شناسهٔ خبر: 28362092 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: آریا | لینک خبر

محصولات تراريخته، ريسک يا فرصت

صاحب‌خبر - به گزارش ايرنا، 45 سال از عمر مهندسي ژنتيک در جهان مي گذرد و پژوهشگران جهان نه فقط آن را خطر يا تهديدي براي سلامت انسان نمي دانند بلکه استفاده از آن را فرصت و ظرفيت جديدي براي توسعه کمي و کيفي توليدات کشاورزي مي دانند. اما با اين حال هنوز توليد اين محصولات در کشورمان توسعه کافي نيافته و جايگاه اقتصادي و فرهنگي خود را ندارد. برخي از مردم براي استفاده از اين محصولات ابراز ترديد و نگراني مي کنند اما مسوولان کميته ملي ايمني زيستي وزارت علوم به عنوان يکي از متوليان اين موضوع در کشور و دانشمندان علم و ژنتيک و علوم پزشکي دنيا سلامت محصولات، توليدات و موجودات تغيير يافته ژنتيکي را تائيد مي کنند. رييس انجمن ايمني زيستي و رييس امور تحقيقات و فناوري سازمان برنامه و بودجه کشور در نشستي با عنوان `مسائل ايمني زيستي مرتبط با موجودات تغيير يافته ژنتيکي` در دانشگاه تبريز گفت: برخي مطالب مطرح شده در مورد محصولات تراريخته در رسانه هاي داخلي درست نيست. پروفسور`بهزاد قره ياضي` اظهار داشت: يکهزار و 783 مقاله معتبر علمي در خصوص تاييد سلامت محصولات تراريخته در دنيا منتشر شده و بر اين اساس مطالب مطرح شده در برخي رسانه ها غيرمستند بوده و از درجه علمي ساقط است. وي تاکيد کرد: هيچ مدرک معتبري وجود ندارد که تهديد محصولات تراريخته و غذاهاي اصلاح شده ژنتيکي(GMO ها) را بر محيط زيست و سلامت انسان را نشان دهد. قره ياضي يادآوري کرد: صفات نامطلوب محصولات مختلف کشاورزي از راه روش هاي پيشرفته علم مهندسي ژنتيک قابل اصلاح است. دبير کارگروه ايمني زيستي وزارت علوم، تحقيقات و فن آوري نيز در اين نشست گفت: حدود 190 ميليون هکتار از اراضي کشاورزي دنيا تحت پوشش کشت محصولات تراريخته قرار دارد. دکتر`امير موسوي` با اشاره به اينکه از قرن 19 تاکنون از اين تکنولوژي و فن آوري ژنتيکي در دنيا استفاده مي شود، اعلام کرد: تاکنون 67 کشور براي توليد محصولات تراريخته در کشورشان مجوز صادر کردند که در اين ميان ژاپن بيشترين محصولات توليدي و زمين زيرکشت را دارد. وي در عين حال گفت: محصولات اصلاح شده ژنتيکي که توسط مراجع صاحب صلاحيت تائيد نشده نبايد استفاده شود اما بررسي مخاطرات احتمالي اين محصولات و تائيد کارگروه ايمني تائيد سلامت محصولات تراريخته هر گونه ترديد در استفاده از توليدات تراريخته را از بين مي برد. موسوي ادامه داد: وزارتخانه هاي بهداشت، درمان و آموزش پزشکي و جهادکشاورزي به توليد و توسعه محصولات تراريخته نظارت دارند و محققان و پژوهشگران ژنتيک بر سلامت اين توليدات صحه مي گذارند. وي تاکيد کرد: مردم به سلامت و امنيت غذايي محصولاتي که از مجاري متوليان صاحب صلاحيت به سر سفره آنان عرضه مي شود اطمينان داشته باشند. وي اضافه کرد: عرضه محصولات تراريخته براي استفاده مردم با حساب و کتاب است و آزمايش `ارزيابي مخاطرات احتمالي` اين توليدات انجام مي شود. دانشيار دانشگاه علوم پزشکي تبريز و فلوﺷﻴﺐ اﺧﻼق زﻳﺴﺘﻲ نيز در اين نشست گفت: سرطان زايي محصولات تراريخته ساخته و پرداخته جهل و نداشتن