شناسهٔ خبر: 28808994 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: خبرآنلاین | لینک خبر

چرا نوسان نرخ ارز آجیل و خشکبار را گران کرد؟

اقتصاد > بازرگانی - رییس اتحادیه آجیل و خشکبار گفت: قیمت خشکبار تحت تاثیر عوامل مختلفی نظیر میزان تولید، میزان عرضه و تقاضا و همچنین نرخ ارز تغییر می کند.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرآنلاین مصطفی احمدی درباره دلایل افزایش قیمت انواع آجیل و خشکبار  اظهار کرد: آجیل و خشکبار هم مصرف داخلی دارد و هم مصرف خارجی که با نوسانات نرخ ارز شاهد افزایش و تغییر قیمت انواع خشکبار هستیم. 

۶ آجیل با ارزش و میزان ویتامین و مواد مغذی داخل آن‌ها را بشناسید

وی بیان کرد: مصرف داخلی فقط ۱۰درصد میزان تولید را شامل می شود بنابراین با توجه به صادرات ۹۰درصدی خشکبار و آجیل، ارز و نوسانات آن تاثیر فراوانی بر روی قیمت ها می گذارد. 

وی توضیح داد:‌ اکنون قیمت هر کیلو پسته صادراتی بین ۸تا ۱۵ دلار است که اگر نرخ ارز تثبیت شود به حتم شاهد ثابت شدن قیمت آجیل و خشکبار خواهیم بود. 

احمدی تصریح کرد: اکنون قیمت هر کیلو تخمه ۳دلار است؛ زمانی که دلار برابر با ۲تا۴هزار تومان بود این محصول در بازار داخلی کیلویی ۱۰ تا ۱۲هزار تومان به دست مشتری می رسید اما اکنون نرخ دلار افزایش یافته و در نتیجه قیمت تخمه در بازار نیز بالا رفته است.  

چرایی محاسبه قیمت آجیل بر پایه دلار

احمدی درباره چرایی محاسبه و نرخ گذاری آجیل و خشکبار و به ویژه پسته با دلار گفت: معمولا تولیدکنندگان پسته به طور مستقیم با خریداران خارجی ارتباط داشته و محصولات خود را به آنها عرضه کرده و در قبال هر کیلو پسته مبلغی بین ۱۰ تا ۱۲ دلار به طور میانگین دریافت می کنند به همین دلیل برای این تولیدکنندگان صرفه اقتصادی ندارد که محصول خود را به مصرف کننده داخلی که فقط ۱۰درصد میزان مصرف را به خود اختصاص می دهد، با ریال بفروشند. 

وی در پاسخ به این سووال که آیا نمی توان نظارتی بر روند فروش آجیل به ویژه پسته داشت تا مصرف کننده داخلی بتواند محصول ارزان تری تهیه کند، توضیح داد: اعمال چنین نظارتی شدنی نیست زیرا واحدهای تولیدی معمولا مازاد صادرات خود را به بازار داخلی عرضه می کنند. 

کاهش چشمگیر تولید آجیل و خشکبار در کشور 

احمدی گفت: امسال شاهد کاهش تولید انواع خشکبار و آجیل در کشور بودیم به طوری که تولید مغز گردو ۸۰درصد کاهش داشته و این مساله سبب افزایش قیمت گردو بین ۱۱۰ تا ۱۲۰ هزار تومان شده است. 

وی تصریح کرد: امسال میزان تولید پسته در کشور ۶۰درصد کاهش داشته است. در حالی که سال های گذشته معمولا میران تولید پسته در کشور برابر با ۱۷۰ تا ۱۸۰ هزار تن بود که حداکثر ۳۰هزار تن از این میزان در بازار داخل عرضه می شد اما امسال میزان تولید پسته به ۶۰هزار تن کاهش یافته که به این صورت حتی برای صادرات نیز با کمبود محصول مواجه هستیم. 

مخالف صادرات نیستیم

احمدی تاکید کرد: مخالف صادرات نیستیم زیرا بیشتر تولیدکنندگان به عنوان صادرکننده نیز زحمات فراوانی می کشند تا در خارج از کشور مشتری پیدا کرده و با اقدامات خود در شرایط تحریم بتوانند ارزآوری کنند بنابراین باید گفت ما نیز راضی نیستیم در این شرایط مشتریان خارجی از دست بروند اما باید با تنظیم بازار، شرایط بازار داخلی را نیز سامان بخشید.

وی افزود: اگر این رویه ادامه پیدا کند به حتم با مشکلاتی در عرضه مواجه خواهیم شد که برای ممانعت از این اتفاق و تنظیم بازار به مسوولان پیشنهاد واردات مغز گردو را داده ایم که تاکنون توافق ضمنی حاصل شده اما هنوز دستورالعمل این کار صادر نشده است. 

رد پای دلالان در افزایش قیمت آجیل و خشکبار 

وی درباره قیمت منطقی مغز گردو گفت:‌اگر دلال بازی حذف شود، مغز گردو حداکثر باید به قیمت کیلویی ۹۰هزار تومان عرضه شود و فروش این محصول تا کیلویی ۱۲۰هزار تومان فقط به دلیل حضور دلالان در این بازار است. 

حامی تولید داخل هستیم 

رییس اتحادیه آجیل و خشکبار تاکید کرد:‌ ما حامی تولید داخل هستیم اما در مقاطعی ممکن است مجبور شویم برای تنظیم بازار از دولت تقاضای واردات کنیم که اکنون در این شرایط قرار داریم و باید گفت برای تنظیم بازار آجیل و خشکبار و جلوگیری از بالا رفتن قیمت این محصولات باید در عرض ۳تا۴ماه نسبت به واردات برخی اقلام اقدام کرد. 

لزوم اقدام فوری برای تنظیم بازار  یلدا و نوروز 

وی عنوان کرد: اگر دولت واقعا خواهان تنظیم بازار آجیل و خشکبار است باید نسبت به واردات برخی اقلام سریعتر تصمیم گیری کند و همچنین امکاناتی نظیر کاهش تعرفه واردات به ۱۰درصد را در اختیار واردکنندگان آجیل و خشکبار قرار دهد زیرا با تعرفه ۴۰تا۵۰درصدی واردات بی تاثیر خواهد شد و در نتیجه قیمت ها کاهش نخواهد یافت. 

احمدی درباره نیاز بازار شب یلدا و همچنین نوروز بیان کرد: از ۲ماه پیش تاکنون جلسات مختلفی با وزارت صنعت و معدن و تجارت، اتاق اصناف و وزارت جهادکشاورزی برگزار کرده و این موضوع را گوشزد کرده ایم که بخشی از کار انجام شده و بقیه روند برای تنظیم بازار به ویژه در این دو بازه زمانی پرمصرف ادامه دارد که اگر اقدامات لازم در زمان مناسب انجام شود در شب یلدا و نوروز می توان به کاهش ۳۰ تا ۴۰درصدی قیمت انواع آجیل و خشکبار امیدوار بود. 

 

۲۲۳۲۲۴

 

 

نظر شما