شناسهٔ خبر: 27529907 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: وزارت نیرو-قدیمی | لینک خبر

معاون مرکز توسعه فناوری توربین های بادی در گفت وگو با پاون:

به دنبال سهم بیشتر نیروگاه‌های بادی در بخش انرژی‌های تجدیدپذیر

صاحب‌خبر -
اشاره:
صنعت برق کشور به‌رغم پیشرفت و توسعه چشمگیر خود در سال‌های گذشته، در بخش انرژی‌های‌نو در آغاز راه قرار دارد. این صنعت از روی کار آمدن دولت تدبیر و امید توانسته ظرفیت نصب شده خود را در بخش تجدیدپذیر به حدود 600 مگاوات برساند و نقش خود را در تأمین برق کشور پررنگ‌تر سازد. 45 درصد این ظرفیت مربوط به انرژی بادی است و این نوع از انرژی سابقه طولانی‌تری نیز در ایران دارند.
در زمینه وضعیت کنونی و آینده انرژی‌های بادی با «عباس بحری» معاون مرکز توسعه فناوری توربین‌های بادی پژوهشگاه نیرو به گفت و گو نشسته‌ایم.
 
پاون: در مقطع کنونی توان تولید انرژی‌های بادی چه مقدار است و تا پایان برنامه ششم ظرفیت این بخش بایستی به چه رقمی برسد؟
بحری: با توجه به اهداف برنامه کلان انرژی در برنامه ششم توسعه، وزارت نیرو مکلف است تا پایان برنامه، زمینه پنج هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر در کشور احداث و وارد مدار کند که به معنی افزودن سالانه یک هزار مگاوات به ظرفیت جدید انرژی‌های تجدیدپذیر است.
این در حالی است که در برنامه پنجم توسعه نیز هدف‌گذاری مشابهی صورت گرفته بود که بدلیل اولویت‌گذاری‌های وقت بر روی توسعه نیروگاه‌های فسیلی، پایین بودن قیمت حامل‌های انرژی و عدم حمایت از سرمایه‌گذاری در بخش تجدیدپذیر، این هدف محقق نشد و از طرفی بنا به تعهدات و مسئولیت‌های بین المللی همچون معاهده پاریس، کشور متعهد به کاهش انتشار گازهای گلخانه به نسبتی بین 4 تا 12 درصد است که خود لزوم تغییر رویکرد در تولید انرژی را ایجاب می‌کند.
با نگاهی به آخرین آمار احداث نیروگاه‌های تجدیدپذیر در کشور باید گفت که کل ظرفیت نصب شده حدود یک هزار و 900 مگاوات است که در قیاس با کل ظرفیت نیروگاهی رقم ناچیزی بوده و در این میان نیروگاه­‌های خورشیدی حدود 80 درصد، بادی 14 درصد، برق آبی کوچک کمتر از 5 درصد و سایر انواع تجدیدپذیر کمتر از 2 درصد از این مقدار را به خود اختصاص داده‌اند.
 
ظرفیت بالای نیروگاه‌های بادی در تولید نسبت به خورشیدی
پاون: مزیت انرژی‌های بادی برای صنعت برق چیست؟

بحری: در طول بیش از دو دهه گذشته که از احداث اولین نیروگاه­های بادی کشور می­گذرد، رشد این نیروگاه‌ها آهنگ رشدی نسبتاً پیوسته و البته کند داشته و تنها پس از تصویب قانون خرید تضمینی برق از نیروگاه‌های تجدیدپذیر، این روند تا حدودی شتاب گرفته است.
نیروگاه‌های بادی در مقایسه با نیروگاه­‌های خورشیدی، قیمت پائین تر و توان تولید بیشتری را دارا هستند، اما به واسطه پیچیدگی­‌های فنی و بالا بودن سطح فناوری، نیاز به زیرساختهای ویژه و زمان بر بودن دوره پیش از احداث است.
 
نقش نیروگاه‌های بادی در کاهش اثرات زیان بار تولید انرژی از منابع فسیلی
کشور ایران با داشتن ظرفیت قابل توجه انواع انرژی­های تجدیدپذیر و به ویژه انرژی بادی، می‌تواند علاوه بر تأمین بخشی از انرژی مورد نیاز خود از این منابع، اثرات زیان بار تولید انرژی از منابع فسیلی را کاهش داده و موجبات توسعه مناطق محرومی همچون استان سیستان و بلوچستان را که از بادخیزترین و در عین حال محروم­ترین مناطق کشور است فراهم آورد.
مرکز توسعه فناوری توربین‌های بادی و انجام مطالعات راهبردی تدوین نقشه راه توسعه صنعت بادی کشور، با سامان­دهی و هم‌افزایی ظرفیت‌های گوناگون اعم از ظرفیتهای تحقیقاتی، صنعتی، قانونی و اجتماعی، زمینه را برای توسعه پایدار و هدفمند کشوردر این حوزه فراهم کرده است.
از جمله دیگر برنامه­‌های میان مدت و دراز مدت مرکز که با تکیه بر ظرفیتهای کشور دنبال خواهد شد، همکاری با مراکز صنعتی کشور در توسعه محصولات مشترک، مطالعات سیاست پژوهی و آینده نگاری حوزه انرژی بادی و مطالعات بنیادی با همکاری مراکز دانشگاهی و پژوهشی خواهد بود.
 این مرکز در نظر دارد روندی را که در سال‌های اخیر شکل گرفته ادامه داده و با فراروی قرار دادن سند راهبردی و نقشه راه بهره برداری از انرژی باد و تکیه بر ظرفیت‌های پژوهشی، فنی و مهندسی کشور و مدیریت یکپارچه آن، جایگاه ایران را تا سطح کشورهای پیشرو در این صنعت ارتقا دهد.

نظر شما