شناسهٔ خبر: 31185401 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه آفرینش | لینک خبر

ميز خبر

صاحب‌خبر -

 مسئولان صنعت نفت اميدي به حضور چين در فاز 11 ندارند

از گفته هاي مديرعامل شرکت ملي نفت ايران چنين برداشت مي‌شود که ظاهرا مسئولان صنعت نفت ايران اميد چنداني به حضور چيني ها در فاز 11 ندارند.

به گزارش فارس ،مسعود کرباسيان مدير عامل شرکت ملي نفت ايران در مراسم توديع و معارفه مديرعامل جديد شرکت نفت پتروپارس گفت: در صورت توافق با شرکت چيني براي پروژه فاز 11 پارس جنوبي، پتروپارس مي‎تواند با همکاري اين شرکت پروژه طرح توسعه فاز 11 پارس جنوبي را پيش ببرد و افتخاري ديگر را رقم بزند. اين شرکت در پروژه‌هاي خود 80 درصد از توانمندي داخلي و ساخت داخل بهره برده است.

موضوع فاز 11 پارس جنوبي پيچيده شده است

نوع سخن مسعود کرباسيان در مورد شرکت سي ان پي سي نشان مي‌دهد که ظاهرا ادامه همکاري با اين شرکت در موضوع فاز 11 پارس جنوبي پيچيده شده و از اين جمله چنين استنباط مي‌شود که شايد بايد قيد همکاري با اين شرکت را همانند توتال فرانسه زد.

زماني که قرار داد توسعه فاز 11 پارس جنوبي، روي ميز قرار گرفت، کمتر کسي فکر مي‌کرد پرونده اين فاز پرحاشيه بسته نشود، آنچه امروز در فاز 11 شاهدش هستيم، تکرار مطابق نعل به نعل تاريخ است که براي اين فاز در سالهاي نه چندان دور رخ داده است.

فرانسوي‌ها دوباره به خاطر تحريم دست از اين فاز کشيدند و خبري نيز از چيني ها نيست و شرکت ايراني نيز همانند گذشته منتظر مانده تا تکليفش رو شن شود.

امروز که مسئولان صنعت نفت صحبت از اتمام فازهاي پارس جنوبي تا پايان سال 98 مي کنند منظورشان دقيقا همه فاز ها به جز فاز 11 است. گويا که در اين فاز نحسي عدم توسعه افتاده است و قرار است سالهاي سال اين فاز مرزي بلاتکليف باقي بماند.

اينکه چرا فعاليت توسعه در پارس جنوبي از فاز 11 رخ نداد محل سوال است زيرا که اين فاز نزديکترين فاز به آبهاي قطر است و اگر توسعه از اين فاز آغاز مي‌شد، شايد که زودتر از امروز مي توانستيم توليد گاز را از اين ميدان افزايش داده و همپاي قطر پيش رويم، اما به هرحال اين کار انجام نشد.

روزي که مسئولان اسبق شرکت نفت و گاز پارس در لفافه مي‌گفتند، توسعه فاز 11 بايد به توتال برسد، بسياري از کارشناسان صنعت نفت گفتند که حساب کردن بر روي شرکت توتال اشتباه محض است، زيرا که اين شرکت فرانسوي در پارس جنوبي کارنامه خوبي ندارد، زيرا اولاً توافقنامه‌اي بين ايران و توتال براي توسعه فاز 11 پارس جنوبي که در سال 1379 امضا شده بود با بهانه‌گيري‌هاي مداوم اين شرکت فرانسوي در موضوعاتي مانند رقم قرارداد هيچ‌گاه تبديل به قرارداد نشد و توسعه اين فاز پارس جنوبي هشت سال به تأخير افتاد، زيرا توتال در سال 1387، به بهانه ريسک بسيار زياد سرمايه‌گذاري در ايران، از صنعت نفت و گاز کشورمان خارج شد.

ثانياً انتقادهاي مهمي درباره عملکرد فني توتال در توسعه فازهاي 2 و 3 پارس جنوبي مطرح است. اين شرکت با پرداخت رشوه به مقامات ايراني موفق شده است که پروژه توسعه فازهاي 2 و 3 پارس جنوبي در دولت اصلاحات و در اواسط دهه 1370 به دست بياورد.

امروز ديگر نه از توتال خبري هست و نه از وعده و وعيده هاي شيرين و جذاب که اگر غولهاي نفتي بيايند همپاي ديگر کشورهاي صاحب نفت پيشرفت مي‌کنيم.

