شناسهٔ خبر: 32374060 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: دانشجو | لینک خبر

معرفی کتاب «چرا ملت‌ها شکست می‌خورند؟» / ۳

سیاستمدارانِ جهان و تبدیل فرصت‌های طلایی به تهدیدات جدی

در برخی جوامع، حلقه‌های قدرت در مقابل پیشرفت اقتصادی و موتور‌های بهروزی اقتصادی از جمله فناوری‌های جدید و آموزش ایستادگی می‌کنند؛ چرا که رشد اقتصادی تنها فرایند به‌کارگیری ماشین‌آلات بیشتر و بهتر و یا ایجاد جمعیتی با تحصیلات بالاتر نیست.

صاحب‌خبر -

به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو،‌ نمایشگاه بین المللی کتاب تهران هر ساله با حضور تعداد قابل ملاحظه‌ای از ناشران از سراسر ایران و جهان در اردیبهشت‌ماه هر سال برگزار می‌شود. طی ۱۰ روز برپایی نمایشگاه کتاب، هزاران عنوان برای مخاطبان عرضه می‌شود، اما موضوعی که همیشه ذهن مخاطب عام را درگیر می‌کند، بحران انتخاب کتاب خوب است. در قسمت دوم سلسله گزارش‌های‌مان به معرفی کتاب «دموکراسی یا دموقراضه» پرداختیم. اما امروز به معرفی کتابی از جنس اقتصاد و سیاست در پیش‌برد شکست یا پیروزی ملت‌ها خواهیم پرداخت.

«چرا ملت‌ها شکست می‌خورند؟»

این کتاب برای مخاطب عام نوشته شده و مملو از روایت هایی از تاریخ ملت‌های مختلف است. شما نه تنها یک کتاب پربار در زمینه اقتصاد سیاسی نمی‌خوانید؛ بلکه یک کتاب تاریخی جذاب می‌خوانید که با بررسی تطبیقی تاریخ ملت‌ها، اتفاقاتی که بر سرنوشت ملت‌ها و فقر و غنایشان اثرگذار بوده است بررسی می‌کند.

«عجم اغلو» استاد اقتصاد مؤسسه فناوری ماساچوست و «جیمز رابینسون» استاد دانشگاه هاروارد در این کتاب نشان می‌دهند که چطور اقتصاد بر سیاست اثر می‌گذارد و قدرت سیاسی را شکل می‌دهد و این قدرت سیاسی چگونه شکل خاصی از اقتصاد را بازتولید می‌کند. چگونه برهه‌های تاریخی سرنوشت‌ساز و تفاوت‌های کوچک در اداره کشورها می‌توانند در طول تاریخ تاثیری عمیق بر سرنوشت ملت‌ها بگذارند.

در ابتدای کتاب این سوال مطرح می‌شود که چرا شرایط اقتصادی و استانداردهای زندگی در کشورهای جهان، این‌چنین با هم متفاوت است و چرا میزان توسعه‌یافتگی در بخش‌های مختلف جهان این‌قدر از هم دور است.

نظر نویسندگان کتاب این است که نهادهای بسیار متفاوتی که در کشورهای مختلف رواج دارند، باعث ایجاد انگیزه‌های گوناگون برای اهالی کشورهای مختلف می‌شود و انگیزه‌های متفاوت به معنای کار متفاوت، درآمد سرانه متفاوت، توزیع ثروت متفاوت و درنتیجه به‌کلی شرایطی متفاوت است.

نویسندگان کتاب، سیاست‌های اقتصاد کلان را موضوعی ثانوی می‌دانند. مهم نیست این سیاست‌ها چگونه‌اند، آن‌ها موضوعی ثانویه هستند. موضوع اصلی توسعه در رابطه دولت با ملت است.

برای اینکه توسعه اقتصادی در جامعه‌ای به وجود آید باید تصمیمات درستی در این زمینه گرفته شود اما تصمیم گیران یا سیاستمداران همیشه به انتخاب درست دست نمی‌زنند. نه از روی ندانم‌کاری. اتفاقا به‌این‌علت که می‌دانند گرفتن تصمیمات درست اقتصادی، بهره‌مندی عموم مردم از فرصت‌های برابر اقتصادی و اجتماعی و پیشرفت و توسعه اقتصادی، قدرت اقتصادی را باز توزیع می‌کند و توزیع مجدد قدرت اقتصادی، قدرت سیاسی سیاستمداران را نیز تهدید می‌کند.

*انتشارات: روزنه/ *نویسندگان: عجم اوغلو-جیمز رابینسون/ *قیمت: ۵۳ هزار تومان

منبع: خبرنامه دانشجویان ایران

نظر شما