شناسهٔ خبر: 31352493 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: ایران آنلاین | لینک خبر

کدام مذاکرات مهم نفتی نافرجام ماند؟

تعلل کردید!

معاون پیشین توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت ایران روز گذشته در ششمین کنگره و نمایشگاه صنعت حفاری و سومین کنگره و نمایشگاه اکتشاف و تولید ، موضوعی را عنوان کرد که اگر به نتیجه می‌رسید، شاید امروز شرایط تحریم‌های نفتی تغییر می‌کرد و برخی از شرکت‌های سرمایه‌گذار خارجی از تحریم‌ها معاف می‌شدند.

صاحب‌خبر -






غلامرضا منوچهری در نشست تخصصی «چشم‌انداز صنعت نفت و گاز ایران، سناریوهای پیش رو»، گفت: «بعد از برجام گاه مذاکرات قراردادی ۱۵ میدان به‌طور همزمان دنبال می‌شد و حتی حدود ۱۰ قرارداد نهایی شده بود که با مشکلات بعدی، این فرآیند متوقف شد.» او توضیح داد: «مذاکرات قرارداد توسعه میدان بندکرخه با OMV اتریش، چنگوله با DNV نروژ، آذر با گازپروم نفت، کیش با شل و فرزاد با ONGC بعد از برجام نهایی شده بودند. حضور«توتال»و «سی‌ان‌پی‌سی» با همکاری شریک ایرانی در فاز 11 پارس جنوبی قوت گرفته بود. مذاکره با «مرسک» در لایه نفتی و میدان آب تیمور جریان داشت و مذاکرات با «شل»و «ساینوپک» برای یادآوران و همینطور با سه کنسرسیوم برای توسعه آزادگان جلو می‌رفت. اما برای آماده شدن قراردادها تعلل شد و نافرجام شدن برجام هم دلیل مضاعف شد.»
تعلل در نهایی شدن مدل جدید قراردادهای نفتی، رفت و برگشت‌های آن در مجلس، دولت و تمام نهادهای نظارتی کشور و چند صدایی در داخل کشور برای جذب سرمایه خارجی تقریباً 2 سال پس از اجرای برجام را بی‌فایده کرد و سرمایه گذاران خارجی را از صرافت انداخت. به گفته منوچهری در صورت به ثمر نشستن مذاکرات توسعه‌ای پس از برجام، زمینه ۲۰۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری در کشور فراهم می‌شد. با این حال کارشناسان انرژی عقیده دارند اگر 200 میلیارد دلار قرارداد توسعه‌ای در صنعت نفت امضا شده بود، امروز صنعت نفت ایران تحریم نمی‌شد و غول‌های نفتی به واسطه منافعشان در صنعت نفت کشور مقابل امریکا قرار می‌گرفتند و برای گرفتن معافیت‌ها می‌جنگیدند. در این باره سید مهدی حسینی که رئیس کمیته بازنگری قراردادهای نفتی بود، با اشاره به امضای قرارداد طرح توسعه فاز 11 پارس جنوبی به «ایران» گفت: «اگر به جای یک شرکت اروپایی سرنوشت، چندین شرکت با نفت ایران گره خورده بود، امریکا توان اعمال تحریم‌های نفتی علیه ایران را نداشت و چنانچه سنگ اندازی عده‌ای جلوی امضای قراردادها را نمی‌گرفت، امضای چندین قرارداد سدی برای مقابله با تحریم‌ها می‌ساخت. یکی از راه‌های مبارزه با تحریم این بود که اقتصادهای دنیا را با اقتصاد کشور خودمان درگیر می‌کردیم. امریکا به هشت مشتری نفت ایران برای ادامه واردات نفت از ایران معافیت داد، چراکه به نفت ایران نیاز داشتند. اگر به جای این هشت کشور، شرکت‌ها و کشورهای بیشتری تحت تأثیر نفت ایران بودند، آیا تحریم ایران برای امریکا کار آسانی بود؟ اما متأسفانه با فرصت سوزی‌هایی که انجام شد، این موقعیت از دست رفت.»

کلمات کلیدی

ذاکرات مهم نفتی

مذاکرات مهم نفتی نافرجام

تعلل کردید

نظر شما