شناسهٔ خبر: 33687463 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: آریا | لینک خبر

گزینه های پیشروی ترامپ در ارتباط با ایران پس از سرنگونی پهپاد آمریکایی

صاحب‌خبر -

خبرگزاری آریا-بسیاری از تحلیل گران بعد از شنیدن اولین واکنش آقای ترامپ نسبت به حادثه سرنگونی پهپاد جاسوسی آمریکا به این نتیجه رسیدند که او احتمالا از اقدام نظامی پرهیز خواهد کرد. 
به گزارش خبرگزاری آریا،دولت ترامپ در ادامه راه به متحدانی نیاز خواهد داشت. واقعیت این است که این دولت به راحتی نمی تواند کشورهای دیگر را علیه ایران متحد کند. آقای داگلاس لوت، سفیر سابق آمریکا در سازمان ناتو در این ارتباط گفت: «دولت ترامپ شریک غیر قابل اطمینانی برای متحدان خود بوده است. آن ها هیچ انگیزه ای برای همکاری با ما نخواهند داشت»

گزینه های پیشرو ترامپ در مورد ایران
به گزارش نیویورکر،رابین رایت در نیویورکر نوشت: سپاه پاسداران ایران روز پنج شنبه حوالی ساعت 4 صبح موشکی را به سمت یک پهپاد جاسوسی آمریکا در نزدیکی تنگه هرمز شلیک کرد. این تنگه دروازه استراتژیکی برای ترانزیت یک سوم نفت دنیا محسوب می شود. این پهپاد بدون سرنشین 120 میلیون دلاری بر فراز آسمان منفجر شد. روز بعد وزیر امور خارجه ایران مختصات جغرافیایی این پهپاد در قلمرو هوایی خود را منتشر کرد. اما دولت ترامپ ادعا کرد که این حمله در قلمرو هوایی بین المللی انجام شده است. چند ساعت بعد دونالد ترامپ دستور داد که سه موضع در داخل ایران در واکنش به سرنگونی این پهپاد هدف قرار بگیرند. اما آقای ترامپ در دقایق آخر منصرف شد و این عملیات را لغو کرد. رئیس جمهور روز بعد در حساب توییتر خود شرح داد که تعداد تلفات احتمالی این حمله با سرنگونی یک پهپاد بی سرنشین تناسب نداشته است. اما تنش بین دو کشور به بالاترین نقطه در سه دهه گذشته رسیده است.

در ادامه این مطلب آمده است: حمله موشکی اخیر در ادامه دیگر اقدامات تحریک آمیز اخیر ایران رخ داد. گفتنی است، در یک ماه گذشته شش نفت کش تجاری در نزدیکی خلیج عمان مورد هدف قرار گرفته اند. دولت ترامپ، ایران را به عنوان مسئول اصلی این حملات و همچنین اقدامات تهاجمی گروه های نیابتی اش در عراق، افغانستان و عربستان معرفی کرده است. ایران همچنین تهدید کرده است که در ماه ژوئیه برخی تعهدات خود در چارچوب توافق هسته ای برجام را به حالت تعلیق درخواهد آورد. تهران 60 روز به طرف های دیگر برجام مهلت داده است که به وعده های خود برای محافظت از ایران در مقابل تحریم های اقتصادی آمریکا عمل کنند. ترامپ به صورت یکجانبه سال گذشته از توافق هسته ای برجام خارج شد و دوباره تحریم های اقتصادی را علیه ایران اعمال کرد. میزان صادرات نفت ایران از 3.2 میلیون بشکه در روز به تقریبا نیم میلیون بشکه در روز کاهش یافته است. مقامات ایران در روزهای اخیر تهدید کرده اند که به زودی غنی سازی در سطوح بالاتر را از سر می گیرند. شاید هدف از این تهدید، گرفتن امتیاز از آمریکا و اروپا باشد، اما ایران در طول یک سال می تواند از این اورانیوم برای تولید بمب اتمی استفاده کند.

