شناسهٔ خبر: 27412110 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: نصر-قدیمی | لینک خبر

گفت و گوی اختصاصی نصر با "محمود دولت آبادی"/

آذربایجان ریه های ادبیات ایران/ در تبریز احساس کردم، زنده ام

نصر: "محمود دولت آبادی"نویسنده برجسته ادبیات معاصر ایران در پیرامون برگزاری کنگره بین المللی "سه نسل با ادبیات معاصر" به گفت و گوی اختصاصی با نصر پرداخت.

صاحب‌خبر -

به گزارش سرویس فرهنگ و هنر نصر، کنگره «سه‌نسل با ادبیات معاصر» که یکی از مهم ترین اتفاقات تاریخ ادبی کشور محسوب می شود در کهن شهر تبریز، "خاستگاه ادیبان و شاعران ایران و آذربایجان" در حال برگزاری است.

این کنگره که کار خود را از  22 مرداد سال جاری آغاز کرده است، با برنامه های متعددی همچون نشست تحلیلی «اقتباس در فیلمنامه‌نویسی ایران» با سخنرانی "هوشنگ مرادی‌کرمانی" و "نادر ساعی‌فر"، «چهل سال ترانه ایران» با سخنرانی "امیر ارجینی" و "حسین غیاثی"، نشست «تجربه رمان‌نویسی» با حضور "محمود دولت‌آبادی"، "شمس لنگرودی"، "فریبا وفی" و "بلقیس سلیمانی"، «بررسی جایگاه تبریز و ادیبان تبریزی در ادبیات معاصر ایران و منطقه»  با سخنرانی "علی دهباشی"، "جمشید علیزاده" و "صالح سجادی" و شب شعر با حضور شاعرانی چون "نادر الهی" و "شمس لنگرودی" برای دوستداران شهر و ادبیات معاصر کشور همراه بود.

گزارش نصر حاکی است، پیرامون برگزاری نشست های ادبی کنگره "سه نسل با ادبیات معاصر" خبرنگار سرویس فرهنگ و هنر نصر با "قله ادبیات معاصر" ایران، "محمود دولت آبادی" و نویسنده و پژوهشگر برجسته کشور "علی دهباشی" به گفت و گویی صمیمی پرداخت، در ادامه این گزارش به شرح مختصری از این گفت و گو می پردازیم.

"محمود دولت آبادی" را بیش از همه به واسطه ی رمان هایش و اثر شاخص او یعنی رمان 10 جلدی «کلیدر» می شناسیم. اثری که بی شک می توان آن را یکی از آثار ادبی بزرگ و ارزشمند ایرانی نامید که سال های بسیاری از عمر پربار این نویسنده ی سبزواری را صرف کرده و به خود اختصاص داده است و در کنار دیگر آثار او در جایگاهی ویژه قرار دارد، آثاری که همگی و هر یک در بخشی زبان فرهنگ و حال مردمان این سرزمین و بیش از همه فرهنگی است که او از آن برخاسته است؛ زبانی غنی و قوی که زمان و مکان بخشی از تاریخ ایران در رمان هایی همچون رمان سه جلدی "روزگار سپری شده ی مردم سالخورده" را نیز به تصویر می کشد و زبانی سرشار از توصیف های زیبا و هوشمندانه و ظریفی که از وصف چهره ها گرفته تا وصف اوضاع و شرایط یک شهر و روستا بیانگر قوت کلام اوست، کلامی که به خوبی در پیوند میان تاریخ و فرهنگ و ادبیات خالق نیرومند اثرهایی با فضاهایی ایرانی بوده و ارزش خواندن داستان های او را دو چندان می کند.
"دولت آبادی" که در پیرامون برگزاری کنگره "سه نسل با ادبیات معاصر" برای دومین بار قدم بر کهن شهر تبریز گذاشته است پس نشست «تجربه رمان‌نویسی» به گشت و گذار در بازار تاریخی تبریز می پردازد.

