شناسهٔ خبر: 28136207 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: اعتدال | لینک خبر

واکنش ها به دیدارهای قابل تامل ظریف و کری پس از برجام

مشاوران و دستیاران وزیر خارجه دولت سابق آمریکا به جدال لفظی میان رییس‌جمهور و وزیر خارجه ایالات متحده و جان کری واکنش نشان دادند.

صاحب‌خبر -
به گزارش اعتدال:وندی شرمن معاون وزیر امورخارجه پیشین آمریکا با انتشار پیامی به اظهارات روز جمعه مایک پمپئو وزیر امورخارجه کشورش درباره دیدار چند مقام پیشین آمریکایی با محمدجواد ظریف وزیر امورخارجه ایران پاسخ داد.
پمپئو روز جمعه در یک کنفرانس خبری ادعا کرده بود، در جریان کنفرانس امنیتی مونیخ، شرمن، جان کری وزیر امورخارجه پیشین و ارنست مونیز وزیر انرژی پیشین آمریکا را با چشمان خودش دیده که با ظریف دیدار کرده‌اند.

شرمن در پاسخ در صفحه توئیتر خود نوشت: پیغام اشتباه است، اسناد هم اشتباه هستند. من ظریف را در مونیخ ملاقات کردم، البته نه به همراه کری و مونیز. ظریف را بار دیگر در آوریل در نیویورک ملاقات کردم.

وی در ادامه پیام خود به صفحه‌ای از کتابش اشاره کرده که در آن درباره دیدارش با ظریف نوشته است: ماه‌ها پیش از تصمیم رئیس جمهور ترامپ برای خروج از توافق هسته‌ای با ایران، من در نیویورک با محودجواد ظریف دیدار کردم. وی به سختی در حال اندیشیدن به گزینه‌های ایران در صورت خروج ترامپ (از توافق) بود.

شرمن در پیامی دیگر تصریح کرد: من همچون کری و مونیز سال‌ها به کشورم خدمت کرده‌ام و بسیار رنج‌آور است که وزیر خارجه‌ای داریم که متوجه نیست ما همگی به دنبال حفظ امنیت آمریکا هستیم.

به گزارش اعتدال، وزیر امورخارجه آمریکا در این نشست خبری در پاسخ به سوالی درباره این دیدارها، گفت: کاری که وزیر کری انجام داده نامناسب و بی‌سابقه بوده است. کاری که او کرده این است که یک وزیر خارجه آمریکا با بزرگترین حامی تروریسم در دنیا وارد تعامل شده و طبق گفته خودش به آنها گفته که صبر کنند تا دوران این دولت تمام شود.

پمپئو همچنین گفت: شما نمی‌توانید برای این در تاریخ آمریکا مورد مشابهی پیدا کنید و وزیر خارجه کری نباید این رفتارها را انجام دهد. این کار با سیاست خارجی این رئیس‌جمهور مغایرت دارد.

وی در ادامه مدعی شد که اطمینان دارد این سه نفر (کری، مونیز، شرمن) با نمایندگان سه کشور اروپایی دیدار کرده‌اند. پمپئو گفت: من داخل جلسه آنها نبودم اما اطمینان دارم که آنها برای حمایت از سیاست‌های آمریکا آنجا نبوده‌اند.

جان کری که در جریان مذاکرات هسته‌ای میان ایران و گروه موسوم به 1+5 نقشی کلیدی داشت به تازگی در یک مصاحبه گفته بود که در ماه‌های گذشته در چند رویداد بین‌المللی سه یا چهار بار با محمد جواد ظریف دیدار کرده است.

کری درباره موضوعاتی که درخصوص آنها با ظریف گفت‌وگو کرده است، اظهار داشت: من با ظریف بسیار رک صحبت کردم. به او گفتم ببین شما باید این را بدانید که دنیا کارهایی که با موشک‌ها انجام می‌دهید و اقداماتتان با حزب‌الله و اقداماتتان در یمن را نمی‌خواهد.