پاتریک شاناهان، سرپرست وزارت دفاع آمریکا در تاریخ 17 ژوئن پیش از کنار کشیدن از مقام خود گفت: «آمریکا به دنبال درگیری نظامی با تهران نیست». اما پنتاگون از ماه مه هزاران سرباز آمریکایی را در کنار تعدادی بمب افکن بی-52، سامانه موشکی پاتریوت و یک ناو هواپیمابر به منطقه اعزام کرده است. آقای ترامپ اکنون چهار گزینه پیش رو دارد. گزینه اول ادامه دادن کمپین فشار حداکثری علیه تهران و تلاش برای دست یابی به توافقی است که در آن مسائل تروریسم، برنامه موشکی ایران، حضور منطقه ای و حقوق بشر نیز در نظر گرفته شده اند. اما احتمال موفقیت این سیاست پایین است. آقای جان کیربی، سخنگوی سابق در وزارت خارجه آمریکا در این ارتباط گفت: «ایران هیچ انگیزه ای برای گفت و گو با ما ندارد. البته ما به اقتصاد ایران ضربه زده ایم، اما نه به اندازه ای که آن ها را به میز مذاکره بازگرداند».

گزینه دیگر این است که نیروها و ادوات جنگی بیشتری به منطقه اعزام شوند یا اینکه نیروی دریایی آمریکا کشتی های تجاری در خلیج فارس را اسکورت کند. خوب است بدانید که آمریکا قبلا این کار را انجام داده است. واشنگتن در سال 1987 در طول جنگ ایران-عراق سی کشتی جنگی را به منطقه خلیج فارس اعزام کرد. نیروی دریایی آمریکا در این مدت نفت کش های کویتی که پرچم آمریکا بر روی آن ها نصب شده بود را اسکورت می کرد. اولین نفت کش با یکی از مین های دریایی ایران اصابت کرد. ایران تصریح کرد که دست های مرئی مسئول این حادثه هستند. در سال 1988 ناو جنگی ساموئل رابرتز با یک مین برخورد کرد. نیروی دریایی آمریکا در پاسخ دو سکوی نفتی و چهار کشتی ایران را غرق کرد. اما آمریکا نیز کاملا بی گناه نبود. ناو ویسنس یک هواپیمای مسافربری ایران را هدف گرفت. در این حادثه دویست و نود نفر کشته شدند.
گزینه سوم برای دو طرف واکنش نشان دادن به اقدامات یکدیگر است. کاخ سفید روز پنج شنبه قصد داشت که همین کار را بکند. آقای ترامپ در ابتدا تصمیم گرفت که تعدادی از مواضع ایران را مشابه با حملات محدود سال قبل علیه رژیم بشار اسد مورد هدف قرار دهد. ظاهرا این مواضع شامل سایت های رادار و سامانه های موشکی بوده اند. اما ایران هیچ شباهتی با سوریه ندارد. ایران هشتمین ارتش بزرگ دنیا را با تقریبا نیم میلیون نیرو در اختیار دارد و اقدامات تلافی جویانه تهران می توانند به یک چرخه خشونت فاجعه آمیز در کل منطقه منجر شوند.
اما بدترین گزینه پیش رو نیز یک جنگ تمام عیار خواهد بود. آقای ترامپ در اولین واکنش عمومی خود نسبت به حادثه سرنگونی پهپاد گفت که این حمله احتمالا غیر عمدی بوده است. آقای حسین سلامی، فرمانده سپاه پاسداران ایران در یک سخنرانی تلویزیونی گفت: «ما تمایلی برای جنگ با هیچ کشوری نداریم. اما نیروهای ما کاملا آماده هستند». واقعیت این است که کمپین نظامی احتمالی آمریکا علیه ایران هیچ شباهتی به مداخلات قبلی در عراق و افغانستان نخواهد داشت. شش سناتور برای جلوگیری از عملیات نظامی علیه ایران لایحه ای را در کنگره مطرح کرده اند. آقای تام اودال، نماینده دموکرات ایالت نیو مکزیکو گفت: «مجلس هیچ مجوزی برای اقدام نظامی علیه ایران صادر نکرده است. ما باید اطمینان حاصل کنیم که تنش های اخیر و محاسبات اشتباه دو طرف به یک درگیری فاجعه آمیز منجر نخواهد شد».
اما دولت ترامپ در ادامه راه به متحدانی نیاز خواهد داشت. واقعیت این است که این دولت به راحتی نمی تواند کشورهای دیگر را علیه ایران متحد کند. آقای داگلاس لوت، سفیر سابق آمریکا در سازمان ناتو در این ارتباط گفت: «دولت ترامپ شریک غیر قابل اطمینانی برای متحدان خود بوده است. آن ها هیچ انگیزه ای برای همکاری با ما نخواهند داشت».
در ماه گذشته کشورهای ژاپن، فرانسه، آلمان، سوئیس، عراق و عمان تلاش کرده اند که برای کاهش تنش ها بین تهران و واشنگتن میانجیگری کنند. ظاهرا هیچ کدام از دو کشور شروط طرف دیگر برای شروع مذاکرات را قبول ندارند. در صورتی که آقای ترامپ از توافق هسته ای خارج نمی شد و تلاش می کرد تا نقاط ضعف آن را با همکاری اروپا، روسیه و چین برطرف کند، بحران کنونی به وجود نمی آمد. در عوض، دولت ترامپ به تنهایی تلاش می کند که امنیت آب های خلیج فارس را تامین کند. نکته جالب توجه این است که آمریکا حتی نیاز زیادی به نفت خلیج فارس ندارد. آقای ترامپ بارها وعده داده بود که سربازان آمریکایی را به کشورش باز خواهد گرداند. اما ممکن است به زودی شاهد جنگ دیگری در منطقه باشیم.