در مورد فعاليت چيني ها در اين فاز بايد تصريح کرد، با گذشت حدود چهار ماه از احتمال جايگزيني چيني‌ها با توتال هنوز اين امر محقق نشده است و حتي چندي پيش هم برخي منابع غيررسمي از احتمال اينکه CNPC قرارداد توسعه فاز 11 را ترک کند خبر دادند. البته اظهار نظر زنگنه که گفت: «بعد از آنکه توتال از اين قرارداد خارج شد قرار بود شرکت ملي نفت چين (CNPC) طبق قرارداد فاز 11 را توسعه بدهد که اگر اين کار را نکند تخلف کرده است. با اين حال ما به اين فکر کرده‌ايم که چه بايد بکنيم». بر اين اخبار دامن زد.

همچنين منابع اگاه چيني در 22 آذرماه اعلام کردند معلوم نيست، آيا دستور توقف سرمايه‌گذاري مستقيماً از سوي دولت چين داده شده است، اما در شرايط مذاکرات تجاري ميان چين و آمريکا، از نظر سياسي بسيار حساس است.

منابع آگاه که به دليل محرمانه بودن موضوع، مايل نبودند نامشان فاش شود، همچنين تاکيد کردند ايران 120 روز زمان دارد تا نقش CNPC در پارس جنوبي را بازبيني کند و تصميم بگيرد که اين شرکت چيني را به عنوان يک سرمايه‌گذار خاموش نگه دارد يا قرارداد را لغو کند.

البته اين اخبار از سوي هيچ کدام از منابع رسمي ايراني تأييد نشد و حتي محمد مشکين‌فام، مديرعامل نفت و گاز پارس در آخرين اظهار نظر خود در اين مورد اعلام کرد : قرارداد سه جانبه‌اي بين توتال، CNPC و پتروپارس امضا شده و مراحل نهايي خود را طي مي‌کند.

اخباري هم وجود دارد مبني بر اين‌که شرکت چيني قصد دارد قرارداد را ترک کند، اما اين شرکت هنوز به‌صورت رسمي چيزي به ما اعلام نکرده است. مسائل مانند قبل دنبال مي‌شود و تا پايان سال، وضعيت پارس جنوبي مشخص مي‌شود. توتال مدارک و مستندات را به شرکت چيني تحويل داده است.

چيني‌ها در حال آماده‌سازي مقدمات ترک ايران در شرايط تحريم هستند

شفاف بايد گفت که مسئولان صنعت نفت اميد چنداني به ادامه حضور CNPC در فاز 11 ندارند و به نظر مي‌رسد، چيني‌ها هم در حال آماده‌سازي مقدمات ترک ايران در شرايط تحريم هستند. پس نکته‌اي که مي ماند حساب کردن روي توان داخل است، زيرا که تنها اين شرکت‌هاي داخلي هستند که مي‌توانند توسعه فاز 11 را نيز برعهده بگيرند و بايد ديد آيا مسئولان صنعت نفت ايران دوباره به توان داخل اطمينان مي‌کنند يا اينکه بايد قيد توسعه فاز 11 را زد.

قيمت نفت در سال جاري احتمالا به 70 دلار برسد

کرسنت پيش بيني کرده است که قيمت نفت در سال جاري به ارقامي در حدود 70 دلار در هر بشکه برسد.

به گزارش ايرنا به نقل از الحيات، با وجود ثبت نتايج بي‌نظير عملکرد اکثر اقتصادهاي نفتي در جهان در طول سال گذشته، اما اين نتايج بايد در سطح گذشته مورد ارزيابي قرار گيرد و بررسي اين آمار هرگز مورد اتکا نخواهد بود، مگر آنکه بياييم اين نتايج را با فشارها و يا حمايت‌هايي که از سطح بين الملل وجود داشت، مورد بررسي قرار دهيم.

گزارش هفتگي شرکت نفت الهلال ( کرسنت) اشاره مي‌کند که بخش هاي اقتصاد غير نفتي نرخ هاي رشد مثبت را نشان دادند که اين آمار نشان دهنده کارا بودن برنامه هاي توسعه اي و انگيزه براي اجراي اين برنامه ها است که در حال اجرا هستند.اين گزارش اضافه کرد، شاخص هاي عملکرد اقتصادي توليد کنندگان نفت و گاز در منطقه در پايان سال گذشته نشان دهنده افزايش چشم انداز مثبت نرخ رشد است که مي‌تواند در اين سال به دست آيد، که انتظار مي رود در بخش هاي نفتي بيش از 5 درصد باشد و همچنين ، با نرخ 3.7 درصد براي بخش هاي غير نفتي در اقتصاد امارات متحده عربي باشد.

برچسب‌ها:

نظر شما