مت سامرز، یک سخنگوی کری نیز به این جنجال‌ها واکنش نشان داد و اظهارات پمپئو را بی‌اساس خواند. وی گفت: جان کری همچون تمام وزرای خارجه دیگر ارتباط خود را با همتایان پیشینش در سراسر جهان حفظ کرده و اوایل سال جاری (میلادی) در گفت‌وگوی تلفنی مفصلی با پمپئو درباره جزییات آنچه که درباره دیدگاه ایرانی‌ها به دست آورده، صحبت کرده است.

این سخنگو تصریح کرد که هیچ چیز از این دولت پنهان نمانده است.

وی در ادامه گفت: کری نیز همچون نزدیک ترین متحدان آمریکا بر این باور است که موثر ماندن تعهداتی که ایران بر مبنای توافق هسته‌ای به آن متعهد شده است، اهمیت دارد؛ توافقی که جهان چند سال را صرف مذاکره برای آن کرد.

سامرز افزود: او از چیزی دفاع می کرد که کاملا با سیاست‌های آمریکا در آن زمان مطابقت داشت. هیچ چیز غیرعادی‌ای درباره دیدار دیپلمات های پیشین با همتایان خارجی خود وجود ندارد، چه برسد به "نامناسب" یا "بی سابقه"!

سایر واکنش ها:
در حالی که «جان کری» در یک مصاحبه رادیویی دیدارهای مکرر خود را با «محمدجواد ظریف» پس از پایان دوره وزارتش تایید کرده بود، رییس‌جمهور آمریکا این اقدام وزیر خارجه پیشین را تقبیح و آن را در راستای تضعیف اقدامات دولت او خواند.

به گزارش اعتدال به نقل از «پولتیکو»، «مایک پومپئو» وزیرخارجه آمریکا هم به این دیدارها واکنش نشان داده و گفت: اقدام «کری» ناشایست و بی‌سابقه بوده است. شما هیچ مقام سابقی را در آمریکا پیدا نمی‌کنید که چنین اقدامی کرده باشد.



اولین واکنش به این جدال لفظی پس از پاسخ توییتری «کری» به ترامپ که به او پیشنهاد کرده بود کتاب خاطراتش را بخواند تا از زیر و بم یک توافق بین‌المللی مطلع شود، به «متیو سامرز» سخنگوی «کری» تعلق دارد.

«سامرز» در واکنش به اظهارات «پومپئو» گفت: وزیر خارجه پیشین با همتایانشان در سراسر جهان مانند هر وزیر سابقی ارتباط دارد و مکالمات تلفنی طولانی‌ با مایک پومپئو اوایل امسال انجام شده و او را در جریان جزییات نقطه نظرات ایرانی‌ها قرار داده است.

وی تاکید کرده هیچ امری از دولت آمریکا مخفی نمانده است. هیچ مساله غیرمعمولی در دیدار دیپلمات‌های سابق با همتایان خارجی‌شان رخ نداده که بی‌سابقه و ناشایست باشد. «هنری کسینجر» چندین دهه با چین و روسیه در ارتباط بود. آنچه بی‌سابقه و ناشایست است، ربوده شدن تریبون وزارت خارجه برای تئاترهای سیاسی است.

«سامرز» همچنین تاکید کرده که کری از زمان خروج آمریکا از توافق هسته‌ای با ظریف دیداری نداشته است.

«ند پرایس» دیگر دستیار امنیت ملی و مقام ارشد دولت اوباما هم در بیانیه‌ای اعلام کرد: کری وزارت خارجه را از جزییات دیدار با ظریف پیش از روی کار آمدن «مایک پومپئو» و در زمان «رکس تیلرسون» مطلع کرده است.

«پرایس» گفت: وزارت خارجه «پومپئو» هم درباره این مذاکرات که یک امر مرسوم بین دیپلمات‌های سابق است مطلع بوده است.

