شناسهٔ خبر: 26792645 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: صدا و سیما | لینک خبر

رونمایی از سند ملی ایمنی غذا در مهر

مدیرکل فرآورده‌های غدایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو از تدوین سند ملی ایمنی غذا برای نظارت بر زنجیره تولید مواد غذایی از مزرعه تا سفره خبر داد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی وزارت بهداشت، دکتر وحید مفید در نشست خبری سازمان غذا و دارو با اشاره به اینکه رویکرد‌های کلی حوزه غذا در دنیا تضمین سلامت خوراک از مزرعه تا سفره است، افزود: برای احقاق این مهم، تنها تمرکز روی کارخانه‌های تولید مواد غذایی نیست، بلکه نظارت به معنای جامع بر زنجیره تولید مواد غذایی است.

وی گفت: باید ساختاری برای پوشش نظارت‌ها در تمام سطوح تعریف می‌کردیم که جزو برنامه‌های اصلی وزارت بهداشت و درمان بود.

مدیرکل فرآورده‌های غدایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو افزود: بر این اساس، تدوین «سند جامع ایمنی غذا» در دستور کار سازمان غذا و دارو قرار دارد که محور اصلی آن کنترل مواد غذایی از مزرعه تا سفره است؛ میزان سموم مصرفی، انواع کود‌های مصرف شده، چگونگی حمل مواد غذایی و توزیع آن، در این سند تعریف می‌شود.

مدیرکل فرآورده‌های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو گفت: سند ملی ایمنی غذا برگرفته از تجربه‌های موفق جهانی است و نقطه عطفی در سلامت غذایی محسوب خواهد شد.

وی با اشاره به اینکه در کنار این صنعت نهاد مجری آن نیز با عنوان «نهاد ملی ایمنی غذا» باید تعریف شود، افزود: این نهاد در حوزه سیاستگذاری و نظارت در بستر سیاست گذاری فعالیت خواهد کرد تا مواد غذایی در یک بسته از مزرعه تا سفره تحت کنترل و پایش قرار گیرند، که در این صورت می‌توانیم مدعی تامین ایمنی مواد غذایی باشیم.

دکتر مفید محوریت سند ملی ایمنی غذا را تعریف نحوه پایش فرآورده‌های خوراکی از مزرعه تا سفره عنوان کرد و گفت: تلاش می‌کنیم این سند همزمان با روز جهانی غذا در مهر رونمایی شود.

وی در پاسخ به سوال خبرنگاران مبنی بر کنترل مواد غذایی قاچاق به کشور نیز، افزود: سازمان غذا و دارو در حوزه ساماندهی ورود مواد غدایی با کنترل مجوزها، صدور برچسب اصالت و کنترل سطح عرضه توسط دانشگاه‌های علوم پزشکی فعالیت دارد، همچنین برنامه داریم تا با همکاری بیشتر با ستاد مبارزه با قاچاق کالا اقدامات مشترکی را برای کنترل بیشتر مواد غذایی قاچاق داشته باشیم.

وی با تاکید بر اینکه محصولات غذایی قاچاق علاوه بر پیامد‌های اقتصادی در مورد سلامت مردم نیز مورد اهمیت است، تاکید کرد: در حال حاضر به دلیل بالا رفتن قیمت ارز، میزان برخی از اقلام خوراکی قاچاق از مرز‌های غیررسمی کاهش یافته است.

*معرفی مزارع و باغات شناسنامه دار
مدیرکل فرآورده‌های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو درباره باقیمانده سموم روی محصولات کشاورزی نیز گفت: شناسنامه دار کردن مزارع و باغات، یکی از اقداماتی است که براساس قوانین و مصوبات شورای عالی سلامت و برنامه‌های پنجم و ششم توسعه دنبال می‌شود و وزارت جهاد کشاورزی اقدامات مناسبی را در این حوزه انجام داده است، بر این اساس در چند ماه آینده اولین مزارع شناسنامه دار شده به سازمان غذا و دارو معرفی می‌شود.

