شناسهٔ خبر: 28846837 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: پارسینه | لینک خبر

عادات غذایی نامناسب عامل اصلی گرسنگی پنهان

خبرگزاری ایرنا

رئیس موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی گفت: اصلی‌ترین دلیل گرسنگی پنهان در بین مردم فرهنگ، عادات غذایی نامناسب و طراحی سبدغذایی متفاوت با نیاز‌های بدن است.

صاحب‌خبر -

دکتر قدیر رجب زاده افزود: جامعه به سمت مصرف آن دسته از مواد غذایی حرکت کرده که انرژی و پروتئین مورد نیاز بدن را حتی بیش از نیاز تامین می‌کند، اما به لحاظ تامین ریزمغذی‌های مورد نیاز بدن ارزش غذایی بسیار کمتری دارد.

 

وی ادامه داد: از جمله این دسته از مواد غذایی می‌توان به فست فود‌ها و مواد قندی اشاره کرد که سهم قابل ملاحظه‌ای در سبد غذایی امورز خانوار‌ها پیدا کرده اند. به همین خاطر تقریبا ۵۰ درصد ایرانیان اضافه وزن دارند بنابراین منشاء گرسنگی پنهان را می‌توان سبد غذایی نامناسب خانوار بیان کرد.

 

رئیس موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی گفت: سلول‌های بدن برای رشد، اعمال حیاتی و ترمیم بافت‌ها نیاز به مواد مغذی دارند که شامل درشت مغذی‌ها همچون کربوهیدرات، چربی، پروتئین و ریزمغذی‌هایی همچون انواع ویتامین‌ها و املاح معدنی است.
وی افزود: نیاز به این مواد مغذی در افراد مختلف با توجه به سن، جنس و جثه بدن متفاوت است، اما شرایط اقلیمی و برخی عادات غذایی ممکن است گروهی از جمعیت یک منطقه را مبتلا به کمبود مواد مغذی و عوارض ناشی از آن کند.

 

دکتر رجب زاده ادامه داد: نتیجه این سوء‌تغذیه افزایش مرگ و میر، ابتلا به بیماری‌ها به دلیل ضعف دستگاه ایمنی بدن، ناتوانی جسمی، کاهش بهره هوشی و کاهش قدرت یادگیری و افت تحصیلی، تغییرات رفتاری به صورت بی‌حوصلگی، بی تفاوتی و انزوا طلبی است که حتی روند توسعه کشور‌ها را به مخاطره می‌اندازد.

 

وی گفت: سرانه مصرف شیر در ایران سالانه حدود ۷۰ لیتر است در حالی که این میزان در کشور‌های توسعه یافته بین ۳۰۰ تا ۳۵۰ لیتر می‌باشد. سرانه مصرف ماهی و آبزیان نیز در ایران سالانه کمتر از هشت کیلوگرم است در حالی که در کشور‌های توسعه یافته و اروپایی این میزان بیش از ۲۲ کیلوگرم در سال می‌باشد.
رئیس موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی افزود: بطور کلی بررسی وضعیت مصرف ریزمغذی‌ها در ایران نشان می‌دهد تقریبا تمام دهک‌های درآمدی جامعه از کمبود کلسیم رنج می‌برند که دلیل عمده آن کم مصرفی شیر و لبنیات در مقایسه با استاندارد‌ها است.
وی ادامه داد: از سوی دیگر تنها سه دهک بالای جامعه به اندازه کافی و استاندارد آهن جذب می‌کنند. در دهک‌های اول تا پنجم جامعه غیر از کمبود آهن و کلسیم، کمبود ویتامین‌های A. و B۲ نیز قابل ملاحظه است.
دکتر رجب زاده گفت: این در حالی است که بخش عمده‌ای از افراد انرژی و پروتئین لازم روزانه را جذب می‌کنند و حتی جذب این مواد در بخش قابل ملاحظه‌ای از جامعه بیشتر از نیاز بدن است.
وی افزود: بر اساس گزارش منتشره وزارت بهداشت، استان خراسان رضوی نیز به لحاظ فقر ریزمغذی‌ها در جامعه شرایط مشابهی با کل کشور دارد. ۷۲.۷ درصد از مردم این استان با کمبود و یا کمبود حاشیه‌ای ویتامین D. مواجهند و ۱۹.۱ درصد از کودکان ۱۵ تا ۲۳ ماهه و ۱۱.۴ درصد از نوجوانان خراسانی از کمبود روی رنج می‌برند.
رئیس موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی ادامه داد: بدون شک عدم مقابله با پدیده گرسنگی پنهان در جامعه که بخش قابل ملاحظه آن به عادات غذایی نادرست در جامعه باز می‌گردد عواقب غیرقابل جبرانی می‌تواند داشته باشد. از جمله این پیامد‌ها می‌توان به ضعف دستگاه ایمنی بدن، ناتوانی جسمی، کاهش بهره هوشی و کاهش قدرت یادگیری تغییرات رفتاری و بی حوصلگی اشاره کرد.
وی گفت: بدون شک با افزایش مصرف لبنیات، میوه و سبزیجات که منابع غنی بسیاری از ریز مغذی‌ها هستند بخش قابل توجهی از کمبود ریز مغذی‌ها در جامعه جبران خواهد شد.
۲۲ تا ۲۸ مهر ماه هفته غذا نامگذاری شده و ۱۶ اکتبر مصادف با ۲۴ مهر روز جهانی غذا است.

نظر شما