آگاهي برخي افراد است و به هيچ وجه حقيقت ندارد. پروفسور `عبدالحسن کاظمي` بيان کرد: ايجاد صفت و ويژگي اصلاح شده براي ارتقاي کميت و کيفيت محصولات کشاورزي با کمک تراريخته ممکن و کنترل مي شود. وي با تاکيد بر سلامت کامل اين محصولات اصلاح شده ژنتيکي، گفت: مزيت بزرگ اين محصولات ارزيابي دقيق مخاطرات احتمالي اين نوع محصولات است. وي ادامه داد: برخي به نام دلسوزي با جهل خود تيشه به ريشه علم مهندسي ژنتيک مي زنند در حالي که افزايش ارزش غذايي با محصولات تراريخته شدني است و اصلاح نباتات ارزانترين راه افزايش توليد غذا است. وي گفت: افزايش تحمل تنش مثل تحمل خشکسالي و شوري، زراعت مولکولي، بهبود خواص تغذيه اي مثل افزايش پروتئين، ويتامين، مواد معدني و کاهش مواد ضد کيفي(حساسيت زا) از قابليت هاي توليد محصولات تراريخته است. عضو انجمن بين المللي اخلاق زيستي و عضو هيات علمي گروه فلسفه محض دانشگاه تبريز نيز در اين کارگاه علمي و آموزشي در خصوص نحوه برخورد با تکنولوژي گفت: تقسيم بندي تکنولوژي غربي و شرقي قابل اعتنا نيست چون چنين تقسيم بندي در علم وجود ندارد. دکتر `مسعود اميد` با بيان اينکه نبايد در مقابل تکنولوژي مقاومت کنيم، گفت: چون تمرين علم آموزي و دموکراسي نداشته ايم به درستي نمي توانيم با تکنولوژي ارتباط برقرار کنيم. وي با بيان اينکه اصلاح ژنتيکي و محصولات تراريخته يک تکنولوژي پيشرفته است، افزود: تکنولوژي در بستري از ارزش ها و نيازهاي انساني شکل مي گيرد پس بايد نسبت به آن عقلايي رفتار کرده و از آن استقبال کنيم. عضو کميته ايمني زيستي وزارت علوم نيز گفت: محصولات تراريخته با هدف بهبود و تقويت صفات خوب مثل کيفيت غذايي، مقاومت به آفات و بيماري ها، افزايش کميت محصول يا حذف صفات نامطلوب از طريق روش پيشرفته علم مهندسي ژنتيک توليد مي شود و نبايد به اين تکنولوژي بي اعتماد باشيم. دکتر `بهرام باغبان` اظهار داشت: بر اين اساس توليد محصولات تراريخته بي خطر است و مردم نگران امنيت غذايي اين محصولات نباشند. وي يادآور شد: مهندسي ژنتيک، نانو تکنولوژي، بيوتکنولوژي و ICT علوم مربوط به اصلاح ژنتيکي است که نقش اساسي در توسعه و شکل دهي هزاره سوم ايفا خواهند کرد. وي با بيان اينکه محصولات تراريخته علاوه بر توليد محصولات کشاورزي در بهبود وضع اشتغال و اقتصاد نيز تاثير گذار است، ادامه داد: توليد پنبه تراريخته به زودي در ايران شروع مي شود که در توليد پوشاک، بهبود صنعت نساجي کشور و ايجاد شغل نقش ايفا خواهد کرد. `تراريخته يا ترانس‌ژنيک` (Transgenesis)، که به آن تراژني يا تراژن‌زايي نيز مي‌گويند به فرايند تزريق يک ژن بُرون زاد (Exogenous Gene) که تراژن ( Transgesis) خوانده مي‌شود به جانداران زنده گفته مي‌شود، به طوري که جاندار ويژگي جديدي پيدا کند. در فناوري توليد جانداران تراريخته، يک يا چند ژن به ژنوم طبيعي جاندار اضافه يا از آن حذف مي‌شود. تعريف سازمان جهاني بهداشت نيز از تراريخته گياهان، جانوران يا موجودات ميکروسکوپي گفته مي‌شود که ترکيب ژنتيکي آنها (دي‌ان‌اي) به طريقي تغيير يافته که در طبيعت از راه جفت‌گيري يا نوترکيبي طبيعي اتفاق نمي‌افتد، است. 3093/3071 انتهاي پيام /*

برچسب‌ها:

نظر شما