دکتر مفید افزود: در فاز اول اجرای شناسنامه دار شدن مزارع و باغات به صورت تشویقی و تربیتی اعمال خواهد شد تا محصولاتی که با مشکلاتی مواجه هستند ردیابی شود، سپس در فاز‌های بعدی از اهرم‌های تنبیهی نیز استفاده خواهد شد.

وی با اشاره به نمونه برداری‌های صورت گرفته از محصولات کشاورزی گفت: امسال ۲۴ محصول از نظر باقیمانده سموم آفت کش و ۱۵ محصول از نظر نیترات و فلز‌های سنگین (سرب و کادمیوم) نمونه برداری شده‌اند و در سال گذشته نیز ۱۵ محصول از نظر باقیمانده سموم آفت کش و ۱۰ محصول از نظر باقیمانده نیترات و فلزات سنگین مورد پایش قرار گرفت.

مدیرکل فرآورده‌های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو افزود: برخلاف برخی اخبار نگران کننده درباره وجود باقیمانده سموم و فلزات سنگین روی محصولات کشاورزی، شرایط مناسبی در کشور وجود دارد و از سال آینده بر اساس اعداد مستند می‌توان بر روی این موضوع اظهار نظر کرد.

*اندازه گیری سموم باقی مانده برنج در سه استان
وی درباره پایش باقیمانده سموم بر روی برنج، گفت: باقیمانده سموم بر روی برنج از سال ۹۳ کنترل می‌شود و امسال طرح جامعی برای باقی مانده سموم بر روی برنج در سه استان گیلان، مازندران و گلستان به عنوان مناطق که این محصول در آن‌ها کشت می‌شود، در مرحله شالیکوبی پایش خواهند شد، پس از این طرح درباره میزان باقیمانده سموم، نمای کلی خواهیم داشت.

دکتر مفید با اشاره به اینکه وضع سلامت برنج در کشور مطلوب است، افزود: آرسنیک موجود در برنج طبق استاندارد‌های کدکس در دنیا بر اساس ‏۲۰۰ppb در نظر گرفته می‌شود؛ این عدد در اتحادیه اروپا ppb ۱۶۰ اعلام شده است، اما طبق استاندارد‌های ایران این عدد ppb ۱۵۰ بوده که وزارت بهداشت عدد ۱۲۰ را برای کنترل برنج‌های وارداتی در نظر گرفته است که دلیل عمده آن میزان بالای سرانه هر فرد بین ۳۵ تا ۴۰ کیلو در سال، مصرف برنج در کشور است.

مدیرکل فرآورده‌های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو گفت: براساس ارزیابی‌های صورت گرفته روی برنج‌های وارداتی در سال ۹۴ میزان آرسنیک تنها ۸۷ صدم درصد نبود انطباق داشت که نشان دهنده وضع مناسب برنج‌های وارداتی در کشور است.

*افزودن سبوس به آرد در نانوایی مورد تأیید نیست
وی در پاسخ به سوال خبرنگاران مبنی بر افزودن سبوس آرد در نانوایی‌ها تاکید کرد: سبوس آرد در نانوایی‌ها مورد تایید وزارت بهداشت نیست و این اقدام نه تنها مزیتی ندارد، بلکه سبوسی که فرآیند‌های لازم را طی نکرده باشد، می‌تواند باعث جلوگیری از جذب آهن شود، در حالی که برای رفع کمبود آهن در کشور برنامه غنی سازی آرد با اسید فولیک و آهن دنبال می‌شوند، همچنین بسیاری از این سبوس‌ها دارای آلودگی‌های قارچی و کپکی هستند که بیشتر برای مصرف دام کاربرد دارند، بنابراین از مردم می‌خواهیم ضمن خودداری از مصرف این نوع نان موارد تخلف را گزارش دهند.

دکتر مفید گفت: بهترین روش اضافه کردن سبوس در کارخانه بوده و به این صورت است که میزان سبوس گیری از گندم کاهش می‌یابد.

