شناسهٔ خبر: 29897372 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه ابتکار | لینک خبر

دومین همایش «تهران هوشمند» برگزار شد

انتخاب تا الزام شهر هوشمند

صاحب‌خبر - گروه جامعه: دومین همایش و نمایشگاه «تهران هوشمند» روز گذشته با حضور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، شهردار تهران و رئیس شورای شهر پایتخت در مرکز همایش‌های برج میلاد برگزار شد.
همچنین در حاشیه این همایش، تفاهم‌نامه‌ای در زمینه هوشمندسازی میان شهرداری تهران و وزارت ارتباطات امضا شد. این تفاهم‌نامه به امضای پیروز حناچی شهردار تهران و محمدجواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات رسید. در ادامه از دو سامانه «باهم» که یک پلتفرم شبیه شبکه اجتماعی، برای طرح و به چالش کشیدن مشکلات شهری است و سامانه «داده نما» که مرجع دیتاهای شهر تهران است، رونمایی شد. در این مراسم از کتاب جامع «تهران هوشمند» و تمبر «تهران هوشمند» نیز رونمایی شد.
تصمیمات ما هوشمند نیست
محمدجواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، در دومین همایش تهران هوشمند با بیان اینکه نمی‌توانم خوشحالی خود را از مشاهده نشانه‌ها، پارامترها و المان‌های هوشمندسازی تهران پنهان کنم، گفت: گام‌های خوبی در‌خصوص هوشمندسازی شهر تهران انجام شده اما باید ببینیم در چه جایگاهی قرار داشته و امروز کجا هستیم. وی با اشاره به وضعیت هوشمندسازی در تهران گفت: چرخه هوشمندسازی یعنی بتوانیم اطلاعات را از طریق هوشمندسازی به دست آوریم. آنها را تحلیل کنیم و بر اساس آن تحلیل، تصمیم بگیریم. ما مصادیق هوشمندسازی را در تهران داریم اما تصمیم‌گیری‌های ما هوشمند نیست. به طور مثال میزان آلودگی هوای تهران به صورت لحظه‌ای مشخص است، اینکه چه عواملی باعث افزایش آلودگی هوا می‌شود، میزان آلاینده‌هایی که موتورسیکلت‌ها یا خودروهای عمومی و شخصی ایجاد می‌کنند نیز مشخص است، اما برای مهار آلودگی هوا تصمیمات هوشمند نمی‌گیریم و عملکرد ما متناسب با آماری که از روش‌های هوشمند به دست آورده‌ایم نیست.
جهرمی با بیان اینکه می‌توان از سرویس‌های اشتراکی حمل و نقل عمومی استفاده کرد، گفت: یکی دیگر از روش‌های هوشمند در حوزه حمل‌و نقل، حذف ترددهای زائد ناشی از مراجعه به ادارات است که با تکمیل دولت الکترونیک می‌توانیم از این ترددها خودداری کنیم. وزیر ارتباطات یکی دیگر از حوزه‌هایی که می‌توان از طریق هوشمندسازی آن را به خوبی کنترل کرد، فضای سبز دانست و گفت: از طریق مدیریت هوشمند کنترل‌های فضایی می‌توانیم ببینیم فضای سبز ما در چه موقعیتی قرار دارد. زیرا فضای سبز شش‌های تهران هستند و باید به دقت از آنها حفاظت و صیانت شود. این نظارت هوشمند باعث می‌شود هکتار هکتار درخت ما به سوی نابودی نرود. جهرمی تاکید کرد: به جز جمع‌آوری اطلاعات، تحلیل اطلاعات بسیار مهم است و شاید به دلیل نگاه سنتی مدیران این تحلیل از اطلاعات هوشمند در تصمیم‌گیری‌ها انعکاس ندارد.
وی با بیان اینکه حمل و نقل هوشمند و ترویج حمل و نقل اشتراکی می‌تواند به کاهش ترافیک منجر شود، گفت: اما کمتر کسی به این سمت حرکت می‌کند زیرا آیندگان نخواهند گفت این اتفاق در عصر این مدیر افتاده است. به همین دلیل تمایل مدیران ما این است که برج، بارو یا نمادی بسازند که نشان دهد در دوره مدیریتی آنها کاری انجام شده است.
