شناسهٔ خبر: 34210854 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

به همت بنیاد برکت؛

نوای عمران و آبادانی در روستاهای متروکه کردستان نواخته شد

سنندج - ایرنا - بنیاد برکت وابسته به ستاد اجرایی فرمان امام خمینی (ره) با پرداخت تسهیلات ارزان قیمت و ایجاد عمران و آبادانی موجب شد بسیاری از روستاهای متروکه و حتی خالی از سکنه شهرستان بیجار در استان کردستان رونق بگیرد.

صاحب‌خبر -

شهرستان ۸۹ هزار نفری بیجار در ۱۴۲ کیلومتری شهر سنندج قرار دارد و بنیاد برکت ستاد اجرایی فرمان حضرت امام خمینی (ره) در روستاهای این شهرستان با ارائه تسهیلات مناسب ارزان قیمت به اهالی موجب رونق و آبادانی این روستاها شده است.

همراه هیاتی از بنیاد برکت با پیمودن جاده پر پیچ و تاب سنندج - بیجار که در حاشیه آن کشاورزان در حال برداشت گندم و جو هستند ولی منطقه ای تقریباً خشک و کم آب است،  پس از پیمودن ۵ کیلومتر جاده کاملاً خاکی به یک روستای آرام، کم امکانات به نام گوندک رسیدیم.

به گفته اهالی، این روستا سال ها خالی از سکنه بود ولی به همت بنیاد برکت ستاد اجرایی فرمان امام خمینی (ره) چند سالی است صدای دلنشین روستاییان در گوندک طنین انداز شده است.

سید مهدی حسینی از اهالی این روستا به خبرنگاران گفت: در دهه ۷۰ بیش از ۶۰۰ نفر در این روستا ساکن بودند که در سال ۸۰ بدلیل خشکسالی، نبود آب شرب و همچنین نبود اشتغال مناسب جوانان به شهرها مهاجرت کردند.

وی افزود: این روستا از سال ۸۲ تا ۹۴ خالی از سکنه بود که با اقدامات بنیاد برکت و اعطای تسهیلات ارزان قیمت برای ایجاد شغل ۸ خانوار به این روستا بازگشتند و در حال حاضر نیز ۳۸ خانوار در این روستا زندگی می کنند.

یکی دیگر از اهالی روستا که خود را احمد محمدی معرفی کرد، گفت: در سال ۹۵ حدود ۳۰ میلیون تومان تسهیلات از بنیاد برکت دریافت و با آن ۱۶ راس گوسفند خریدم و در حال حاضر مشغول دامپروری هستم.

مجری طرح‌های اشتغالزایی محور اجتماعی بنیاد برکت استان کردستان نیز در جمع خبرنگاران گفت: در فاصله ۲۶ کیلومتری شهر بیجار روستای گوندک واقع شده که در چند سال اخیر بیشترین آمار مهاجرت را داشته و آن نیز به دلیل مشکلات کسب و کار بوده است.

کامبیر محمدی افزود: شغل بیشتر مردم زراعت گندم به شکل دیم بود که به دلیل خشکسالی و کمبود آب‌های سفره های زیر زمینی این کار را کنار گذاشته و راهی شهرها شدند.

وی ادامه داد: با توجه به مصوبه شورای اشتغال استان کردستان به این روستا ورود کردیم و با ارائه تسهیلات، مشاوره، ایجاد بازار اشتغال موجب مهاجرت معکوس اهالی این روستا شدیم و دوره‌های دامداری برای این افراد راه اندازی کردیم و پس از ایجاد زیر ساخت‌های لازم موضوع بعدی فروش محصولات است.

با ۱۰ میلیون مغازه مکانیکی راه انداختم

همراه هیاتی اعزامی بنیاد برکت در ادامه به روستای یک مقدار بهتر و پیشرفته تر خودلان رفتیم، این روستا که از استانداردهای لازم همچون کوچه باغ و از جمعیت نسبتاً مناسبی برخوردار بود ۲ نفر از جوانانش با گرفتن تسهیلات ۱۰ میلیون تومانی از بنیاد برکت یک مغازه مکانیکی راه اندازی کرده بودند.

