شناسهٔ خبر: 27265732 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

تحلیلگر مشهور ترک:

افت ارزش لیر، ناشی از ساختار بیمار اقتصاد ترکیه است

آنکاراـ ایرناـ یالچین کاراتپه تحلیل گر مسائل خاورمیانه و استاد اقتصاد سیاسی دانشگاه آنکارا گفت: بروز تنش جدید در روابط میان آنکارا و واشنگتن تاثیر کمی در افزایش ارزش دلار در برابر لیر دارد و از دست رفتن ارزش پول ملی در وضعیت کنونی ناشی از وجود بیماری در ساختار اقتصاد کشور است.

صاحب‌خبر -

به گزارش روز جمعه ایرنا، کاراتپه در گفت و گو با شبکه هالک .تی.وی به موضوع افزایش نرخ دلار در بازار ترکیه پرداخت و اظهار کرد: مقامات آنکارا به طور مداوم، افزایش نرخ دلار در بازار کشور را ناشی از فتنه آمریکا دانسته و در تلاش برای القای این تفکر در جامعه هستند اما به باور من فشار آمریکا نقش کوچکی در جهش قیمتی دلار در بازار کشور دارد و عامل اصلی مشکلات موجود در ساختار اقتصادی ترکیه است.
وی اضافه کرد: افت ارزش لیر فقط در برابر دلار رخ نداده بلکه ارزش لیر در برابر سایر ارزهای خارجی از جمله یورو، ین ژاپن و یوآن چین نیز کاهش یافته است.
وی افزود: نرخ بیکاری رو به افزایش، نرخ رشد اقتصادی رو به کاهش، کسری تراز تجاری در حال افزایش و تداوم رشد تورم در بازار کشور از جمله واقعیت ها و بیماری های دردناک در اقتصاد ترکیه است که به یک باره سر باز کرده و در چند ماه اخیر آرام آرام به صورت کاهش ارزش پول ملی کشور خود را نشان می دهد.
وی تاکید کرد: دولت در سال های گذشته با استقراض پول از بانک و موسسات مالی خارجی، به ساخت مراکز خرید چندین طبقه و بزرگراه های گوناگون پرداخت و با این پول ها بر ضعف های اقتصادی سرپوش گذاشت اما امروز دیگر پول های دریافتی از خارج هزینه شده و چیزی جز بدهی سنگین خارجی بر اقتصاد کشور باقی نگذاشته و اکنون، دولت با واقعیات دردناک و اجباری در ساختار اقتصادی کشور مواجه است.
بنا بر اعلام رسانه های ترکیه و نیز بر اساس نرخ های مندرج در تابلوهای صرافی ها، قیمت دلار روز گذشته در بازار معاملات ارزی کشور ترکیه به رقم خیره کننده 5.44 لیر رسیده و قیمت یورو نیز طی 24 ساعت گذشته از میزان 6.20 لیر به 6.31 لیر رسید.
بررسی نرخ ارز در بازار ترکیه نشان می دهد که ارزش پول ملی این کشور در 6 ماهه نخست سال 2018 حدود 30 درصد ارزش خود را از دست داد، اما بروز تنش اخیر میان آنکارا و واشنگتن بر سر محکومیت حبس کشیش آمریکایی در ازمیر، شوکی دیگر را به بازار ارز ترکیه وارد کرد به طوری که طی یک ماه و به خصوص چند روز اخیر، پول ملی ترکیه 15 درصد دیگر از ارزش خود در برابر دلار را از دست داد.
بعضی از کارشناسان ترک معتقدند که اقتصاد این کشور با یک بحران ارزی مواجه است و دولت باید در برخی از سیاست های خارجی خود تغییراتی ایجاد کند.
اوغو گورسس روزنامه نگار و تحلیلگر امور اقتصادی با انتشار یادداشتی در روزنامه جمهوریت نوشت: تا زمانی که سیاست خارجی ترکیه به رعایت حقوق بین الملل بازنگشته و نرمال نشود، حل مشکل بحران ارزی عملی نیست.
امید آکچای، اقتصاددان و مفسر تلویزیونی ترک با انتشار پیامی توییتری نوشت: ترس از افزایش بهره بانکی به رکود اقتصادی منجر می شود و از سوی دیگر تنش در روابط کشور با آمریکا، بازار ارز را وارد یک بی ثباتی پیچیده ای می کند به طوری که امروز شاهدیم ترکیب تنش در روابط با آمریکا و بهره بانکی موجب جهش دلار در بازار شده است.
بسیاری از تحلیگران ترک به ویژه مفسران نزدیک به حزب حاکم ترکیه بر این باورند که افزایش چشمگیر نرخ ارزهای خارجی در بازار ترکیه را که موجب ایجاد نگرانی جدی در میان مسئولان و مردم این کشور شده است، فتنه ای جدید علیه اقتصاد ترکیه است.
چند روز پیش محمد شیمشک معاون پیشین نخست وزیر ترکیه که خود تحلیل گر برجسته اقتصادی است، اظهار کرد که غرب در طول سال های اخیر، هر گونه ای فتنه ای را برای به فلاکت کشاندن ترکیه به کار گرفته و آخرین مورد آن افزایش نرخ ارزهای خارجی بوده است.
خاورم/1905

برچسب‌ها:

نظر شما