شناسهٔ خبر: 30807003 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: راه دانا | لینک خبر

دانشجویی که اولین شهید انقلاب در اردبیل و یزد شد +زندگی‎نامه

شهیداصغر (شهریار) مرادی دانشجویی است که اولین شهید انقلاب در دو شهر اردبیل و یزد و حُرّ یزد لقب گرفته است.

صاحب‌خبر -

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ سبلان‌ما، اردبیل همگام و همراه با مردم انقلابی دیگر شهرهای کهن سرزمین ایران، سهم ویژه ای در شکل گیری و پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی داشته است و در تاریخ پرگهر خود، تصاویری ناب و بکر از حضور مردمانش را در راهپیمایی ها و تظاهرات انقلابی به ثبت رسانده و جوانان غیور و غیرتمندی  از این دیار پرنقش و نگار، خلعت زیبای شهادت را پوشیده و شهد شیرین وصال را چشیده اند؛ شهیداصغر (شهریار) مرادی دانشجویی از دیار سترگ قامتان سبلان است که اولین شهید اردبیل و یزد و حر یزد  لقب گرفته است. 

 این شهید روز دهم فرودین ماه 1357،در حالی که مردم اردبیل مهیای برگزاری مراسم یادمان شهدای مردم شهر تبریز بودند،در دارالعباد و دارالعرفان یزد هدف گلوله های دژخیمان رژیم پهلوی قرار گرفت و به شهادت رسید.

شهیداصغر (شهریار) مرادی، 20 تیرماه 1335 برابر با شب تاسوعای حسینی در محله خیرال اردبیل به دنیا آمد. پدرش مرحوم بیوک آقا و مادرش عصمت ابریشمی بود. اصغر اولین فرزند خانواده و نزد والدین و سایر اقوام بسیار عزیز و گرانقدر بود؛ دوران نوجوانی و تحصیل علم و دانش را در دبیرستان جهان علوم سپری کرد؛ تحصیل در مقطع دبیرستان، مصادف بود با تشکیل حزب رستاخیز در  ایران. رژیم پهلوی برای آنکه اعضای این حزب را افزایش دهد، روسای ادارات، مدارس و دانشگاه ها از تحت فشار قرارداده بود و فعالین در این حزب برآن بودند تا با نفوذ در مدارس، دانشگاه ها و ادارات دولتی، افراد بیشتری را برای حضور در این حزب، جلب کنند. شهید اصغرمرادی با آگاهی و بصیرتی که داشت،  نه تنها خود، فرم عضویت در این گروه را پر نکرد،  بلکه بسیاری از همکلاسی ها و دوستانش را هم  از این کار منع کرد و همین اقدام انقلابی، باعث شد تا مورد غضب و خشم رئیس دبیرستان قرار گیرد و از مدرسه اخراج شود که با وساطت پدر، دوباره به مدرسه بازگردد.

شهید انقلاب، اصغر مرادی،  در سال 1353 و پس از اخذ مدرک دیپلم در دانشکده عالی علوم اجتماعی و اقتصادی قزوین(دانشگاه بین المللی امام خمینی فعلی) پذیرفته شد و در این دانشگاه مشغول تحصیل شد؛ حضور در دانشگاه قزوین زمینه ساز آشنایی بیشتر این شهید والامقام با اندیشه ها و جریان نهضت حضرت امام خمینی(ره) شد و تفکرات و حرکت های انقلابی او شکلی دیگر به خود گرفت و بدون آنکه حتی بسیاری از اقوام و نزدیکانش در جریان حرکت های انقلابی او باشند، وارد مبارزات نهضت اسلامی شد. در دانشگاه قزوین، کمتر کسی را می توانستی پیدا کنی که مبارزتر از او باشد. فعالیت های انقلابی شهید اصغر مرادی منحصرو محدود به دانشگاه قزوین نبود. بعد از قیام مردم قم در 19 دی ماه 56،  مبارزاتش را علنی تر کرد و  از پیشگامان در قیام مردم تبریز در 29بهمن 56 بود.