رحمان احمدی ۲۱ ساله در این باره به خبرنگاران گفت: بیشتر اهالی این روستا موتور دارند و برای تعمیرات این وسیله نقلیه باید کیلومترها طی کنند چون لیسانس مکانیکی داشتم و یک مغازه متروکه و تعطیل در روستا وجود داشت با تسهیلات ۱۰ میلیونی به همراه یکی از دوستانم این مغازه را راه اندازی کردیم.

قالی بافی در شهرستان بیجار با نقشه های دلچسب و رنگین سرآمد استان کردستان و کشور است به همین منظور به سراغ خانواده ای رفتیم که در خانه ای کوچک مشغول قالیبافی هستند.

خانم قالیباف به خبرنگاران گفت: از بنیاد برکت ۳۰ میلیون وام دریافت کردم و دار قالی برپا کردم، در حال حاضر بافت یک فرش ۹ متری یک سال طول می کشد که حدود ۳ تا ۴ میلیون هزینه نخ و ابریشم آن می شود و این فرش ها را بین ۳۰ تا ۴۰ میلیون در بازار می فروشیم.

۳۰ هزار طرح اشتغالزایی در کشور ایجاد می‌شود

مدیر روابط عمومی بنیاد برکت درباره فعالیت این بنیاد به خبرنگاران گفت: بنیاد برکتِ ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) با توجه به خلاءهای موجود در حوزه اشتغال روستایی، رفع محرومیت و بازگشت به روستاها توانسته اقدامات مؤثری انجام دهد و سال گذشته ۱۰ هزار طرح اشتغال‌زایی را با ۴۰ هزار فرصت شغلی در کشور اجرا کرده است.

حمیدرضا زمانی می گوید: بخش اعظم این فعالیت ها در قالب طرح سحاب در مناطق محروم و روستاها انجام شده و برای سال ۱۳۹۸ نیز عملیاتی کردن ۳۰ هزار طرح اشتغال‌زایی با ۷۲ هزار فرصت شغلی را با اولویت مناطق سیل‌زده در دستور کار داریم.

وی اضافه کرد: بنیاد برکتِ ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره)، این طرح‌های اشتغال‌زایی را در سال ۱۳۹۸ در ۲۶ استان، ۱۵۵ شهرستان و ۶ هزار روستا اجرا خواهد کرد.

زمانی ادامه داد: یکی از ویژگی‌های طرح‌های اشتغال پایدار حمایت، بازاریابی و مشاوره به کارآفرینان است که بنیاد برکت ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) با اجرای طرح سحاب به این موارد جامه عمل پوشانده اند.

وی افزود: طرح سحاب بخشی از اجرای مدل جامع توسعه‌ی مناطق محروم و روستایی را پشتیبانی می‌کند، در این مسیر و در چارچوب ظرفیت‌های محیطی، در ابتدا زمینه‌های ایجاد کسب‌وکار تعیین می‌شود و پس از سنجش و تطبیق اهلیت فنی افرادی که تمایل به کسب‌وکار تعریف‌شده دارند؛ فرآیندهای تأمین منابع و اخذ مجوزهای قانونی طی می‌شود.

زمانی اظهار داشت: در این مسیر، فرد متقاضی در تمامی مراحل (فنی، مالی، اجرایی) مشارکت می‌کند و یکی از موضوعات حائز اهمیت در پیشبرد این طرح، نظام مدیریتی و اجرایی پیش‌بینی شده است که به‌واسطه‌ آن، تمام مراجع رسمی عهده‌دار نقشی معین در پیشبرد هدف اجرای طرح هستند.

وی افزود: بنیاد برکت ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) قرارداد ساخت ۵۰ مدرسه برکت را با ۲۶۵ کلاس درس و اعتباری بیش از ۲۳۴ میلیارد ریال در مناطق محروم استان کردستان منعقد کرده که از این تعداد ۳۶ مدرسه افتتاح و به بهره‌برداری رسیده است.