 ترامپ  گرفتار بین دو گزینه مهم
به گزارش نیویورک تایمز،ظاهرا آقای ترامپ تصور می کرد که لحن خصمانه و ارتش تقویت شده کشور می توانند به عنوان یک عامل بازدارنده قوی در مقابل تهدیدات دشمنان عمل کنند. اما منتقدان آقای ترامپ معتقدند که این لحن خصمانه و تهدیدآمیز نیز می تواند خطرناک باشد و در نهایت به درگیری نظامی منجر شود.
پیتر بیکر در نیویورک تایمز نوشت: روز پنج شنبه نیروهای مسلح آمریکا در واکنش به سرنگونی یک پهپاد جاسوسی بی سرنشین آماده حمله محدود به چند مورد از مواضع ایران بودند. اما آقای ترامپ در آخرین لحظات منصرف شد و ترجیح داد که فعلا دست به اقدام تلافی جویانه علیه تهران نزند. البته هنوز بحث در مورد این موضوع پایان نیافته است. مقامات کاخ سفید حاضر نیستند اطلاعات زیادی در اختیار رسانه ها قرار دهند. اما هیچ کس تردیدی نداشت که این تصمیم می توانست لحظه ای سرنوشت ساز در دوره ریاست جمهوری آقای ترامپ باش
 در ادامه این مطلب آمده است: اما شاید رسیدن به این لحظه بحرانی برای دو طرف قابل پیش بینی و اجتناب ناپذیر بود. آقای ترامپ در ماه مه 2018 آمریکا را از توافق هسته ای بین المللی با ایران که در دوره باراک اوباما درباره آن مذاکره شده بود، خارج کرد. دولت ترامپ در این مدت به تدریج دوباره تحریم های اقتصادی سنگین علیه ایران را اعمال کرده است. اما این رفتار تهاجمی تهران تحت فشارهای اقتصادی و سیاسی همیشه قابل پیش بینی بوده است. در نتیجه، آقای ترامپ در شرایط کنونی مجبور شده است که بین دو گزینه جنگ و صلح یکی را انتخاب کند.
رابرت مالی، رئیس گروه بین المللی بحران و مشاور سابق باراک اوباما است. وی در ارتباط با سیاست ترامپ در قبال ایران گفت: «ظاهرا به نظر می رسد که آقای ترامپ در حال روبرو شدن با عواقب تصمیمات قبلی خودش است. ترامپ می گوید که از کارزار فشار حداکثری حمایت می کند اما تمایلی به جنگ با ایران ندارد. لیکن واشنگتن نمی تواند هم زمان به هر دو هدف دست پیدا کند، زیرا فشار می تواند در نهایت به جنگ منجر شود و بر عکس».
حتی در صورتی که آقای ترامپ تصمیم بگیرد که واکنشی نسبت به حمله اخیر نشان ندهد، دو کشور به زودی دوباره در مسیر تقابل قرار خواهند گرفت. تهران در هفته های اخیر دست به اقدامات تحریک آمیزی در خلیج فارس زده است. رهبران ایران این هفته تهدید کردند که تعدادی از تعهدات خود در چارچوب توافق هسته ای را به حالت تعلیق در می آورند.
رائول مارک، کارشناس سابق سازمان سیا است که در حال حاضر در بنیاد دفاع از دموکراسی فعالیت می کند. او معتقد است که اقدام نظامی آمریکا علیه ایران در آینده نزدیک اجتناب ناپذیر خواهد بود. مارک در این ارتباط گفت: «ایرانی ها در ادامه همچنان تلاش خواهند کرد که میزان صبر و مدارای آقای ترامپ در مقابل اقدامات تحریک آمیز خود را امتحان کنند».
او ادامه داد: «بدون شک در آینده بیشتر از خصوصیات اخلاقی آقای ترامپ آگاه خواهیم شد. علاوه بر این، باید منتظر باشیم که مردم آمریکا چه واکنشی نشان خواهند داد. آیا ما هنوز به دنبال دخالت در خاورمیانه و شروع جنگ دیگری در این منطقه هستیم؟ هنوز نمی توان به طور قطعی به این سوال پاسخ داد. اما به نظرم به زودی تکیلف این موضوع مشخص خواهد شد».
ترامپ شبیه به یک رهبر جنگ طلب پرخاشگر صحبت می کند اما در عمل شبیه یک فرد صلح طلب انزوا گرا رفتار کرده است. ترامپ دشمنان آمریکا را تهدید می کند که با آتش و خشم مواجه خواهند شد، اما هم زمان تلاش می کند کشورش را وارد جنگ های خارجی نکند. او بارها دولت های قبل را به خاطر مداخله نظامی در کشورهای خارجی سرزنش کرده بود.