اقتصاد هوشمند نباید رانتی باشد
وزیر ارتباطات با بیان اینکه برای ایجاد اقتصاد هوشمند باید آزادسازی منابع داده وجود داشته باشد، گفت: اقتصاد هوشمند نباید رانتی باشد و اگر اطلاعات محدود به چند شرکت از این حوزه شود، نمی‌توان به سرانجام آن امیدوار بود. وی همچنین آگاهی‌بخشی به شهروندان برای استفاده از تجهیزات هوشمند شده را از دیگر ابزارهای توسعه هوشمندسازی دانست و گفت: در حال حاضر بسیاری از شهروندان از امکانات هوشمند شهر اطلاعی ندارند.
شهر هوشمند برای کلانشهر
تهران یک الزام است
پیروز حناچی، شهردار تهران نیز طی سخنانی در دومین همایش تهران هوشمند با تاکید بر اینکه حل بسیاری از مشکلات شهری نیازمند مشارکت ساکنان شهر است، به کمپین «سه‌شنبه‌های بدون خودرو» اشاره کرد و افزود:‌ اگر بخواهیم مشکلات‌مان را از این طریق حل کنیم، تنها با همکاری و همیاری همه شهروندان امکان‌پذیر خواهد بود و این کمپین به نتیجه‌ خواهد رسید. وی ادامه داد: پایداری، زیست‌پذیری، کاهش آلایندگی، ایجاد عدالت و کاهش ترافیک از اهداف اصلی برنامه‌های شورای اسلامی شهر تهران است. لازمه این کار مدیریت خردمندانه و مشارکت‌پذیر است که تجلی آن در قالب تهران هوشمند پیگیری می‌شود. شهردار تهران در ادامه تاکید کرد: اگر چه جریانات اصلی برای شهر لازم است، اما افزایش آنها به معنای افزایش تقاضای سفر و ترافیک و آلودگی بیشتر است. باید از تجربیات خود درس بگیریم و در آنها تجدید نظر کنیم. برای تبدیل تهران به شهر خلاق باید در زیرساخت‌های شهری تحول ایجاد کنیم و تحول ساختاری در پذیرش فناوری‌های نوآورانه کاری ضروری است. وی ادامه‌ داد: فناوری‌های نوظهور باید مورد توجه مدیران شهری قرار گیرد. چنان چه شهر تهران از دیر باز پیش قدم بوده و در طی 20 ساله اخیر اقدامات بسیاری صورت گرفته است. نباید فراموش کرد که در گذشته هیچ دیتایی روی موبایل‌ها وجود نداشت. فناوری‌های جدید یک نعمت نوظهور است که باید از آنها به درستی استفاده شود و به وسیله آنها به سمت شهر هوشمند پیش رفت. حناچی با بیان اینکه وجود یک زیرساخت متمرکز ضرورت دارد، افزود: اقتصاد هوشمند، جابه‌جایی هوشمند، محیط هوشمند، زیرساخت هوشمند و حکمرانی زندگی هوشمند از ضروریات تحقق شهر هوشمند است. تهران درگیر چالش‌های مختلفی است و کسانی که با نوآوری‌های دیجیتال همراهی نکنند قطعا دچار فاصله خواهند شد و این چالش‌های شهر را بیشتر می‌کند. شهردار تهران با اشاره به اینکه حدود 311 هزار واحد خرد صنعتی در تهران وجود دارد، افزود: اگر این واحدها با موضوع هوشمندسازی همراهی نکنند، قطعا این موضوع برای آنها به یک تهدید تبدیل خواهد شد. امروز در تهران ترافیک و فضای پارک به یک معضل جدی به ویژه‌ در مرکز شهر تبدیل شده است. بخشی از درگیری‌های ذهنی مردم نیز همین موضوع جای پارک است.
باید بین شهر الکترونیک و شهر هوشمند تفاوت قائل شویم
شهردار تهران در بخش دیگری از صحبت‌های خود با اشاره به اینکه زلزله در کمین پایتخت است، اضافه کرد: در مناطق جنوبی شهر در عمق بیش از 10 متر آجر پیدا می‌شود و این نشان دهنده این است که این شهر قبلا کن فیکون شده است. قطعا حرکت به سمت شهر هوشمند انتخاب نیست و یک الزام محسوب می‌شود. باید بین شهر الکترونیک و شهر هوشمند نیز تفاوت قائل شویم. جایی که نیاز است هوشمندانه تصمیم بگیریم. ایجاد درآمدهای پایدار نیز برای کلانشهر تهران موضوع مهمی محسوب می‌شود. ما باید منابع جدیدی را برای شهر تعریف کنیم. صدور مجوزها و کار مزد و اشتراک داده‌ها می‌تواند منابع جدیدی باشد که برای شهر تعریف کنیم.