وی که به تازگی بر شمع هفتاد و هفتمین بهار زندگی خود دمیده است، با دقت و شوقی شگرف به زیبایی های بازار تاریخی تبریز، خیره مانده بود.
دولت آبادی، آذربایجان و تبریز را یکی از مهم ترین خاستگاه های ادبی کشور عنوان کرد و گفت: آذربایجان ریه های ادبیات ایران است، چراکه از دل این خاک همیشه زنده، همواره شاعران و ادیبان بزرگی به دامان وسیع ادبیات این سرزمین پیوسته اند.

این نویسنده معاصر که ساعاتی را در کنار دوستداران پر شور و شوق ادبیات گذرانده بود، در ارتباط با برگزاری کنگره ادبیات معاصر در تبریز، گفت: مردم تبریز همواره در عرصه ادبیات خوش درخشیده اند، اینبار که بعد از سال ها به تبریز آمده ام، از مطالبه گری های نسل جوان از ادبیات معاصر، خرسندم، چراکه این نشانگر این است که ادبیات هنوز هم زنده و نسل جوان ادبیات خود را فراموش نکرده است. امروز در تبریز به واقع احساس زنده بودن کردم.

دولت آبادی در پایان نسل جوان را به تامل، حوصله و یادگیری عمیق ادبیات فراخواند و گفت: از جوانان کشورم دعوت می کنم تا در شناخت ادبیات سرزمین خود تامل و حوصله بیشتری بکار گرفته و به یادگیری صحیح  آن بپردازند.

در ادامه گشت و گذار نویسندگان برجسته کشور از بازار تاریخی تبریز، به گفت و گویی کوتاه با "علی دهباشی" پرداختیم.

نام "علی دهباشی" به‌لطف کتاب‌ها و مجله‌ها و برنامه‌هایش با بسیاری از جلوه‌گاه‌های فرهنگ ایران گره خورده است: سفرنامه‌های بسیاری به‌کوشش او منتشر شده و کتاب‌های بسیاری تالیف کرده‌ است؛ سردبیر مجلۀ کلک و ویراستار فصلنامۀ فرهنگستان علوم بوده و اکنون نیز سال‌هاست که مجلۀ وزین بخارا به سردبیری او منتشر می‌شود. همچنین او مجری و بانی نشست‌هایی است که عنوان «شب‌های بخارا» دارند و در این سلسله نشست‌ها، به بسیاری از موضوعات مربوط به فرهنگ و هنر و تمدن ایران و جهان پرداخته است.

"علی دهباشی" در گفت و گو با خبرنگار نصر درباره روند شعری امروز ایران گفت: در زمینه شعر فارسی ادبیات ما دوره‌های مختلفی را طی کرد اما دوره شکوفایی آن به نظر من دوره کلاسیک بود. الآن شعر فارسی دوران خوبی را طی نمی‌کند. یک ازعلل اصلی‌اش به عدم تدریس درست ادبیات در مدارس و همچنین ساده انگاشتن شعر از سوی شاعران جوان بر می گردد.

وی ادامه داد: کسی که امروز می‌خواهد شعر بگوید حتما باید با تاریخ شعر هزار و چند صد ساله عجین و آشنا باشد. باید شاعران جوان معاصر سرچشمه‌های شعر که همانا سعدی‌ها و مولاناها هستند را بشناسد و کاملا با آن‌ها آشنا باشد.  راز ماندگاری شاعرانی همچون اخوان ،فروغ، نیما و ... در همین است چرا که آنها موفق شدند از متون کلاسیک شعری ما شناخت عمیقی پیدا کنند، و البته باید به اینها چاشنی استعداد نیز اضافه کنید.

سردبیر مجله بخارا در پایان گفت: باید کسی که در دنیای امروزی زندگی می‌کند از حافظ و سعدی تا شکسپیر و دانته را بشناسد. برای اینکه بتوان در باب فرهنگ و ادبیات بشری صحبت کرد باید تمام این زمینه‌ها را شناخت.

گفتنی است، کنگره سه نسل با ادبیات معاصر تا روز پنجشنبه  مرداد در تبریز ادامه داشته و مراسم پایانی با حضور نویسندگان و مترجمان نامدار و علاقمندان ادبیات داستانی در تالار پتروشیمی ساعت 17.30 برگزار می شود.

* گفت و گو از نویده رئوف فرد

انتهای پیام/

نظر شما