مدیر طرح‌های اجتماع محور بنیاد برکت ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) هم به خبرنگاران گفت: این بنیاد ۳ چالش حوزه اشتغال را بررسی کرده که پایین بودن اشتغال نسبت به جمعیت، به ازای اشتغال هر یک نفر چند نفر تأمین معاش می‌شوند و پایین بودن بهره وری نیروی کار است.

مرتضی نیازی ادامه داد: یکی از دلایل مهاجرت به شهرها و خالی شدن روستاها اشتغال است چون مردم برای دسترسی به خدمات بهتر به شهرها کوج می‌کنند.

وی یادآور شد: در حال حاضر در کشور به ازای هر نفری که کار می‌کند ۳.۴ دهم نفر معیشت شان تأمین می‌شود این در حالیست که در سال ۲۰۱۷ در کشور چین به ازای هر نفری که کار می‌کرد ۱.۸۵ نفر معیشت شان تأمین می‌شد یعنی از جمعیت یک میلیارد نفری، ۷۰۰ میلیون نفر آنها مشغول به کار بودند.

نیازی گفت: ظرفیت‌های عظیمی در حوزه اشتغال در کشور ما مغفول مانده و باید از این امکانات استفاده شود.

وی با اشاره به اینکه توزیع اشتغال در کشور به شدت نامتوازن است، تاکید کرد: در شهرها فرصت‌های شغلی افزایش یافته ولی در روستاها به مرور زمان فرصت‌های شغلی از بین رفته است.

مدیر طرح‌های اجتماع محور بنیاد برکت ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) افزود: از ابتدای انقلاب تاکنون جمعیت روستایی ما ۲۲ میلیون نفر باقی مانده و این در حالیست که روستاها در این سال‌ها توسعه یافته اند.

وی اظهار داشت: در حال حاضر ۲۵ درصد جمعیت کشور روستایی هستند که اگر روند مهاجرت‌ها ادامه پیدا کند در ۱۰ سال آینده به ۱۸ درصد می‌رسد و بخشی از روستاهای ما نابود می‌شود.

نیازی در بخش دیگری گفت: علت کاهش جمعیت در روستاها نبود اشتغال است، در دولت‌هایی که به مساله اشتغال توجه داشته اند اشتغال را در بخش صنعتی دیده و دنبال این بودند که یک کارخانه دایر کنند و مردم را در آنجاها سرکار بگذارند در صورتی که از ظرفیت‌های روستاها غافل ماندند.

مدیر طرح‌های اجتماع محور بنیاد برکت ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) تاکید کرد: اصلی ترین دلیلی که در حوزه اشتغال در ۴۰ سال گذشته نتوانستیم موفق باشیم نداشتن الگو و برنامه مشخص برای ایجاد اشتغال در روستاها است.

وی گفت: برای ایجاد اشتغال تنها تمرکز به تخصیص منابع داشته ایم در صورتی که ۱.۵ میلیارد از صندوق توسعه ملی برای توسعه مناطق روستایی برداشته شده ولی خروجی اشتغالزایی نداشته است بر همین اساس بنیاد برکت متمرکز بر ایجاد اشتغال با یک مدل اجرایی شده است.

نیازی یادآور شد: از ۱۰ هزار طرح اشتغالزایی که سال گذشته در سراسر کشور اجرایی شد ۲۰۰ طرح آن در استان کردستان بوده است.

یک هزار و ۸۰۰ طرح اشتغال‌زایی بنیاد برکت در استان کردستان در ۲۰ رسته شغلی از جمله پرورش دام سبک و سنگین، خیاطی، پرورش بوقلمون، صنایع دستی و … ایجاد شده است.

بنیاد برکت ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) با هدف محرومیت‌زدایی و توانمندسازی اقتصادی و اجتماعی مناطق محروم، نهضت اشتغال‌زایی و ایجاد فرصت‌های کسب‌وکار را در این مناطق راه‌اندازی کرده است.

۹۱۰۲

نظر شما