شناسهٔ خبر: 33017643 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه سیاست‌روز | لینک خبر

ترامپ عقب‌نشینی کرد؛

باخت در میدان نظامی و گردنکشی اقتصادی!

صاحب‌خبر -

مدام بر طبل جنگ کوبند، ناو هواپیمابر را راهی کرده و خبر از وجود نیروهای نظامی در خلیج‌فارس دادند، اما... اما وقتی مردان عمل آماده شدند و با صدای بلند گفتند که شروع‌کننده جنگی نیستند اما برای نبرد دشمن آماده‌‌اند، عطای دلارهای سعودی را به لقایش بخشیده و راه‌شان را گرفتند و رفتند، حالا که گردنکشی ترامپ در میدان نبرد تمام شده دست را درست روی نقاط ضعفمان گذاشته و با صراحت می‌گوید: «نبرد نظامی نه، با ایران در میدان اقتصاد می‌جنگیم!»
بعد از دستوردهای نیروی مقاومت یمنی و عراقی رئیس جمهوری ایالات متحده در تازه‌ترین اظهارنظر درباره افزایش تنش با جمهوری اسلامی گفت که او قصد «جنگ با ایران» را ندارد. ترامپ در گفت‌وگو با فاکس‌نیوز گفت:‌ « من کسی نیستم که بخواهد به جنگ دیگری برود. اقتصادمان آسیب می‌بیند و از آن مهمتر، مردم ما کشته می‌شوند. من ترجیح می‌دهم اگر بخواهم حمله‌ای هم کنم، اقتصادی باشد. ما کشوری قوی‌تر از نظر اقتصادی ساخته‌ایم... ما از لحاظ اقتصادی قدرت فوق العاده‌ای داریم، اگر بتوانم همه چیز را از لحاظ اقتصادی حل کنم، این همان راهی است که من می خواهم.» این گفت‌وگوی فاکس‌نیوز با پرزیدنت ترامپ تنها چند ساعت بعد از توئیت هشدارآمیز ترامپ به جمهوری اسلامی ایران پخش شد. او در آن توئیت نوشت: «اگر ایران قصد جنگ دارد، رسما کارش تمام است. هیچ وقت آمریکا را تهدید نکن!»
گفته ترامپ نشان می‌دهد که تحرکات نظامی آمریکا در منطقه اعم از اعزام ناو هواپیمابر آبراهام لینکلن به خلیج‌فارس و حضور جنگنده‌های آمریکایی در پایگاه‌های منطقه‌ای‌اش با هدف حمله نظامی نیست و به‌دنبال مانور نظامی و جنگ روانی و سرکیسه کردن آل‌سعود صورت گرفته است. ترامپ گرچه گفته است که ترجیح می‌دهد حمله‌اش اقتصادی باشد، اما اقدامات وی همچون اعمال تحریم‌های نفتی و... نشان می‌دهد که آمریکا از چندی پیش حملات اقتصادی خود را علیه ایران آغاز کرده است. البته برخی از مسئولان و کارشناسان ایرانی معتقدند که آمریکا از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی با تحریم‌هایی که علیه مردم ایران اعمال داشته، حمله اقتصادی را به ایران آغاز کرده، اما در دوره جدید و با روی کار آمدن دولت ترامپ این حملات صریح‌تر و گسترده‌تر شده است که می‌توان آن را جنگ اقتصادی دانست.
آمریکا از چند سال پیش جنگ تعرفه‌ها را علیه چین آغاز کرده که این نبرد به یک نبرد تجاری تبدیل شده است. آمریکا هم با اعمال تحریم‌هایی علیه روسیه، نبردی را علیه این کشور آغاز کرده است که تحریم‌های آمریکا از سوی نخست وزیر روسیه، جنگ تجاری تمام‌ عیار خوانده شده است. ایران هم البته از چند سال پیش با دستور کار قرار دادن "اقتصاد مقاومتی" به مقابله با تحریم‌ها و فشارهای اقتصادی دشمنان پرداخته است. نکته مهم توجه به پادزهرهای این موضوع است پادزهرهایی که می‌تواند باعث شود مردان اقتصادی نیز مانند مردان نظامی بتوانند

