شناسهٔ خبر: 31855957 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: باشگاه خبرنگاران جوان | لینک خبر

زیاده‌روی در مصرف آجیل عامل چاقی در عید/ آب چشمه‌ها و چاه‌های محلی بهداشتی نیستند

عبداللهی گفت: استفاده از آب سالم از مهمترین عوامل سلامت در سفر‌های نوروزی است؛ از آب چشمه‌ها و چاه‌های محلی که معمولا بهداشتی نیستند، نباید استفاده کرد.

صاحب‌خبر -

به گزارش   حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، زهرا عبداللهی مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت درباره توصیه‌های تغذیه‌ای در ایام عید نوروز، بیان کرد: ایام نوروز باستانی فرصتی برای بها دادن به سنن و رسوم گذشتگان است؛ طبعا رعایت آیین و رسوم مربوط به این روز‌ها ممکن است بر وعده‌های غذایی، مقدار و نوع غذایی دریافتی افراد اثر قابل ملاحظه‌ای داشته باشد؛ همچنین برخی عزم سفر می‌کنند تا از طبیعت زیبای بهار و دیدار آشنایان بهره برند. در سفر به ناچار تغییراتی در رفتار‌های غذایی رخ می‌دهد. عدم توجه کافی به نوع، کیفیت، مقدار و نحوه مصرف غذا در این ایام می‌تواند به سلامت ما لطمه بزند.

وی با تاکید بر اینکه در مصرف شیرینی و آجیل باید اصل اعتدال رعایت شود، ادامه داد: در ایام نوروز و حتی در طول سفر‌های نوروزی مصرف شیرینی، شکلات و آجیل بسیار متداول است و رعایت نکردن تعادل در مصرف آن‌ها مقدار زیادی کالری وارد بدن می‌کند که نتیجه آن چاقی و اضافه وزن خواهد بود.

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت بیان کرد: آجیل‌ها شامل آجیل‌های سنتی (گندم بوداده و شاهدانه، کنجد، عدس و ماش بو داده، برنجک، نخودچی و کشمش)، انواع مغز‌ها از قبیل بادام، پسته، فندق، گردو، بادام زمینی و انواع تخمه ها، ضمن اینکه دارای ارزش غذایی هستند، مقدار زیادی چربی نیز به همراه دارند و اگرچه نوع چربی آن‌ها از نوع غیر اشباع و مفید برای سلامتی است، اما مصرف زیاد آن‌ها می‌تواند منجر به اضافه وزن و چاقی شود.

چه آجیلی باید مصرف کنیم؟

عبداللهی بیان کرد: در سفر‌ها که معمولا خوردن آجیل رایج است، از انواع کم نمک و بدون نمک و به مقدار کم آن، استفاده شود. به جای مصرف تنقلاتی مانند چیپس و پفک نیز از انواع میوه‌ها استفاده شود.

وی با بیان اینکه در ایام نوروز، مصرف سبزی‌ها نباید فراموش شود، تصریح کرد: معمولا در ایام نوروز و در هنگام سفر‌های نوروزی، مصرف سبزی‌ها که از گروه‌های غذای اصلی هستند، کمتر مورد توجه قرار می‌گیرند، لذا باید مردم نسبت به مصرف این گروه غذایی مهم بیش از پیش اهمیت دهند.

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت اظهار کرد: سبزی‌ها به علت داشتن ویتامین ها، مواد معدنی، آنتی اکسیدان‌ها و فیبر‌ها نقش مهمی در پیشگیری و درمان انواع سرطان ها، بیماری‌های قلبی عروقی، سکته مغزی، پوکی استخوان، دیابت نوع ۲ و چاقی دارند. همچنین به دلیل دارا بودن فیبر، باعث افزایش حجم مدفوع و افزایش حرکات روده می‌شوند و بدین ترتیب از یبوست جلوگیری می‌کنند. علاوه بر آن، فیبر‌ها با ایجاد حس سیری، باعث کاهش مصرف غذا شده و به کاهش وزن کمک می‌کنند.

وی بیان کرد: در ایام نوروز معمولا غذا‌های چرب و سرخ شده در میهمانی‌ها مصرف می‌شوند که با مصرف سبزی‌ها و سالاد می‌توان میزان جذب چربی غذا را کاهش داد.