این شهید درآخرین روزهای زمستان سال 57 و دو هفته مانده به عید نوروز، به شهر یزد رفت و در پوشش کار در شرکت پیمان کاری یکی از بستگان خود، نقش محوری را در برنامه ریزی و برگزاری مراسم چهلم شهدای تبریز به عهده گرفت.

در روز 10 فروردین 57، ساواک که از نقش شهیداصغر (شهریار) مرادی در هدایت و تحریک مردم باخبر شده بود، این جوان رشید اردبیلی را در تظاهرات خیابانی مردم یزد به شهادت رساند. با شهادت این شایسته فرزند برومند اردبیل در شهر یزد، اردبیل به شایستگی نقش خود را در شکل گیری انقلاب اسلامی تکمیل کرد و اولین شهید انقلابی اش را در شهر یزد، تقدیم انقلاب شکوهمند اسلامی کرد؛ پیکر مطهر این شهید را مخفیانه در قبرستان متروکه ای به نام خلد برین در یزد به خاک می سپارند و خانواده اش بعد از سپری شدن چند روز از خاکسپاری او در شهر یزد، با زحمت زیاد، مزار او را پیدا می کنند.

اگر چه در شهر اردبیل هم، ساواک اجازه برگزاری هیچ گونه مراسمی را به خانواده شهید شهیداصغر (شهریار) مرادی نداد و حتی مانع چاپ اعلامیه مجلس ترحیم این شهید شد، اما اهالی قدرشناس و حسینی و نیز فعالین انقلابی اردبیل علیرغم اینکه تدابیر امنیتی شدیدی در اطراف منزل مسکونی پدر شهید بود، دسته دسته در منزل شان حضور می یافتند و به این شهید ارجمند ادای احترام می کردند و در این محافل همدردی و ابراز تعزیت و تسلیت، حضور افرادی چون حضرت آیت الله مروج(نماینده فقید ولی فقیه در استان اردبیل)، آیت الله مسایلی و آیت الله سید غنی اردبیلی که به عنوان رهبران نهضت در اردبیل شناخته می شدند، پررنگ تر بود.

بعد از شهادت اصغر مرادی، خانه پدرش در محله خیرآباد(خیرال) شهر اردبیل که در کنار یکی از خیابان های اصلی شهر اردبیل قرار گرفته بود، از اهمیت خاصی برخوردار شد و در اکثر تظاهرات و راهپیمایی ها به نماد مقاومت و ایثار تبدیل شده بود که مردم در مسیر تظاهرات، هنگامی که به مقابل این خانه می رسیدند، برای لحظاتی توقف می کردند و با شعار«شهیدان زنده اند الله اکبر»، یاد و خاطره این شهید را گرامی داشته و نفرت و خشم خود را نسبت به رژیم پهلوی به نمایش می گذاشتند؛این حضور مردمی و قدردانی شان از رشادت های جوان اردبیلی، هر روز بیشتر می شد و همین امر موجب شد تا عوامل رژیم شاه، به خانه شهید یورش برده و خانواده اش را مورد آزار و اذیت قرار دهند.

با پیروزی انقلاب اسلامی، پدر شهید، مرحوم بیوک مرادی، در حالیکه ضارب پسرش دستگیر شده بود، راضی به قصاص نگردید و از حق خود گذشت. والدین شهید برای انتقال پیکرشهیدشان به شهر خود به یزد رفته و این خواسته را در حضور شهید محراب، آیت الله شهید صدوقی مطرح می کنند که ایشان با انتقال پیکیر شهید به اردبیل مخالفت کرده و ضمن ابراز محبت و احترام به والدین شهید، می گویند:«اولا" در این باره شهید، وصیت نکرده، دوما" او برای ما مهمان است، ما نام این شهید را حُرّ یزد گذاشته ایم و این شهید، اولین شهید یزد است.» شهید اصغر مرادی برای همیشه میهمان مردم دار العباد یزد است و یاد و نامش افتخاری بزرگ برای مردم اردبیل. یادش گرامی و راهش پر رهرو باد.

استان اردبیل۴۷ شهید و ۳۵ جانباز دوران انقلاب دارد.

انتهای پیام/

نظر شما