ظاهرا آقای ترامپ تصور می کرد که لحن خصمانه و ارتش تقویت شده کشور می توانند به عنوان یک عامل بازدارنده قوی در مقابل تهدیدات دشمنان عمل کنند. اما منتقدان آقای ترامپ معتقدند که این لحن خصمانه و تهدیدآمیز نیز می تواند خطرناک باشد و در نهایت به درگیری نظامی منجر شود.
آقای ترامپ هدف خود از تهدید به نابودی کامل کره شمالی را بازگرداندن رهبر این کشور به میز مذاکره عنوان کرده بود. اما او در خاورمیانه با شرایط متفاوتی روبرو است. همسایه های کره شمالی در آسیا از جمله چین، ژاپن، روسیه و کره جنوبی اصلا تمایلی به شروع یک درگیری نظامی نداشتند. اما دشمنان ایران در منطقه از جمله اسرائیل، عربستان و امارات از یک رویکرد تهاجمی تر نسبت به تهران حمایت می کنند.
علاوه بر این، در تیم آقای ترامپ افراد جنگ طلبی همچون مایک پمپئو، وزیر امور خارجه و جان بولتون، مشاور امنیت ملی حضور دارند. آن ها بر خلاف رئیس جمهور خواستار اقدام قاطع تر علیه جمهوری اسلامی ایران هستند. اختلاف نظر بین رئیس جمهور و مشاورانش باعث شده است که بسیاری از کشورهای منطقه و دنیا نسبت به سیاست دولت ترامپ سردرگم شوند.
راهم امانوئل، رئیس سابق پرسنل کاخ سفید در دوره ریاست جمهوری باراک اوباما است که بعدا به عنوان شهردار شهر شیکاگو انتخاب شد. او در ارتباط با بحران اخیر گفت: «ظاهرا در حال حاضر مقامات دولت ترامپ در مورد نحوه برخورد با ایران اتفاق نظر ندارند. در یک طرف پمپئو و بولتون و در طرف دیگر نیز رئیس جمهور و بقیه قرار دارند. فقدان یک راهبرد منسجم باعث ایجاد این سردرگمی شده است».
اگرچه بی میلی آقای ترامپ نسبت به جنگ های خارجی بر کسی پوشیده نیست، اما منابع نزدیک به او معتقدند که رئیس جمهور در صورت نیاز حتما به زور متوسل خواهد شد. فرد فلیتز، رئیس سابق ستاد جان بولتون است که در حال حاضر به عنوان رئیس مرکز مطالعات امنیتی انجام وظیفه می کند. او در ارتباط با شرایط کنونی گفت: «آقای ترامپ در کمپین انتخابات خود وعده داد که آمریکا را از جنگ های منطقه خارج خواهد کرد و جنگ جدیدی به راه نخواهد انداخت. اما ترامپ بر خلاف باراک اوباما به کاربرد اقدام نظامی اعتقاد دارد و در صورت نیاز از آن استفاده خواهد کرد».
اما آقای ترامپ در روزهای اخیر احتمال درگیری نظامی با ایران را پایین دانسته است. هفته گذشته دولت ترامپ ایران را به عنوان مقصر حملات علیه نفت کش های ژاپنی و نروژی در خلیج عمان معرفی کرد. اما ترامپ در مصاحبه با مجله تایمز اهمیت این حوادث را زیر سوال برد و به طور ضمنی اشاره کرد که به خاطر چنین اقدامات کوچکی وارد جنگ نخواهد شد.
بسیاری از تحلیل گران بعد از شنیدن اولین واکنش آقای ترامپ نسبت به حادثه سرنگونی پهپاد جاسوسی آمریکا به این نتیجه رسیدند که او احتمالا از اقدام نظامی پرهیز خواهد کرد. ترامپ تاکید کرد که در این حمله جان هیچ کدام از سربازان آمریکایی به خطر نیفتاده است.
بسیاری از متحدان نزدیک آقای ترامپ از بی میلی او برای متوسل شدن به اقدام نظامی تقدیر کرده اند. آقای تاکر کارلسون، مجری شبکه خبری فاکس نیوز و از افراد نزدیک به رئیس جمهور است. آقای کارلسون پنج شنبه شب در برنامه تلویزیونی خود گفت: «دقیقا همان کسانی که 16 سال پیش ما را وارد جنگ عراق کردند، به دنبال شروع یک جنگ جدید با ایران هستند. خوشبختانه رئیس جمهور نگاه بدبینانه ای نسبت به این تفکر جنگ طلبانه دارد».
البته آقای ترامپ در گذشته چند بار در منطقه دست به اقدام نظامی زده است. او دو بار در پاسخ به استفاده ادعایی تسلیحات شیمیایی، دستور حمله به مواضع حکومت بشار اسد در سوریه را صادر کرد. او همچنین مجوز استقرار سربازان آمریکایی در کشورهای مختلف برای تعقیب تروریست ها را صادر کرده است.


