شناسهٔ خبر: 32415781 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: خبرآنلاین | لینک خبر

گونه‌های زیستی پیش از شناسایی منقرض می‌شوند

ایرنا نوشت: سرعت گرفتن انقراض گونه های گیاهی و جانوری در معرض خطر که حتی هنوز شناسایی و ثبت نیز نشده اند، موجب نگرانی شدید فعالان محیط زیست شده و این موضوع را به شعار روز جهانی زمین پاک در سال 2019 تبدیل کرده است.

صاحب‌خبر -

 امروز ۲۲ آوریل (مصادف با دوم اردیبهشت) در بحبوحه تمام بحران های زیست محیطی از بالا آمدن سطح اقیانوس ها و آب شدن یخ های قطبی گرفته تا از بین رفتن بسیاری از گونه های جانوری، چهل و نهمین روز جهانی زمین را جشن می گیریم. 

پیامدهای ناشی از تغییرات گسترده اقلیمی امروز از همیشه نگران کننده تر و ملموس تر هستند، شرایطی که بیش از هر چیز نتیجه رفتار غیرمسئولانه و سهل انگارانه انسان ها با طبیعت است. 

با وجود غفلت دولت ها و اصحاب قدرت، جریان ها برای حمایت از محیط زیست و آگاهی افزایی در این باره ادامه دارد. تجمعات و اعتراضات دامنه دار و مستمر هفته های اخیر در کشورهایی چون هند، استرالیا، فرانسه، آلمان و انگلستان؛ به نوبه خود از عزم مردم دنیا برای نجات این کره خاکی که حیاتمان به آن وابسته است، حکایت دارد. 

فرا رسیدن روز زمین پاک نیز به نوبه خود فرصت دوباره ای برای مرور مسائل و معضلات زیست محیطی و ارائه راهکارهای مناسب و کارآمد در جهان را، فراهم می کند. 

تاریخچه
ایده نامگذاری روزی به عنوان روز زمین پاک، پس از نشت نفت در سواحل کالیفرنیا در سال ۱۹۶۹ که به نابودی ۳ هزار و ۵۰۰ پرنده انجامید؛ به ذهن گیلورد نلسون سناتور آمریکایی رسید. این ایده که سرانجام در ۲۲ آوریل سال ۱۹۷۰ عملی شد، ۲۲ میلیون آمریکایی را در اعتراض به آسیب های وارده به محیط زیست به خیابان ها کشاند و از آن سال به بعد ۲۲ آوریل به میعادگاهی برای تجدید میثاق های زیست محیطی بدل شد.

روز زمین پاک در سال ۱۹۹۰ به یک مناسبت جهانی تبدیل شد و امروزه در بیش از ۱۹۰ کشور جهان به رسمیت شناخته می شود. 

شعار امسال، حفاظت از گونه های در خطر انقراض
محور فعالیت ها در روز زمین پاک در سال گذشته بر خطرات ناشی از اثر آلاینده پلاستیک بر دریا و اقیانوس های جهان بود. هدف فعالان محیط زیستی در این روز، بر بالا بردن آگاهی ها در مورد اثرات مخرب بطری های یک بار مصرف و دیگر آلاینده های پلاستیکی تمرکز داشت.

اما محور روز زمین پاک امسال بر حفاظت از حیوانات، حشرات و دیگر گونه های در خطر انقراض زمین است. 

تمرکز اصلی فعالیت ها در این روز، به از بین رفتن زیستگاه ها و تسریع انقراض گونه های در خطر خواهد بود که به طور مستقیم با فعالیت های انسانی که باعث تغییرات اقلیمی، بیابان زایی و آلودگی می شود، پیوند دارند. 

شکار غیرمجاز، از بین بردن زیستگاه ها و پیامدهای ناشی از تغییرات اقلیمی، بشر را به بزرگترین تهدید برای بقای گونه های در حال انقراض بدل کرده است. شاید چندان قابل باور نباشد که خودخواهی ها و اقدامات نسنجیده انسانی گونه هایی چون کرگدن، ببر و لاک پشت دریایی را نیز در جمع گونه های در خطر انقراض قرار داده است.

به گزارش شبکه روز زمین (Earth Day Network) که مسئولیت برگزاری وهماهنگی مراسم مربوط به این روز را برعهده دارد، امروزه نسبت از دست دادن گونه ها به یک تا ده هزار برابر نرخ معمول رسیده و «بسیاری از گونه ها پیش از آن که چیزی در مورد آن ها یا فوایدی که برای اکوسیستم ها و سیاره ما دارند بدانیم، از بین می روند؛» پدیده ای که تهدیدی جدی برای گونه های بشر است.

کمپین اینترنتی ناسا برای روز زمین پاک
در کنار تمام فعالیت ها و برنامه های متنوعی که کشورها و سازمان های مختلف برای روز زمین امسال تدارک دیده اند، کمپین اینترنتی سازمان ملی هوانوردی و فضایی آمریکا (ناسا) بیشترین بازتاب را در میان رسانه های خبری داشته است. 

کاربران شبکه های اجتماعی می توانند عکس های کلوزآپ خود از طبیعت را با ذکر موقعیت آن و با هشتگ (#PictureEarth) در حساب های کاربری خود منتشر کرده و از این طریق به این کمپین بپیوندند.

به گزارش ناسا، عکس های منتخب پس از این روز در قالب ویدئو یا تصاویر مرکب، منتشر خواهد شد. 

۵۶۵۶

نظر شما