون را به خاطر مخالفت‌هایش با توافق صلح طالبان - واشنگتن بسیار سرزنش کرده بودند. برخی رسانه‌ها در امریکا در گزارش‌های خود نوشته بودند، مایک پنس، معاون ترامپ هم درباره توافق واشنگتن - طالبان با بولتون هم عقیده بوده اما روز سه‌شنبه پنس با عصبانیت صحت این گزارش‌ها را رد کرد.

البته از ماه‌ها قبل معلوم بود که موقعیت بولتون در کاخ سفید بشدت تضعیف شده اما حتی خودش هم فکرش را نمی‌کرد که به این زودی به پایان کارش در کاخ سفید برسد. او صبح روز سه‌شنبه با کارکنان امنیت ملی یک نشست داشت و حتی کاخ سفید یک برنامه خبری برای ساعت 13:30 همان روز با حضور بولتون، مایک پمپئو و استیون منوچین درباره تروریسم ترتیب داده بود. قبل از این برنامه خبری توئیت ترامپ مبنی بر اخراج بولتون منتشر شد و بولتون کاخ سفید را ترک کرد و در برنامه خبری هم تنها پمپئو شرکت کرد. در چهره پمپئو هم نه تنها هیچ نشانه‌ای از ناراحتی به خاطر اخراج بولتون نبود بلکه او آشکارا اختلاف نظرهایش با بولتون را برملا کرد و گفت: قطعاً جاهایی بود که من و بولتون اختلاف دیدگاه داشتیم. پمپئو همچنین گفت، اصلاً از این اتفاق شگفت زده نشده است.

به‌گزارش نیویورک تایمز، پمپئو و بولتون به‌طور کلی هر دو سیاست‌های محافظه کارانه دارند اما پمپئو انعطاف و سازگاری بیشتری با دیدگاه‌های ترامپ دارد اما بولتون حتی پس از آنکه می‌دید پیشنهادش رد شده باز هم بر سر عقاید و دیدگاه‌های خود پافشاری می‌کرد و تا جایی پیش می‌رفت که سیاست‌های ترامپ را کم اهمیت و بی‌ارزش جلوه دهد. همچنین پمپئو به بولتون به‌عنوان یک هم تیمی نگاه نمی‌کرد بلکه به او به‌عنوان کسی که سیاست‌های رئیس جمهوری را به هیچ می‌انگارد نگاه می‌کرد. بولتون هم پمپئو را سیاستمداری می‌دانست که به میل رئیس جمهوری رفتار می‌کند تا بتواند در رقابت‌های سنا حمایت او را داشته باشد و به سنا راه یابد.

ماه گذشته میلادی در جریان برگزاری اجلاس گروه 7 هنگامی که بولتون حاضر نشد در دو برنامه تلویزیونی حضور یابد، منتقدان داخلی او گفتند که او به خاطر اینکه نمی‌خواسته از سیاست‌های ترامپ درباره روسیه حمایت کند، دعوت برنامه‌های تلویزیونی را رد کرده است. البته بولتون این انتقادها را رد کرد و گفت به برنامه‌ها نرفته چون که پیش‌بینی کرده بوده موضوع اصلی این برنامه‌ها جنگ تجاری امریکا با چین است و او در این زمینه تخصص ندارد.

جانشین موقت بولتون کیست

ریاست امنیت ملی امریکا از یک راست افراطی به‌ نام جان بولتون گرفته و به یک راست افراطی دیگر به‌ نام چارلز کوپرمن سپرده شد. کوپرمن 68 ساله که سابقه حضور در دولت رونالد ریگان، رئیس جمهوری سابق امریکا را دارد، به‌مدت طولانی دستیار جان بولتون بود و در ژانویه امسال نیز به‌عنوان معاون بولتون معرفی شد.

او که سابقه مدیریت در دو کمپانی اسلحه‌سازی بوئینگ و لاکید مارتین را دارد، در دولت ریگان مدیر اجرایی قراردادهای تسلیحاتی بود و در «مرکز سیاست امنیتی» امریکا نیز فعالیت داشته است. این مرکز، یک اندیشکده راست افراطی است که سیاست‌های ضدایران را دنبال می‌کند.

کوپرمن در سپتامبر ۲۰۱۵ نامه‌ای را که از سوی مرکز سیاست امنیتی تهیه شده بود، امضا کرد که در آن با توافق هسته‌ای ایران مخالفت و از اوباما خواسته شده بود که این توافق را لغو کند.

نظر شما