راه تحقق شفافیت انتشار اطلاعات است
محسن هاشمی رفسنجانی، رئیس شورای اسلامی شهر تهران هم در این همایش بر لزوم بهره‌گیری از فناوری‌های نوین در مدیریت شهری تاکید کرد و گفت‌: باید بهره‌گیری از فناوری‌های نوین در مدیریت شهری در دستور کار قرار گیرد و از مقاومت و یا موازی‌کاری پرهیز شود. وی افزود: لیست امید با شعار «شفافیت و آگاهی افکار عمومی و شهروندان از کیفیت اداره شهر» توانست از حمایت بی‌سابقه مردم برخوردار شود، لذا انتظار عمومی این است که در این دوره حدود یک سوم آن سپری شده است شعارها و وعده‌های داده شده، عملی شود. وی ادامه داد: بی‌تردید راه تحقق شفافیت انتشار اطلاعات است و در دوره نخستین شهردار منتخب شورای پنجم یعنی آقای نجفی، اولین گام در مسیر تحقق شفافیت با راه‌اندازی سامانه شفافیت برداشته شده، امیدواریم آقای حناچی گام‌های تکمیلی این مسیر را طی کند. رئیس شورای اسلامی شهر تهران به روز جهانی «مبارزه با فساد» نیز  اشاره کرد و گفت‌: این روز از سال ۲۰۰۳ از سوی سازمان ملل متحد برای تقویت مبارزه با فساد در کشورهای جهان و سازمان‌های بین‌المللی نامگذاری شده و هر حرکت شورای شهر پنجم در مسیر شفاف‌سازی مدیریت شهری را می‌توان یکی از نمادهای مهم مبارزه با فساد خواند. وی ادامه‌ داد: مبارزه با فساد از اولویت‌های نظام جمهوری اسلامی ایران و نظام بین‌الملل است و حدود دو سال پیش از نامگذاری این روز توسط سازمان ملل، مقام معظم رهبری در فرمان هشت ماده‌ای مبارزه با فساد که در اردیبهشت سال ۱۳۸۰ صادر شد، بر عزم جمهوری اسلامی ایران در مبارزه با فساد تاکید کردند و مطالبه عمومی مردم و شهروندان تهرانی نیز در همین جهت قرار دارد. هاشمی با اشاره به این که شهر هوشمند موضوعی بسیار فراتر از شفافیت و مبارزه با فساد است، خاطرنشان کرد: شهر هوشمند می‌تواند بستر اصلی توسعه اقتصادی و کاهش هزینه‌های اداری شهر و رونق کسب و کار را فراهم کند. وی با اشاره به سامانه «تهران من» که توسط سازمان فناوری شهرداری تهران عملیاتی شده است، افزود: در طرح جدید ترافیک این سامانه مورد استفاده قرار گرفت و می‌تواند بستر تحقق درآمد پایدار مشارکت عمومی و تصمیم‌گیرهای شهری و رونق کسب و کارهای نوپا یا استارت‌آپ‌ها باشد. در شرایط رکود اقتصادی و مشکلات معیشتی مردم به ایجاد اشتغال و رونق اقتصادی کمک می‌کند. قطعا استفاده از ظرفیت شهر هوشمند می‌تواند به استفاده بیشتر و بهینه از حمل و نقل عمومی و یا شبکه معابر شهری منتهی شود که هم اکنون نیز برخی از نرم‌افزاری‌ها در این مسیر وارد شده است. رئیس شورای اسلامی شهر تهران ابراز امیداوری کرد که مجموع سازمان‌ها و معاونت‌های شهرداری تهران به استقبال استفاده از فناوری‌های نوین در مدیریت شهری بروند و در این باره گفت: امیدوارم آنها از مقاومت و یا موازی‌کاری پرهیز کنند تا به ‌این‌ ترتیب از اتوماسیون اداری شهرداری در مسیر استفاده از مدیریت شهری هوشمند بهره بیشتری گرفته شود.

نظر شما