شناسهٔ خبر: 31187233 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه مردم‌سالاری | لینک خبر

بیانیه پایانی نشست لهستان بدون نام ایران

پمپئو دست خالی از ورشو برگشت

صاحب‌خبر -

گروه بین‌الملل: نشست دو روزه ورشو که میزبانی آن را آمریکا و لهستان مشترکا بر عهده داشتند بدون تصویب سندی به پایان رسید. بیانیه پایانی این نشست تنها توسط دو کشور برگزارکننده صادر شد و در آن نامی از ایران برده نشد. دولت ترامپ از ماه‌ها قبل تلاش زیادی انجام داد تا بتواند ائتلاف بزرگ علیه ایرانی تشکیل دهد، اما نقشه کاخ سفید با نقش کمرنگ اروپا در ورشو نقش برآب شد. 
روز گذشته ویدیوی از یک بخش غیرعلنی نشست ورشو منتشر شد که حاکیت از آن داشت که نمایندگان سه کشور عربستان، امارات و بحرین، در حضور نخست‌وزیر اسرائیل از این کشور دفاع کرده‌اند و در مقابل ایران را بزرگترین تهدید منطقه خوانده‌اند. این ویدیو برای نخستین‌بار از سوی دفتر نتانیاهو، در یوتیوب منتشر شد، اما این ویدیو اندکی بعد از یوتیوب حذف شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان پس از پایان کنفرانس ورشو گفت: به رغم تلاش‌های گسترده واشنگتن برای برگزاری یک نشست فراگیر و ایجاد یک ائتلاف جدید علیه جمهوری اسلامی ایران، تعداد و سطح پایین شرکت کنندگان که آنان نیز از همراهی با هرگونه تصمیم ضد ایرانی امتناع کردند، در فرجام این نشست از پیش شکست خورده، بیانیه پایانی آن را به سندی بی‌خاصیت تبدیل کرد؛ متن و نوشته‌ای که تنها از سوی دو کشور برگزارکننده صادر شد و فاقد هر گونه اعتبار و تصمیم بود.
به گزارش ایسنا، «بهرام قاسمی»، سخنگوی وزارت امور خارجه در ادامه تأکید کرد: برای همه دوراندیشان و تحلیل‌گران و سیاستمداران برجسته و فهیم جهان این شکست کاملا از قبل و از همان آغاز طرح اولیه آن قابل تصور و پیش بینی بود. کنفرانسی تحت عنوان صلح و امنیت در خاورمیانه چگونه می‌تواند موفق باشد؛ در حالی که بازیگران اصلی منطقه همچون ایران، ترکیه، لبنان، سوریه، عراق و فلسطین در آن حضور ندارند و کشورهای مهمی چون چین و روسیه، و بسیاری از کشورهای مهم اروپایی و غیراروپایی در آن حضور نداشته و یا صرفاً در سطح بسیار پایین و کمرنگی در آن شرکت کردند؟
سخنگوی وزارت خارجه همچنین اظهار کرد: رفتار و کردار عصبی و متشنج وزیر خارجه و معاون رئیس جمهوری آمریکا در سخنرانی‌ها و مصاحبه‌ها که علناً از اروپا گله و شکایت کرده و از سر ضعف اصرار به خروج آنها از برجام کردند، بهترین گواه و نشانه ناکامی و ناتوانی آنان در تحقق اهداف مورد نظرشان از اجلاس ورشو است.
قاسمی خاطرنشان کرد: ایالات متحده آمریکا از یک سو بانی کنفرانس صلح و امنیت در خاورمیانه می‌شود، اما از سوی دیگر با خروج یک‌جانبه و خلاف تمام موازین بین‌المللی از برجام، و با سیاست‌های ریاکارانه خود تنش و درگیری و حمایت از تروریسم و نزاع و خصومت در میان ملت‌های منطقه را افزایش داده و ناامنی، بی‌ثباتی، فقر، جنگ و افراط گرایی را گسترش می‌دهد.
وی در پایان تصریح کرد: به رغم تمامی سیاست‌های خصمانه و تجاوزکارانه آمریکا و رژیم اشغالگر قدس مبارزه و مقاومت برای برقراری منطقه‌ای امن، با ثبات و عاری از حضور قدرت‌های بیگانه و متجاوز ادامه خواهد یافت و آمریکا باید هر چه سریع‌تر با درک واقعیات این منطقه حساس از جهان از ادامه این گونه کینه‌توزی‌های بی‌حاصل دست بردارد.
اظهارات دردسر ساز نتانیاهو
«بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی که نقش پررنگی در این نشست داشت و آن را تلاشی دیگر برای بسیج کشورها علیه ایران دانسته بود، در اظهارات خود بار دیگر لهستانی‌ها را همدست نازی‌های آلمان خواند. به نوشته روزنامه «هاآرتص»، نتانیاهو در نشست ورشو در جمع گروهی از خبرنگاران گفته بود که: «لهستانی‌ها با نازی‌ها همکاری کردند و من کسی را نمی‌شناسم که از او بابت گفتن این حرف شکایت شده باشد.» اشاره نتانیاهو به قانونی است که چند ماه پیش در پارلمان لهستان تصویب شد و بر اساس آن افراد حق ندارند لهستان را همدست آلمان نازی بخوانند. وزارت خارجه لهستان سفیر اسرائیل را در پی اظهارات نتانیاهو علیه لهستان احضار کرد.
«حمید بعیدی‌نژاد» سفیر ایران در لندن در صفحه تلگرامش در این خصوص نشست ورشو را که بدون تصویب سندی به پایان رسید تنها تریبونی در اختیار دولت افراطی ترامپ و نتانیاهو دانست. بعیدی نژاد نوشت: «نتانیاهو در پایان جلسه در ورشو و در حضور خبرنگاران، لهستانی‌ها را همدست نازی‌ها در هولوکاست و قتل عام یهودیان معرفی و دولت میزبان و مردم لهستان را در کشور خودشان توهین و تحقیر کرد. نمک خورد و نمکدان شکست و نشان داد که آنها حتی به خادمان خود هم رحم نمی کنند. هنیئا لهم!»
واکنش رسانه‌ها به نشست ورشو
کارشناسان و رسانه‌های بین‌المللی معتقد هستند که نشست ورشو فاقد برنامه مشخص و اجماع بود. روزنامه گلوبال تایمز چین نیز از نشست ورشو به عنوان «کنفرانس شکست خورده» نام برد و افزود: این نشست درس عبرتی برای آمریکا است. این روزنامه نوشت: نشست ورشو که به میزبانی آمریکا و به منظور فشار بر ایران برگزار شد با واکنش تلخ متحدان این کشور مواجه شد، کارشناسان چینی معتقدند که این می‌تواند یک درس بزرگ برای دولت ترامپ باشد تا در سیاست‌های خصمانه خود نسبت به ایران تجدید نظر کند.
شبکه خبری الجزیره قطر نیز در مطلبی به نقل از کارشناسان و تحلیل‌گران امور آمریکا نوشت: برگزاری نشست ورشو درباره خاورمیانه در لهستان نشانگر ضعف و ناتوانی واشنگتن و محکوم به شکست است. به گزارش الجزیره، میزان مشارکت اندک کشورها در نشست ورشو نشان می‌دهد که وقتی موضوع به فلسطین و ایران مربوط می‌شود، بسیاری از کشورها حاضر به حضور در آن نیستند و این نشانگر انزوای دولت آمریکا در اتخاذ سیاست‌هایی علیه ایران و فلسطین است.

برچسب‌ها:

نظر شما