شناسهٔ خبر: 28259523 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: آریا | لینک خبر

آنغوزه؛ به نام ايران به کام ديگران

صاحب‌خبر - به گزارش ايرنا، وجود بيش از يک هزار و 300 گونه گياه دارويي خودرو در دل کوير خراسان جنوبي سرمايه اي بزرگ از نعمت هاي خدادادي در شرق ايران است اما با وجود ظرفيت بالاي توليد اين محصولات، هنوز اين استان نتوانسته براي اقتصادي کردن آن اقدام موثري انجام دهد. گياه «آنغوزه» با خواص گوناگون، گنجينه اي با ارزش محسوب مي‌شود و سالانه بيش از 60 تن آنغوزه در خراسان جنوبي توليد مي شود که متاسفانه 90 درصد اين محصول در بشکه هاي فلزي 30 تا 50 کيلويي به صورت فله اي و به قيمت بسيار ارزان به کشور هندوستان صادر مي شود. اين گياه افزون بر خواص دارويي گوناگون داراي کاربردهاي اقتصادي چشمگيري در صنعت داروسازي است و با وجود اين که در سال‌هاي گذشته برداشت بي‌رويه آنغوزه اين گياه مفيد را در معرض خطر نابودي قرار داده است اما همه ساله در مراتع استان بذرپاشي و کشت مي شود. اکنون گياه شفا دهنده آنغوزه نيازمند نسخه شفابخش است و انتظار مي‌رود مسوولان با پژوهش هاي علمي، خواص گوناگون آن را استخراج و براي فرآوري اين محصول چاره‌انديشي کنند. **خام فروشي آنغوزه مديرکل منابع طبيعي و آبخيزداري خراسان جنوبي در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهارداشت: سالانه به طور ميانگين بيش از 60 تن آنغوزه در سطح 100 هزار هکتار عرصه هاي طبيعي استان برداشت مي شود که بيش از 90 درصد اين محصول به علت نبود صنايع فرآوري به صورت خام به هندوستان صادر مي شود. عليرضا نصرآبادي بيان کرد: امسال توسط منابع طبيعي استان 21 طرح بهره برداري آنغوزه تهيه و با اولويت بهره برداران محلي و بومي برنده شده در مزايده مربوطه به مجريان داده شده است. وي با بيان اينکه بيش از يک هزار خانوار در استان در زمينه جمع آوري محصول آنغوزه فعاليت دارند، افزود: به دليل درآمد خوبي که از اين محصول به دست مي آيد جوانان نيز به سمت آن جذب شده اند. نصرآبادي با بيان اينکه فرآوري اين محصول ارزآوري خوبي براي استان و کشور دارد، گفت: نگاه صادراتي به حوزه گياهان دارويي ضروري است و اين حوزه فرصت مناسبي براي سرمايه‌گذاري و ايجاد اشتغال است. وي درمان اختلال هاي عصبي در کودکان، کاهش فشار خون، کمک به هضم غذا، جلوگيري از حمله هاي هيستري، رفع درد دندان، برطرف کننده ناراحتي هاي تنفسي، درمان يبوست و برطرف کردن عفونت هاي قارچي را از جمله خواص دارويي گياه آنغوزه ذکر کرد. **کاربرد اقتصادي آنغوزه در صنعت داروسازي کارشناس گياهان دارويي اداره کل منابع طبيعي خراسان جنوبي گفت: فرآوري آنغوزه باعث ارزآوري چند برابري اين محصول مي شود، اما تاکنون هيچ سرمايه گذاري طرحي براي فرآوري آن ارايه نکرده است. حسن پروانه عنوان کرد: اين گياه دارويي به صورت خيلي محدود و سنتي در کشور مصرف مي شود و بيش از 90 درصد آن به صورت خام و با بسته بندي نامناسب به هندوستان صادر مي شود. به گفته وي، در کشور افغانستان از جوشانده و شيره آنغوزه براي درمان هيستري، سياه صرفه، زخم معده استفاده مي شود در حالي که در برزيل از برگ و ساقه خشک آن به عنوان دارويي نيروبخش استفاده مي کنند. اين کارشناس گياهان دارويي ادامه داد: همچنين در چين و هندوستان از آنغوزه براي مصرف خوراکي، ضد انگل، ضد نفخ و خلط آور استفاده مي کنند. پروانه با اشاره به اينکه آنغوزه در بدن انسان به عنوان انگل کش خيلي قوي عمل مي کند، افزود: هر خانوار در زمان برداشت اين محصول به صورت ميانگين 12 تا 15 ميليون تومان درآمد دارد. وي در خصوص صادرات آنغوزه با بسته بندي مناسب گفت: اين محصول تنها به هندوستان صادر مي شود و اين کشور تابع بسته بندي شيک و مناسب نيست و راغب است که آنغوزه را به صورت فله اي و با همين