شناسهٔ خبر: 31897987 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: الف | لینک خبر

آثار و برکات عجیب دید و بازدید در عید نوروز

همزمان با فرارسیدن عید نوروز و بهار طبیعت، استفاده از تعطیلات نوروزی فرصتی را مهیا می کند تا به دور از اشتغ الو روزمرگی های مادی و معنوی، سری به اقوام، دوستان و ... خود بزنیم و در دید بازدید های عیدانه کدورت ها را از بین ببریم و شادی و الفت را بیش از پیش تقویت کنیم.

صاحب‌خبر -

به گزارش هدانا،همانگونه که بهار فصل رویش و نشانه ای از آیات الهی است، می تواند فرصتی برای تازه شدن دیدار ها هم باشد. خداوند در قرآن کریم و پیامبر(ص) و ائمه اطهار (ع) در احادیث و روایات خود بارها به کلمه «صله رحم» تاکید کرده و به برکات و آثار آن اشاره کرده‌اند.

اسلام توجه و تاکید بسیاری بر تحکیم رابطه های خویشاوندی و استحکام روابط خانوادگی دارد. چنانچه خدای متعال آن را در ردیف پرستش خویش قرار داده، می‌فرماید: «وَاعْبُدُوا اللَّهَ وَ لا تُشْرِکُوا بِهِ شَیْئاً وَ بِالْوالِدَیْنِ اِحْساناً وِ بِذِی الْقُرْبی‌ … «۱» و خدا را بپرستید و هیچ چیز را شریک او قرار ندهید و به پدر و مادر و خویشان نیکی کنید.» و یا در جای دیگر می‌فرماید: «وَاتَّقُوا اللَّهَ الَّذی‌ تَسائَلُونَ بِهِ وَ الْاَرْحامَ اِنَّ اللَّهَ کانَ عَلَیْکُمْ رَقیباً «۲» بترسید از آن خدایی که به نام او از یکدیگر درخواست می‌کنید و درباره ارحام کوتاهی نکنید، همانا خداوند مراقب شماست.»

همانگونه که خداوند در آیات نورانی قرآن کریم، به دست‌گیری و صله الرحم اشاره کرده‌است و مورد عنایت و پاداش قرار می دهد، به همان میزان نیز فسق کنندگان صله ارحام را شماتت می کند و مورد لعن و نفرین خداوند قرار می گیرند.

در سه جای قرآن مورد لعن و نفرین قرار داده است. از جمله در آیه‌ای می‌فرماید: «فَهَلْ عَسَیْتُمْ اِنْ تَوَلَّیْتُمْ اَنْ تُفْسِدُوا فِی الْاَرْضِ وَ تُقَطِّعُوا اَرْحامَکُمْ اُولئِکَ الَّذینَ لَعَنَهُمُ اللَّهُ «۳» اگر از فرمان خدا روی‌گردان شوید، آیا جز این انتظار می‌رود که در زمین فساد کنید و قطع رحم نمایید؟ آن‌ها کسانی هستند که خداوند آنان را لعنت کرده است.» امام صادق علیه السلام در ضمن بیان خود به نقل از پدرش فرمود: پدرم حضرت سجّاد علیه السلام فرمود: «اِیَّاکَ وَ مُصاحَبَهَ الْقاطِعِ لِرَحِمِهِ فَاِنَّهُ وَجَدْتُهُ مَلْعُوناً فی‌ کِتابِ اللَّهِ فی ثَلاثِ مَواضِعَ «۴»

از معاشرت و دوستی با کسی که با بستگان خود قطع رابطه کرده بپرهیز، زیرا چنین کسی را در کتاب خدا (قرآن) در سه جا مورد لعن و نفرین یافته‌ام.»
با نگاهی به آیات و احادیث ائمه اطهار(ع) شرح مختصری از آثار و برکات صله الرحم را در زیر بخوانید:

* طول عمر:
یکی از مهم‌ترین آثار صله رحم، طولانی‌شدن عمر است. امام رضا علیه السلام فرمود: یَکُونُ الرَّجُلُ یَصِلُ رَحِمَهُ فَیَکُونُ قَدْ بَقِیَ مِنْ عُمْرِهِ ثَلاثُ سِنینَ فَیُصَیِّرُهَا اللَّهُ ثَلاثینَ سَنَهً وَ یَفْعَلُ اللَّهُ ما یَشاءُ «۵»


آیا بر زیارت اموات فامیل آثار صله رحم مترتب می شود
چه بسا مردی که تنها سه سال از عمرش باقی مانده است، امّا خدا به خاطر صله رحم، باقی‌مانده عمرش را به سی سال می‌رساند و خدا آنچه را می‌خواهد، انجام می‌دهد. شخصی به نام مَیسِر از امام باقر یا امام صادق علیهم السلام نقل کرده که آن حضرت فرمود: ای مَیسر! گمان می‌کنم به خویشان خود نیکی می‌کنی؟ گفتم: آری فدایت شوم! من در نوجوانی در بازار کار می‌کردم و دو درهم مزد می‌گرفتم، یک درهم آن را به عمّه‌ام و درهم دیگر را به خاله‌ام می‌دادم. آن‌گاه امام فرمود: به خدا سوگند تا کنون دو بار مرگت فرا رسیده، ولی به خاطر صله رحم به تاخیر افتاده است. «۶»

* فراوانی روزی:
حضرت سجّاد علیه السلام فرمود: مَنْ سَرَّهُ اَنْ یَمُدَّ اللَّهُ فی عُمْرِهِ وَ اَنْ یَبْسُطَ لَهُ فی رِزْقِهِ فَلْیَصِلْ رَحِمَهُ … «۷» هر کس دوست دارد، خدا عمرش را طولانی و روزی‌اش را افزایش دهد، باید صله رحم کند.

* حسن خلق:
امام صادق علیه السلام فرمود: صِلَهُ الْاَرْحامِ تُحْسِنُ الْخُلْقَ «۸» رسیدگی به خویشان، اخلاق را نیکو می‌کند.

* پاکی اعمال و دفع بلا:
امام باقر علیه السلام فرمود: صِلَهُ الْاَرْحامِ تُزَکِّی الْاَعْمالَ وَ تَدْفَعُ الْبَلْوی … «۹» رسیدگی به خویشان، اعمال را پاک می‌کند و بلا را دور می‌کند.

* آسانی حساب:
امام صادق علیه السلام فرمود: صِلَهُ الرَّحِمِ تُهَوِّنُ الْحِسابَ یَوْمَ الْقِیامَهِ … وَ تَقی مَصارِعَ السُّوءِ «۱۰» رسیدگی به خویشان حساب روز قیامت را آسان کرده و از مرگ بد جلوگیری می‌کند.

* آبادی شهرها:
امام صادق علیه السلام فرمود: صِلَهُ الرَّحِمِ وَ حُسْنُ الْجَوارِ یَعْمُرانِ الدِّیارَ صله رحم و خوش‌رفتاری با همسایه شهر‌ها را آباد می‌کند.

 

پی نوشت:

۱. نساء (۴)، آیه ۳۶.

۲. نساء (۴)، آیه ۱.

۳. محمد (۴۷)، آیات ۲۲ ـ. ۲۳.

۴. سفینه البحار، ج. ۱، ماده رحم.

۵. اصول کافی، ج. ۲، ص. ۱۵۰.

۶. بحارالانوار، ج. ۶، ص. ۲۶۴.

۷. اصول کافی، ج. ۲، ص. ۱۵۶.

۸. بحارالانوار، ج. ۷۴، ص. ۱۱۴.

۹. اصول کافی، ج. ۲، ص. ۱۵۲.

۱۰. بحارالانوار، ج. ۷۱، ص. ۱۰۴.

نظر شما