 ایران چه گزینه‌هایی در برابر عقب‌نشینی ترامپ دارد
لوموند به تصریح به رفتارهای دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا، اشاره دارد و تاکید می‌کند: تصمیم به حمله، سپس اعلام توقف آن، نشان از رفتارهای دمدمی مزاجی این مستاجر کاخ سفید درباره پرونده ایران دارد.
پس از انتشار گزارش مبنی ها بر تصمیم دونالد ترامپ برای حمله به ایران در پاسخ به سرنگون ساختن یک پهپاد جاسوسی آمریکایی از سوی ایران و لغو فرمان حمله، فیگارو، نشریه چاپ فرانسه، در شماره روز شنبه، می‌نویسد: در حالیکه یک انگشت بر روی دکمه شلیک رفته بود، رییس‌جمهوری آمریکا عقب‌نشینی کرد.
 فیگارو،  تحت عنوان "ایران چه گزینه‌هایی در برابر عقب‌نشینی ترامپ دارد"، می‌نویسد: ایران آیا اکنون به رفتارهای خود علیه دشمنانش در آب‌های خلیج فارس ادامه خواهد داد یا دست از این اقدامات علیه نیروهای آمریکایی در منطقه برداشته و اندکی صبر پیشه خواهد کرد؟
این نشریه فرانسوی زبان، در عین حال این پرسش اساسی را مطرح می‌کند که "این آرامش تا چه زمانی پایدار خواهد ماند؟".
فیگارو از تنش‌های فزاینده میان دو کشور با اصطلاح "جنگ اعصاب میان تهران و واشنگتن" یاد کرده و به نقل از یک تحلیلگر تصریح می‌کند: حدود 48 ساعت پس از سرنگونی هواپیمای بدون سرنشین آمریکایی توسط ایران، هنوز شرایط مبهم بوده و اطمینان‌بخش نیست.
لوموند نشریه مشهور فرانسوی در این رابطه نوشته است: ترامپ و پشت صحنه‌های یک دیپلماسی ناروشن.
این نشریه راست‌گرای فرانسه، با اشاره به اظهارات دونالد ترامپ، ساعاتی پیش از توقف حمله به ایران در واکنش به سرنگونی پهپاد آمریکایی، تاکید می‌کند: ترامپ توضیحاتی داد که طبق معمول هیچ‌گاه امکان بررسی جزئیات آن ممکن نیست.
لوموند به تصریح به رفتارهای دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا، اشاره دارد و تاکید می‌کند: تصمیم به حمله، سپس اعلام توقف آن، نشان از رفتارهای دمدمی مزاجی این مستاجر کاخ سفید درباره پرونده ایران دارد.
ایران چه گزینه‌هایی در برابر عقب‌نشینی ترامپ دارد"، می‌نویسد: ایران آیا اکنون به رفتارهای خود علیه دشمنانش در آب‌های خلیج فارس ادامه خواهد داد یا دست از این اقدامات علیه نیروهای آمریکایی در منطقه برداشته و اندکی صبر پیشه خواهد کرد؟


نظر شما