*مصرف نمک در کشور باید به نصف برسد
وی در پاسخ به سوال خبرنگار دیگری مبنی بر برنامه وزارت بهداشت برای کاهش قند، نمک و چربی مواد غذایی افزود: یکی از برنامه‌های اصلی وزارت بهداشت کاهش درصد بیماری‌های غیر واگیر است که کاهش میزان قند، نمک و چربی افزوده در محصولات غذایی در این راستا پیگیری می‌شود.

مدیرکل فرآورده‌های غدایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو گفت: براساس دستورالعمل‌ها با هماهنگی سازمان ملی استاندارد مقرر شد سالانه ۱۰ درصد از میزان قند، نمک و چربی افزوده محصولات غذایی نسبت به سال پایه کاهش یابد، همچنین با جلسات مداوم با متخصصان حوزه غذا بنا داریم میزان قند، نمک و چربی افزوده را در محصولات غذایی به حداقل برسانیم.

دکتر مفید با بیان اینکه کاهش ۱۰ درصدی نمک در تمام محصولات غذایی پیگیری می‌شود، افزود: در نان‌های سنتی میزان نمک ۱.۸ دهم بوده که با کاهش ۴۰ درصدی به ۱ درصد کاهش یافته است، البته این میزان درباره نان‌های صنعتی تا ۵۰ درصد نیز کاهش یافته و در نمونه‌های به ۰.۸ و ۰.۹ نیز رسیده است، اما اگر بخواهیم به استاندارد‌ها برسیم باید میزان مصرف نمک را در کشور به اندازه ۵۰ درصد کاهش دهیم.

*لزوم توجه مردم به برچسب تغذیه خوراکی‌ها
وی در ادامه با اشاره به برچسب تغذیه‌ای گفت: این برچسب‌ها در بیشتر محصولات غذایی نصب می‌شود و به مصرف کنندگان نشان می‌دهد براساس شرایط فیزیکی خود درمورد محصول مصرفی آگاهی داشته باشند.

وی درخصوص شناسنامه اصالت کالا نیز، افزود: این شناسنامه درباره تمام محصولات وارداتی اجرا می‌شود و مصرف کنندگان می‌توانند از طریق سایت TTAC و اپلیکیشن TTAC روی نرم افزار‌های اندروید و ios از اصالت کالای مصرفی خود مطمئن شوند، همچنین افراد می‌توانند از طریق ارسال کد ۱۶ رقمی روی کالا به سامانه پیامکی ۲۰۰۰۸۸۲۲ از اصالت و جزئیات کالای مصرفی مطلع شوند.

مدیرکل فرآورده‌های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو درباره مصرف ماهی تیلا پیلا گفت: استفاده از ماهی تیلا پیلا منعی برای مصرف ندارد و موضوعات مطرح شده درباره این نوع ماهی بیشتر در حوزه زیست محیطی مطرح شده بود.

وی درباره استفاده از مواد ضدعفونی کننده در لبنیات نیز، افزود: هیچگونه موردی مبنی بر استفاده کارخانجات پروانه‌دار که تحت نظارت سازمان غذا و دارو هستند، گزارش نشده است، اما تخلفات در حوزه لبنیات مربوط به ماست بندی‌ها و لبنیاتی‌های سنتی هستند که با ژست ارائه محصولات سالم به مصرف کنندگان بیشترین تخلفات و مشکلات بهداشتی دیده می‌شود.

*غنی سازی آرد با ویتامین D در کشور کلید می‌خورد
وی درباره کمبود ویتامین D در مردم نیز گفت: مطالعات نشان می‌دهد که کمبود ویتامین D در اقشار مردم جامعه به شدت وجود دارد، بنابراین تصمیم گرفته شد مکمل یاری توسط اداره بهبود تغذیه انجام شود؛ بر این اساس ۳ ماده غذایی شیر، روغن و آرد برای غنی شدن با ویتامین D معرفی و نهایتا مقرر شد تا غنی سازی با این ویتامین روی آرد در یکی از استان‌های کشور به صورت پایلوت انجام گرفته و پس از بررسی نتایج آن بر روی مصرف کنندگان، در صورت بهبود یافتن شاخص‌ها به عنوان طرح جامع اجرایی شود.

نظر شما