حقایقی از جنس ویتامین K
ویتامین K یکی از ویتامینهای کمتر شناخته شده برای ما محسوب میشود. این ویتامین نقشی کلیدی در لخته شدن خون و پیشگیری از خونریزی ایفا میکند.
به گزارش عصر ایران، برخلاف بسیاری از ویتامینهای دیگر، ویتامین K به طور معمول به عنوان یک مکمل غذایی استفاده نمیشود. در ادامه هرچه بیشتر با این ویتامین آشنا میشویم.
مواد غذایی تازه همواره بهترین گزینه برای دریافت ویتامینها محسوب میشوند و ویتامین K نیز از این مساله مستثنی نیست. در شرایطی که ممکن است به استفاده از مکمل برای دریافت میزان کافی از این ویتامین نیاز باشد، مواد غذایی همچنان بهترین گزینه برای تامین آن هستند.
ویتامین K در واقع گروهی از ویتامینهای محلول در چربی است که ساختارهای شیمیایی مشابه دارند.
در شرایطی که انواع مختلفی از ویتامین K وجود دارند، ویتامین 1 K و 2 K شایعترین انواع این ماده مغذی هستند. در شرایطی که از نظر نام شبیه به یکدیگر به نظر میرسند، اما آنها دارای عملکردها و منابع غذایی مختلف هستند.
ویتامین1 K که به نام فیلوکینون نیز شناخته میشود، عمدتا در سبزیهای برگدار یافت میشود. پس اگر به میزان زیاد از این مواد غذایی مصرف نمیکنید، برای بهرهمندی از فواید این ماده مغذی بهتر است روند فعلی را تغییر دهید.
افراد بسیاری همچنان به این باور اشتباه اشاره دارند که ویتامین2 K تنها در گوشت وجود دارد. در شرایطی که محصولات حیوانی به طور معمول منابع اصلی این ماده مغذی هستند، اما تنها منبع محسوب نمیشوند. با تقویت سلامت روده میتوانید توانایی بدن خود برای تولید ویتامین K را افزایش دهید. بهترین روش برای تقویت سلامت روده مصرف غذاهای تخمیر شده مانند کلم ترش، میسو، ماست، کیمچی، و خیارشور است.
ویتامین K3 که به نام منادیون نیز شناخته میشود، ماده ای مصنوعی است و بهتر است برای پیشگیری از عوارض جانبی بالقوه از مصرف آن پرهیز کنید.
بهترین روش برای افزایش دریافت ویتامین K مصرف 6 منبع اصلی آن شامل (همراه با مقدار ویتامین K موجود در یک پیمانه): کیل (1,062 میکروگرم)، برگ کولارد (1,059 میکروگرم)، اسفناج (889 میکروگرم)، برگ شلغم (529 میکروگرم)، بروکلی (220 میکروگرم)، جوانههای بروکسل (2018 میکروگرم).
در شرایطی که ویتامین K بیشتر به واسطه توانایی خود در کمک به لخته شدن خون مشهور است، این ماده مغذی میتواند به بهبود سلامت قلب و استخوان نیز کمک کند.
از آنجایی که ویتامین K یک ماده مغذی محلول در چربی است، بهتر است برای جذب بهتر همراه با مقداری چربی مصرف شود. از این رو، افزودن روغن زیتون به غذا یا سالاد، استفاده از آووکادو یا افزودن مقداری مغزدانه به وعده غذایی میتواند مفید باشد.
اگر وارفارین یا دیگر داروهای رقیق کننده خون را مصرف میکنید یا به یک اختلال لخته شدن خون مبتلا هستید، برای پرهیز از بروز هر گونه مشکل با داروی مصرفی یا بیماری خود بهتر است میزان مصرف ویتامین K ثابت و بر اساس دوز توصیه شده باشد.
نظر شما