عبداللهی تصریح کرد: در صورتی که در طول سفر امکان استفاده از سبزی‌های تازه وجود ندارد، از سبزی‌های پخته همراه با غذا استفاده شود؛ همچنین در طول سفر‌های نوروزی که ممکن است، سبزی و سالاد سالم در دسترس نباشد، می‌توان از گوجه فرنگی و خیار در کنار غذا‌ها استفاده کرد.

وی گفت: در طول سفر از شیر‌های استریل شده که ماندگاری بالایی دارند، استفاده شود؛ چراکه این نوع از شیرها، قبل از باز شده درب آنها، نیازی به یخچال ندارند، اما پس از باز شدن حتما باید در محیط خنک (مثلا فلاسک اسفنجی حاوی یخ) نگهداری شده و سریعا هم، مصرف شوند.

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت یادآور شد: مردم باید از مصرف شیر محلی که پاستوریزه نشده است، خوداری کنند. مصرف شیر پاستوریزه نشده، خطر ابتلا به تب مالت و مسمومیت‌های غذایی را افزایش می‌دهد. در صورت استفاده از پنیر‌های تازه نیز باید دقت کنند که این پنیر‌ها حداقل ۲ ماه در آب نمک نگهداری شده باشند. به طور کلی، بهتر است همیشه و در طول سفر از پنیر‌های پاستوریزه و بسته بندی شده استفاه شود.

عبداللهی با بیان اینکه بهتر است در سفر‌های نوروزی همراه با وعده‌های غذایی، از ماست پاستوریزه کم چرب استفاده شود، ادامه داد: با مصرف ماست، هم کلسیم بدن تامین شده و هم اینکه خطر عفونت‌های روده‌ای در اثر مصرف غذای آلوده، کمتر می‌شود.

دوغ بدون گاز را جایگزین نوشابه کنید

وی افزود: در میهمانی‌های نوروزی و در طول سفر به جای استفاده از نوشابه‌های گازدار از نوشیدنی‌های سالم‌تر مانند دوغ بدون گاز و کم نمک و به خصوص آب استفاده شود. با آشامیدن یک لیوان نوشابه گازدار در حدود ۲۰ گرم قند اضافی وارد بدن می‌شود که ادامه این عادت در طولانی مدت اضافه وزن و چاقی و البته پوکی استخوان را به دنبال دارد.

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با بیان اینکه مصرف آب کافی اهمیت زیادی دارد، گفت: معمولا در ایام نوروز به علت آنکه افراد بیشتر اوقات خود را به سفر می‌گذرانند و یا صرف دید و بازدید دوستان و اعضای فامیل می‌کنند، به طور معمول کمتر آب مصرف می‌کنند، کمبود مصرف آب می‌تواند اختلالات زیادی در سلامت انسان بر جای گذارد؛ از جمله آن که موجب بروز یبوست و ناراحتی‌های گوارشی ناشی از آن شود. مصرف کافی آب و مایعات در طول سفر از کم آبی بدن و خشکی پوست جلوگیری می‌کند.

استفاده از آب سالم از مهمترین عوامل سلامت در سفر‌های نوروزی است

وی تصریح کرد: استفاده از آب سالم از مهمترین عوامل سلامت در سفر‌های نوروزی است. از آب چشمه‌ها و چاه‌های محلی که معمولا بهداشتی نیستند، نباید استفاده کرد. می‌توان در طول سفر از آب معدنی‌هایی که دارای پروانه ساخت و مجوز‌های بهداشتی هستند نیز استفاده کرد و یا می‌توان قبل از حرکت از منزل آب لوله کشی را در یک بطری تمیز ریخته و در طول سفر از آن استفاده کرد. همچنین، در مناطقی که دسترسی به آب سالم وجود ندارد، حتما از آب جوشیده شده استفاده شود. آلودگی آب می‌تواند موجب عفونت‌های گوارشی و بیماری‌های اسهالی شود.

 عبداللهی اظهار کرد: مصرف چای و قهوه جای آب را نمی‌گیرد. چای به دلیل خاصیت ادرار آوری می‌تواند موجب کاهش آب بدن شود، بنابراین مصرف ۳ تا ۴ فنجان چای در روز کافی است. باید سعی شود، روزانه ۶ تا ۸ لیوان آب سالم مصرف شود.

انتهای پیام/

نظر شما