به گزارش «پولیتیکو»، دستیاران «اوباما» تاکید کرده‌اند، «پومپئو» زمانی که «تام کوتن» سناتور آمریکایی در سال ۲۰۱۵ نامه‌ای به رهبر ایران نوشت و از او خواست که توافق هسته‌ای را با دولت اوباما امضا نکند، هیچ اعتراضی نکرده است. از طرفی «جان بونر» رییس جمهوری‌خواه مجلس نمایندگان هم از نخست وزیر اسرائیل دعوت کرد تا توافق هسته‌ای را در نشست عمومی کنگره محکوم کند، در حالی که اوباما هنوز رییس‌جمهور بود.

این رسانه آمریکایی نوشت: «پومپئو» در اظهارنظر خود هیچ اشاره‌ای به اینکه با «کری» درباره ظریف مکالمه‌ای داشته، نکرده است. او مدعی شده که از حضور «کری، شرمن و مونیز» (که به گفته او سه اسب یک ارابه‌ هستند) در کنفرانس امنیتی مونیخ خبر داشته و مطمئن بوده که آنها از سیاست آمریکا در قبال جمهوری اسلامی حمایت نخواهند کرد.

«پولتیکو» در ادامه نوشت: «ارنست مونیز» وزیر انرژی اوباما روز جمعه در دسترس نبوده است؛ اما یک منبع آگاه نزدیک به «مونیز» به این رسانه خبر داده که «کری»، «مونیز» و «شرمن» برای رابطه با همتایان ایرانی‌شان در آن واحد تیمی تشکیل نداده‌اند.

شرمن به «پولیتیکو» گفته عادت داشته که به «تام شنون»، جانشین خود در وزارت خارجه هشدار بدهد و سپس او را در جریان دیدارهایش با مقامات ایرانی قرار دهد.

وی به دیدارهایش با ظریف در کتاب خود اشاره کرده است.

«پولیتیکو» نشست خبری «پومپئو» که روز جمعه برگزار شد را یک اقدام غیرمعمول خوانده و نوشت: در اطلاعیه این کنفرانس خبری حرفی از عنوان این نشست زده نشده است. «پومپئو» از این نشست برای بیان این وعده که انتخابات‌های آمریکا در برابر دخالت روس‌ها و دیگر بازیگران مصون است، استفاده کرده و اقدام دیپلمات‌های آمریکایی را در این زمینه تحسین کرده است.

«جان کری» در واکنش به اظهارات ترامپ گفته بود، بهتر است به جای تمرکز بر دیدارهای من و ظریف بر روی دیدار «منافورت» و «مولر» تمرکز داشته باشد.

«پل منافورت» به مدت سه ماه رئیس کمپین انتخاباتی ترامپ بوده و در ژوئن سال ۲۰۱۶ در یک نشست با روس‌ها شرکت داشته است. در این نشست که محور تحقیقات مرتبط با دخالت روس‌ها در انتخابات آمریکاست، طرف روسی پیشنهاد کرده بود اطلاعاتی علیه هیلاری کلینتون رقیب دموکرات ترامپ ارائه کنند.

این نشست اکنون در کانون بررسی «رابرت مولر» بازرس ویژه تحقیقات مربوط به دخالت روسیه در انتخابات آمریکا قرار دارد.

رئیس جمهوری آمریکا در توئیت خود درباره دیدارهای جان کری و محمد جواد ظریف نوشته بود: «جان کری دیدارهایی غیرقانونی با رژیم به شدت متخاصم ایران داشته است که تنها می‌تواند به تضعیف تلاش بزرگ ما و به زیان مردم آمریکا تمام شود. او به آنها گفته که صبر کنند تا دوره دولت ترامپ تمام شود! آیا [برای انجام این ملاقات] نام او در چهارچوب قانون ثبت ارتباط با عوامل خارجی ثبت شده بود؟ بد است!»


نظر شما