شناسهٔ خبر: 29435777 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایسنا | لینک خبر

بلاخیز بودن سیستان و بلوچستان به دلیل وجود مخاطرات جوی زیاد

نمایندگی سیستان و بلوچستان

‌مدیرکل هواشناسی سیستان و بلوچستان گفت: سیستان و بلوچستان به دلیل همجواری با اقیانوس، کویر و کوهستان یک استان بلاخیز بوده و تقریباً با همه پدیده های مخرب جوی و مخاطرات ناشی از آن درگیر است‌.

صاحب‌خبر -

‌به گزارش ایسنا-‌ محسن حیدری در دیدار با مدیرکل مدیریت بحران استانداری سیستان و بلوچستان در زاهدان اظهار کرد: استان با اکثر قریب به اتفاق پدیده های مخرب جوی نظیر بارش های سنگین، سیل، صاعقه، تگرگ، توفان گردوخاک، طوفان حاره ای، خشکسالی، یخبندان، موج های گرمایی و گرمازدگی و... گرفتار است‌.

وی ادامه داد:  پتانسیل تشکیل سیل، توفان گردوخاک و خشکسالی در نواحی مختلف استان به دلیل وجود بسترهای تشکیل و وقوع آن‌ها بالاست. از یک طرف وسیع ترین چشمه های تولید گردوغبار داخلی و خارجی در شمال و غرب استان فعال است و از طرف دیگر به دلیل وجود ناهمواری های فراوان در جنوب و مرکز استان، سیل های زیادی با وجود بارندگی های کم تشکیل می شود‌.

مدیرکل هواشناسی سیستان و بلوچستان خشکسالی را مخاطره خاموش و مداوم سال های اخیر استان نام برد و گفت: بر اساس شاخص بارش، تبخیر و تعرق استاندارد شده دوره 10 ساله منتهی به مهرماه امسال 100 درصد مساحت استان درگیر با خشکسالی است که 86.6 درصد آن از نوع خشکسالی بسیار شدید است‌.

کاهش 38 درصدی بارش های 50 روز نخست سال زراعی جدید

حیدری تصریح کرد: با وجود اینکه سال زراعی گذشته تنها 29.5 میلی متر باران در سیستان و بلوچستان بارید و 95 میلی متر کسری بارش داشتیم، در حدود دو ماه سپری شده سال زراعی جدید نیز با کاهش 38 درصدی بارندگی مواجه هستیم‌.

وی در بخش دیگری به نیازی های اداره کل هواشناسی سیستان و بلوچستان اشاره کرد و افزود: تنها دو ایستگاه سنجش گردوغبار وضعیت کیفی هوای استان را پایش می کنند که با توجه به گستردگی استان و مساحت درگیر با پدیده های خاکدار‌ بسیار ناکافی است‌.

مدیرکل هواشناسی سیستان و بلوچستان تصریح کرد: در بخش ایستگاه های هواشناسی نیز کمبودهایی وجود دارد که رفع آن‌ها جزو نیازهای ضروری استان است. پیش از تأسیس ایستگاه هواشناسی راسک و نیکشهر، همواره بالاترین دمای استان در ایرانشهر ثبت می شد، اما با تأسیس ایستگاه های راسک و نیکشهر و پس از آن دلگان، بیشینه دماهای جدید در استان ثبت شد که نشان می دهد هنوز اقلیم استان ناشناخته و تعداد ایستگاه های هواشناسی با وجود وسعت زیاد استان، به شدت ناکافی است‌.

حیدری ادامه داد: دسترسی به داده های آماری بلند مدت هواشناسی در هر منطقه قدرت تصمیم گیری مدیریت اجرایی در سطح خرد و کلان را بالا می برد. برای نمونه با داشتن 25 تا 30 سال اطلاعات اقلیمی یک منطقه می‌توان بهترین برنامه ریزی و تصمیم گیری در بخش های مختلف زیربنایی و توسعه ای را اتخاذ کرد‌.

ضرورت توسعه ایستگاه های هواشناسی در سیستان و بلوچستان

وی افزود: امسال در فصل فعالیت سامانه آب و هوایی مونسون هند بارش های رگباری زیادی در نواحی مرکزی و جنوبی استان رخ داد که به سبب آن ها چندین سیلاب این مناطق را فرا گرفت، اما به دلیل اینکه اکثر این بارش ها در خارج از ایستگاه ها اتفاق افتاد، بخش اندکی از میزان بارش ها ثبت شد. این نشان می دهد که تعداد ایستگاه های باران‌سنجی استان بسیار ناکافی است‌.

مدیرکل هواشناسی سیستان و بلوچستان ادامه داد: چند سال است که برنامه تأسیس ایستگاه هواشناسی در تفتان، کوهک، سیرکان و تعدادی از مناطق استان در برنامه هواشناسی استان است اما به دلیل محدودیت های اعتباری موفق به خریداری تجهیزات نشده ایم، اکنون نیز اعتبارات ما حتی به اندازه خرید یک ایستگاه هواشناسی خودکار نیست، چراکه قیمت آنها با نوسانات نرخ ارز چندین برابر شده است‌.

مدیرکل هواشناسی سیستان و بلوچستان در ادامه گفت: با وجود نقش هواشناسی در کاهش ریسک وقوع و مدیریت  بحران و همچنین وظایف ذاتی آن در پیش بینی مخاطرات جوی، امکانات فعلی پاسخگوی نیازهای فعلی استان نیست‌.

حیدری تصریح کرد: انتظار می رود تا از محل منابع ماده (10) قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت و ماده (12) قانون تشکیل سازمان مدیریت بحران کشور اعتباراتی برای تقویت شبکه پایش هواشناسی استان مدنظر قرار گیرد‌.

شهنوازی مدیرکل مدیریت بحران سیستان و بلوچستان نیز در این جلسه بر ضرورت توسعه ایستگاه های سنجش گردوغبار و هواشناسی سطح استان تأکید کرد و افزود: نقش هواشناسی در مدیریت بحران، جلوگیری از بحران و تصمیم گیری در حین بحران غیر قابل انکار است و سعی مدیریت بحران بر تأمین برخی نیاز های این اداره کل از محل منابع مدیریت بحران است‌.

وی ادامه داد:‌ استان همواره با تنش های آبی، توفان های گردوغباری، سیل و بسیاری از پدیده های مخرب جوی درگیر است که تقویت و توسعه هواشناسی استان با وجود این شرایط الزامی و ضروری است.


انتهای پیام

نظر شما