بسته بندي سنتي وارد کند. کارشناس گياهان دارويي اداره کل منابع طبيعي خراسان جنوبي اظهارداشت: نياز است با کار تحقيقاتي، علمي و پژوهشي در گام نخست تمام ماده موثره اين محصول استخراج شود و پس از فرآوري و استفاده در صنعت دارو سازي، محصول نهايي به کشورهاي اروپايي صادر تا ارزآوري آن نصيب کشور خودمان شود. پروانه ادامه داد: تاکنون در داخل کشور در خصوص استخراج خواص گوناگون اين محصول هيچ گونه تحقيق و پژوهشي انجام نشده و تنها به صادرات فله اي آن اکتفا شده در حالي اين محصول کاربرد اقتصادي خوبي در صنعت داروسازي دارد. **صادرات فله اي آنغوزه در بشکه هاي فلزي يکي از صادرکنندگان محصول آنغوزه خراسان جنوبي به هندوستان هم به خبرنگار ايرنا گفت: تمام آنغوزه جمع آوري شده در استان به صورت خام در بشکه هاي فلزي 30 تا 35 کيلويي به هندوستان صادر مي شود. اسدالله عاجز بيان کرد: هر کيلو شيره آنغوزه 400 هزار تومان و هر کيلو کشته آنغوزه 150 هزار تومان از مرتعداران خريداري مي شود که صادرات هر کيلوگرم شيره و کشته براي ما تجار 30 دلار ارزآوري دارد. وي يادآور شد: شيره آنغوزه در هندوستان براي استفاده در صنعت داروسازي فرآوري مي شود و انواع دارو از اين محصول توليد و به کشورهاي اروپايي صادر مي شود. اين صادر کننده آنغوزه ادامه داد: هندوستان با فرآوري اين محصول ارزش اقتصادي آن را تا 50 برابر افزايش مي دهد و ارزآوري نصيب خود مي کند. عاجز عنوان کرد: با وجود هم افزايي و همکاري با تجار هندي موفق به بازديد از کارخانه هاي فرآوري آنغوزه نشده ام و آنان نيز از دادن اطلاعات در خصوص چگونگي فرآوري اين محصول خودداري مي کنند. **600 خاصيت دارويي آنغوزه وي گفت: بر اساس تحقيقات انجام شده در هندوستان گياه آنغوزه داراي 600 خاصيت درماني و دارويي است که متاسفانه اين کشور با تحقيقات مختلف روي اين گياه خواص داوريي آن را استخراج و پس از فرآوري و استفاده در صنعت داروسازي، محصول نهايي توليدي خود را به کشورهاي اروپايي صادر مي کند. اين صادر کننده گياه آنغوزه اظهارداشت: تاکنون پيشنهادهاي فراواني براي صادرات محصول فرآوري شده آنغوزه به تجار هندي داده ام که متاسفانه از خريد محصولات فرآوري شده آن خودداري مي کنند. وي از مسوولان و متوليان کشوري خواست با تحقيقات علمي روي اين گياه، خواص دارويي آن را استخراج و براي فرآوري و کابرد آن در صنعت داروسازي طرح ارايه کنند. عاجز بيان کرد: به اعتقاد تجار هندي فرآوري آنغوزه درآمد بالايي نصيب هندوستان مي کند و کشورهاي اروپايي آنغوزه کشورمان را با برند هندوستان مي شناسند. وي گفت: کشته و شيره آنغوزه با گذشت 10 تا 15 سال فاسد نمي شود، مسوولان متولي مي توانند اين گياه پر خاصيت را از مرتعداران خريداري و در کشور ذخيره سازي کنند و در بلندمدت براي فرآوري آنغوزه و استفاده در صنعت داروسازي تلاش کنند تا به صورت موقت از خام فروشي اين محصول با ارزش و پرخاصيت خودداري شود. اين صادر کننده آنغوزه عنوان کرد: تاکنون طرح هاي مختلفي براي فرآوري آنغوزه ارايه داده ام اما متاسفانه مسوولان حمايت چنداني از طرح هاي پيشنهادي نداشته اند. آنغوزه گياهي علفي چند ساله است؛ ريشه آن کمي ضخيم و گوشتي، برگ هاي آن بسيار بريده و غباري، ساقه آن مجوف و گوشتي و بلندي آن تا دو متر است، گل هاي آن به رنگ زرد و به گروه چتر مانند در انتهاي ساقه ظاهر مي شود. اين گياه در چند سال اوليه سن خود ساقه قابل ديدن ندارد و برگ هاي آن گسترده روي زمين است که در مراتع به نام «کماه و انگزاکماه» ناميده مي شود. آنغوزه شيره گياهي است که از تيغ زدن ريشه يا پايين ساقه و يا قطع ساقه گياهان مولد آنغوزه از ناحيه يقه گياه خارج مي شود و در طول تابستان برداشت مي شود و به دو روش کشته(خشک شده) و شيره در بازار عرضه مي شود. 7556/6054 انتهاي پيام /*

برچسب‌ها:

نظر شما