جان کری نیز برای آنهایی که هنوز نفهمیدند تکرار می‌‌کند که سیاست‌های امریکا برای ایران با دموکرات و جمهوری‌خواه تغییری پیدا نمی‌کند
پیروز نبرد با دشمنان کشور باشند. در این زمینه رهبر انقلاب در سال ۱۳۸۹ برای نخستین‌بار و در دیدار کارآفرینان موضوع اقتصاد مقاومتی را مطرح کردند و در بهمن‌ماه ۱۳۹۲ سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی را به مسئولان ابلاغ کردند. ایشان در ابتدای سیاست‌های ابلاغی عنوان فرموده‌اند که «پیروی از الگوی علمی و بومی برآمده از فرهنگ انقلابی و اسلامی، عامل شکست و عقب‌نشینی دشمن در جنگ تحمیلی اقتصادی علیه ملت ایران خواهد شد.»
توسعه کارآفرینی، افزایش مشارکت آحاد جامعه در فعالیت‌های اقتصادی، اقتصاد دانش‌بنیان، تقویت عوامل تولید، ارتقای شاخص‌های عدالت اجتماعی، اصلاح نظام مالی کشور و شفاف‌سازی اقتصاد و سالم‌سازی آن از جمله مهمترین محورهای سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی است. این سیاست‌ها از سوی کارشناسان اقتصادی مورد استقبال قرار گرفته است و تأکید کرده‌اند که در شرایط جنگ اقتصادی بهترین نسخه برای کشور، اقتصاد مقاومتی است. ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی نیز در آذرماه سال ۹۴ تأسیس شد. البته این ستاد پیش از آن ستاد راهبردی اقتصاد مقاومتی نام داشت که "مجید انصاری" معاون وقت پارلمانی رئیس جمهور از تغییر نام این ستاد به ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی با تأکید رهبر انقلاب خبر داد. ریاست این ستاد به‌عهده معاون اول رئیس جمهور است و بسیاری از اعضای هیئت دولت نیز از اعضای این ستاد هستند. همچنین در خردادماه سال گذشته، شورای عالی هماهنگی اقتصادی قوای سه‌گانه تشکیل شد تا ظرفیت‌های لازم برای مقابله با جنگ اقتصادی پای کار بیاید. اما برای آنهایی که هنوز فکر می‌کنند باید چند ماه دیگر اراجیف و گردنکشی‌‌های ترامپ را به امید روی کار آمدن دموکرات‌ها تحمل کرد باید بگوییم که وزیر خارجه اسبق امریکا در یکی از متعدد مصاحبه‌های این روزهایش درباره توافق هسته‌ای با ایران از نقشه شوم دموکرات‌ها در مقایسه با دشمنی آشکار و کمتر پیچیده رویکرد ترامپی در استفاده از اهرم خروج از برجام پرده برداشت و به این ترتیب معلوم شد که هدف و زمان‌بندی خروج از برجام اساس اختلاف جمهوری‌خواهان و دموکرات‌ها را تشکیل می‌دهد و در اصل خروج از برجام و در عهدشکنی ایران‌ستیزانه میان آن‌ها تفاوتی وجود ندارد. جان کری در مصاحبه‌ای با رادیو آمریکایی سلم گفت: حصول توافق هسته‌ای موجب نشد که امریکا از اعمال تحریم‌های موشکی، حقوق بشری و منطقه‌ای کوتاه بیاید. او گفت: «ما حتی در حالی که درباره برجام در حال مذاکره با آن‌ها بودیم، [تحریم‌ها را]افزایش دادیم.» وزیر خارجه اسبق امریکا با تکرار اینکه واشنگتن باید توافق هسته‌ای با ایران را حفظ می‌کرد، گفت: «می‌شد این توافق را به عنوان اهرم فشاری برای وادار کردن ایران به امتیازدهی در موضوعات دیگر از جمله مسائل موشکی و منطقه‌ای مورد استفاده قرار داد. شما این توافق را نگه می‌دارید و به ایرانی‌ها می‌گویید ببینید، ما به شما گفته‌ایم که باید این چیزها [فعالیت‌های موشکی و منطقه‌ای] را متوقف کنید. من به شما دو سال یا یک سال یا هر زمان دیگری، وقت می‌دهم. ما حاضریم درباره این چیزها مذاکره کنیم. اما اگر شما مذاکره نکنید، اگر تا آن زمان این کار را نکنید، من از این توافق خارج می‌شوم.»
کری در انتها می‌گوید که در نهایت اگر ایران به خواسته ما تن نمی‌داد ما هم از برجام خارج می‌شدیم و به نوعی این را برای آنهایی که هنوز نفهمیدند تکرار می‌‌کند که سیاست‌های امریکا برای ایران با دموکرات و جمهوری‌خواه تغییری پیدا نمی‌کند. 

نویسنده: مائده شیرپور

نظر شما