مجری طرح زیتون معاونت باغبانی وزارت جهاد کشاورزی گفت: امسال تولید روغن زیتون در کشور نسبت به پارسال بیش از ۳۰ درصد افزایش یافت و به ۷۱۰۰ تن رسید.
به گزارش تجارتنیوز، از وزارت جهاد کشاورزی، «رحمتالله پریچهر» افزود: پارسال حدود ۵۳۰۰ تن روغن زیتون در کشور تولید شد.
وی تولید روغن زیتون را از سیاستها و برنامههای مهم وزارت جهاد کشاورزی برای تامین نیاز کشور عنوان کرد و ادامه داد امسال در پی افزایش تولید روغن زیتون، واردات این محصول ۲ هزار تن کاهش یافت.
به گفته وی، همسو با سیاستهای وزارت جهاد کشاورزی، امسال باغداران به سمت افزایش تولید روغن رفتند و ۴۵ درصد دانه زیتون تولیدی کشور به روغن و بقیه به کنسرو تبدیل شد.
امسال ۱۰۰ هزار تن میوه زیتون تولید شد
مجری طرح زیتون وزارت جهاد کشاورزی، مهمترین هدف از اجرای طرح توسعه و اصلاحات باغهای زیتون را افزایش تولید روغن با کیفیت عنوان کرد و افزود: امسال بیش از یکصد هزار تن میوه زیتون تولید شد؛ در حالی که پیشبینی ما ۹۰ هزار تن بود.
پریچهر اعلام کرد سرانه مصرف روغن زیتون در ایران به حدود ۱۸۰ گرم برای هر نفر رسیده اما در کشورهای اروپایی تا ۱۱ کیلوگرم است.
وی اضافه کرد: روغن زیتون ایران به دلیل شرایط اقلیمی از کیفیت خوبی برخوردار است و ۶۰ درصد ارقام مانند رقم زرد و رقم روغنی، بومی کشور است.
اقدامهای بینالمللی
پریچهر یادآوری کرد ایران در سال ۲۰۱۸ به طور رسمی عضو شورای بینالمللی زیتون شد و برای توسعه همکاری با این نهاد بینالمللی و انتقال دانش و تجربیات آن، امسال با حضور دو کارشناس اسپانیایی یک کارگاه آموزشی چهار روزه را در قزوین برای محققان زیتون، باغداران و مدیران به صورت علمی و عملی برگزار کرد.
وی از معرفی آزمایشگاه موسسه ملی استاندارد، آزمایشگاه سازمان غذا و دارو و ایستگاه تحقیقات رودبار به شورای بینالمللی زیتون خبر داد و ادامه داد: آزمایشگاهها در حال گذراندن مراحل اخذ مرجعیت بینالمللی برای انجام آزمایشهای مربوط به کنترل کیفیت روغن زیتون هستند.
«در ارزیابی حسی روغن زیتون برای تعیین کیفیت، ایستگاه تحقیقات رودبار مراحل اخذ مرجع بینالمللی شدن را طی میکند».
در سال ۱۳۹۶ به دلیل سرمازدگی و تنشهای آب و هوایی، کمتر از ۸۵ هزارتن میوه زیتون در سطح ۵۵ هزار هکتار تولید شد که نسبت به سال پیش از آن ۱۱ هزار تن کاهش داشت.
طبق آمارها در سال ۹۵ حدود ۹۶ هزار تن میوه زیتون در کشور تولید و ۳۵ تا ۴۰ درصد آن به روغن زیتون تبدیل شد.
میانگین جهانی عملکرد تولید زیتون در هر هکتار ۱۷۰۰ کیلوگرم است در حالی که در بیشتر باغهای زیتون کشور عملکرد تولید تا ۲۱۰۰ کیلوگرم در هکتار برآورد میشود.
۴۲ کارخانه روغنکشی و هشت هزار کارگاه تولیدی کنسروی در مناطق زیتون خیز کشور از جمله زنجان، قزوین و گیلان فعال است.
اکنون در ۲۶ استان کشور زیتون کشت میشود و بیش از ۵۰ درصد ارقام زیتون کشت شده در ایران، روغنی است؛ البته بخشی از ارقام زیتون دو منظوره است به طوری که میتوان علاوه بر استفاده از دانه، روغن آن را نیز استحصال کرد.
همچنین انتقال «ژرم پلاسم زیتون» از کلکسیون شورای بینالمللی زیتون و روغن زیتون با هدف اصلاح نژاد کیفیتی، شناسائی و طبقهبندی انواع ارقام روغن زیتون ایرانی در دستور کار معاونت باغبانی وزارت جهاد کشاورزی قرار دارد.
منبع: ایرنا
نظر شما