شناسهٔ خبر: 34191625 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: اقتصاد آنلاین | لینک خبر

احساس رضایت از زندگی

یکی از آرزوها و یا بهتر بگویم یکی از دغدغه‌های هر انسانی در زندگی داشتن احساس رضایت و خوشبختی است. به عبارت دیگر رضایتمندی از زندگی یکی از رازهای ناشناخته زندگی انسان‌های موفق است؛ همان‌هایی که با مشکلات گوناگونی دست‌و‌پنجه نرم می‌کنند اما احساس نارضایتی از زندگی خود ندارند.

صاحب‌خبر -

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از آرمان، بسیار دیده‌ایم کسانی را که فاقد امکانات زندگی‌اند اما از احساس رضایت برخوردارند و برعکس بسیاری از افرادی که با داشتن امکانات فراوان در زندگی احساس خوشبختی را تجربه نمی‌کنند. بدین ترتیب است که این سوال به ذهن متبادر می‌شود که چگونه می‌توان از زندگی خود احساس رضایت داشت؟ پژوهشگران به این منظور تحقیقات گسترده‌ای انجام داده‌اند تا ببینند چگونه چیزهایی مانند پول، نگرش، فرهنگ، حافظه، تندرستی، نوع‌دوستی و عادات روزانه بر احساس بهروزی ما تأثیر می‌گذارد. حوزه جدید روان‌شناسی مثبت پر از یافته‌های جدیدی حاکی از آن است که اعمال ما تأثیر چشمگیری بر احساس خوشبختی و رضایت ما از زندگی دارد.

راهبردهای ثابت‌شده برای افزایش رضایت عبارتند از:

تفکرات مثبت داشته باشید

توجه داشته باشید که رضایت از زندگی یک احساس درونی است که می‌تواند تحت‌تاثیر واقعیت‌های بیرونی باشد اما وابسته به آن نیست؛ به‌طوری که می‌توان در بدترین شرایط از زندگی احساس رضایت داشت. ممکن است که این سوال در ذهن هر یک از ما شکل بگیرد که با این وجود سرچشمه‌ احساسات انسان کجاست یا اینکه چه چیزهایی در شکل‌گیری احساسات نقش دارند؟ پاسخ این است که احساس، ناشی از تفکر انسان است پس احساسات نتیجه‌ مستقیم افکارند و ما آن‌گونه که می‌اندیشیم احساس می‌کنیم. در واقع بدون داشتن افکار خشمگینانه نمی‌توان احساس خشم کرد، بدون داشتن افکار افسرده نمی‌توان احساس افسردگی نمود و بدون داشتن افکار حاسدانه نمی‌توان احساس حسد کرد و... بنابراین احساس رضامندی یا نارضایتی از زندگی ریشه در چگونگی تفکر ما دارد و برای رسیدن به رضایت از زندگی باید در تفکراتمان تجدیدنظر کنیم نه اینکه فقط به تهیه و تأمین امکانات فراوان بیندیشیم.

از مقایسه بپرهیزید

چشم و هم‌چشمی جزئی از بسیاری از فرهنگ‌هاست اما مقایسه خودمان با سایرین می‌تواند به رضایت و عزت نفس لطمه وارد کند. به‌جای مقایسه‌کردن با دیگران، توجه خود را به دستاوردهای شخصی معطوف کنید تا به رضایت بیشتری دست یابید.

بیش از اندازه به پول توجه نکنید

کسانی که پول را در رأس فهرست اولویت‌های خود قرار می‌دهند، بیشتر در معرض افسردگی، اضطراب و عزت نفس پایین هستند. این امر در ملل و فرهنگ‌های گوناگون یکسان است. هر چقدر بیشتر رضایت را در کالاهای مادی بجوییم، کمتر آن را می‌یابیم. رضایت، عمر کوتاهی دارد و گذرا است. پول‌‌دوستان نیز در آزمون پویایی و خودشکوفایی نمره اندکی می‌گیرند.

اهداف معنادار داشته باشید

کسانی که برای تحقق چیزی ارزشمند تلاش می‌کنند، بسیار راضی‌تر از کسانی هستند که رویاها یا آرزویی ندارند. این اهداف می‌تواند به سادگی یاد‌گرفتن مهارتی جدید یا بارآوردن بچه‌ها به شیوه‌ای اخلاقی باشد. انسان همواره برای رشد به نوعی معنا نیاز دارد. به گفته دانشمندان، رضایت و خوشبختی در محل تلاقی لذت و معنا قرار دارد. هدف چه در محل کار و چه در خانه آن است که فعالیت‌هایی انجام دهیم که از نظر شخصی هم لذت‌بخش و هم مهم باشد.

در کار ابتکار به خرج دهید

میزان رضایت شما از شغل تا حدی به ابتکاری که به خرج می‌دهید، بستگی دارد. محققان معتقدند هنگامی که خلاقیت به خرج می‌دهیم، به دیگران کمک می‌کنیم و راه‌های بهبود در امور را پیشنهاد می‌کنیم یا کارهای اضافی انجام می‌دهیم، از کارمان بیشتر احساس اغنا می‌کنیم.

لبخند بزنید

به‌نظر ساده می‌رسد اما بسیار موثر است. افراد راضی امکانات موجود، فرصت‌ها و موفقیت را می‌بینند. وقتی آنان به آینده نگاه می‌کنند، خوشبین هستند و وقتی گذشته را مرور می‌کنند، معمولا گزینه‌های مثبت را می‌بینند. حتی اگر از بچگی این‌گونه بزرگ نشده‌اید که نیمه پر لیوان را ببینید، با تمرین نگرش مثبت به عادت تبدیل می‌شود.

ورزش کنید

تحقیقات نشان می‌دهد که ورزش می‌تواند به اندازه داروها در درمان افسردگی موثر باشد و در عین حال هیچ‌گونه عوارض جانبی نیز نداشته باشد. به علاوه، هزینه آن نیز به‌مراتب کمتر است. ورزش منظم حس تحقق چیزی را به انسان می‌دهد، امکان تعامل با دیگران را فراهم می‌کند، هورمون‌های عامل احساس خوب را در بدن آزاد می‌کند و عزت نفس را افزایش می‌دهد.

بخشش را فراموش نکنید

نوع‌‌دوستی و بخشش را به جزئی از زندگی خود تبدیل کنید و از این کار مقصودی را بجویید. محققان می‌گویند کمک به همسایه، داوطلب‌شدن برای انجام کارهای عام‌المنفعه یا اهدای کالا و خدمات باعث ایجاد احساس خوبی در شخص می‌شود که مزایای زیادی از نظر تندرستی به همراه دارد. گوش‌کردن به درددل دوست، یاددادن مهارت‌ها، توجه به موفقیت‌های دیگران و روحیه گذشت نیز به رضایت می‌افزاید. محققان می‌گویند کسانی که برای دیگران خرج می‌کنند، بیشتر از کسانی که برای خودشان خرج می‌کنند، احساس رضایت می‌کنند.

نظر شما