شناسهٔ خبر: 26785991 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: آریا | لینک خبر

دنياي عجيب آب‌ معدني‌ ها

صاحب‌خبر - به‌رغم تفاوت بارز بين آب‌هاي آشاميدني و آب معدني، اغلب مردم بدون توجه به برچسب روي اين دو محصول، آنها را از مراکز فروش مي‌خرند و به جاي هم استفاده مي‌کنند. واضح است که هر دوي اين محصولات تحت نظارت ارگان‌هاي دولتي از جمله دانشگاه‌هاي علوم‌پزشکي، سازمان ملي استاندارد سازمان غذا و دارو، بوده و داراي پروانه ساخت معتبر هستند. درباره اما و اگرهاي آب معدني و آشاميدني با مهندس محسن احيائي، مدير کنترل کيفيت کارخانجات آب معدني و آشاميدني به گفت‌وگو نشسته‌ايم. آب‌هاي معدني طبيعي از سرچشمه (چشمه، چاه و رودخانه) گرفته مي‌شوند و اين نوع آب‌ها به طور طبيعي غني از املاح معدني مفيد براي بدن هستند. از طرفي توليدکنندگان در فرآيند تصفيه و توليد آن فقط مجاز به استفاده روش‌هاي پالايش فيزيکي مانند اولترافيلتراسيون هستند تا به ماهيت معدني بودن آن لطمه‌اي وارد نشود. هرگونه پالايش شيميايي در فرآيند توليد اين محصول غيرمجاز و ممنوع است. تصفيه آب معدني، نه با روش‌هاي شيميايي ترکيبات ضدعفوني‌کننده از جمله کلر و ازن از مهم‌ترين روش‌هاي تصفيه شيميايي هستند. در توليد آب آشاميدني علاوه بر فيلتراسيون، از اين مواد شيميايي نيز براي توليد آبي تميز، سالم و عاري از هرگونه آلودگي استفاده مي‌شود. تغيير در ترکيبات آب، به‌وسيله کاستن يا افزودن برخي از املاح محلول در آب، ناخواسته منجر به تغيير در ماهيت ذاتي آب خواهد شد. بنابراين در صورت افزودن املاح به‌صورت دستي به آب، آن آب ديگر معدني نيست و بايد به‌عنوان آب آشاميدني به فروش برسد. نگهدارنده‌ها در آب‌هاي آشاميدني براي افزايش زمان نگهداري آب‌هاي آشاميدني از مواد نگهدارنده (ازن، کلر و فلورايد) استفاده مي‌شود حال آن‌که در توليد آب معدني استفاده از موارد فوق‌مجاز نيست. وجود باقيمانده مواد شيميايي و اين‌که بسياري از املاح مفيد آب آشاميدني طي فرآيند تصفيه آن حذف مي‌شود، وجهه سلامت‌بخش آب‌هاي معدني طبيعي را روشن‌تر مي‌کند. رشد جلبک در آب‌هاي بطري‌ شده! گاهي در زمان خريد بطري‌هاي آب معدني يا آشاميدني در قسمت سر يا ته بطري يا حتي داخل آب شاهد رشد جلبک‌هاي سبز رنگ هستيد. چيزي که واضح است اين‌که اسپور (فرم غيرفعال جلبک) از ابتدا در بطري آب وجود داشته و پس از توليد در حين توزيع و نگهداري شرايط مناسب براي فعال شدن و رشد آنها ايجاد مي‌شود. آلوده بودن آب سر منشأ، فقدان سيستم‌هاي شست‌وشوي مناسب خطوط در واحدهاي فرآوري، عدم‌کنترل و تعويض به موقع فيلترها، آلوده بودن بطري و بويژه در آن و شرايط نامناسب نگهداري در انبارها، زنجيره توزيع و اماکن فروش، مهم‌ترين دلايل رشد جلبک در بطري‌هاي آب هستند. رشد جلبک علاوه بر ايجاد ظاهر نامطلوب، با تغيير در ويژگي‌هاي حسي بويژه طعم همراه است. روي خوش آب آشاميدني به جلبک ها آب، محيط مناسبي براي رشد ميکروب‌ها بويژه جلبک‌هاست. تا حد امکان از مصرف بطري‌هاي جلبک زده اجتناب کنيد، چراکه ممکن است علاوه بر جلبک، حاوي سمومي از جمله سيانوتوکسين و باکتري‌هاي ديگري نيز باشند. رشد جلبک‌ها در بطري‌هاي آب آشاميدني محتمل‌تر است که دليل آن وجود باقيمانده‌هاي کلر است که رشد آنها را تسريع مي‌کند. آداب نگهداري آب‌هاي بطري‌ شده از خريد و مصرف بطري‌هاي آب نگهداري شده در آفتاب اجتناب کنيد. آفتاب نه تنها رشد ميکروب‌ها و جلبک‌ها را تشويق مي‌کند بلکه مهاجرت ترکيبات شيميايي خطرناک (نظير استالدهيد) از بطري به آب را نيز تسريع مي‌کند. بعد از خريد در جاي خنک يعني دماي يخچال نگهداري شوند. بطري‌هاي پلاستيکي آب را هرگز در فريزر قرار ندهيد. بطري آب معدني را روي صندلي يا داشبورد خودرو که در معرض تابش نور خورشيد و گرماي شديد است، قرار ندهيد. هنگام خريد به تاريخ توليد و انقضا محصول، مشخصات ظاهري، نام و نشان شرکت توليدکننده توجه کنيد. هرگونه نشان از بي کيفيت بودن محصول اعم از نشتي در، کدورت و رنگ پريدگي برچسب که نشان از نگهداري آب بطري شده در شرايط انبار داري بد يا در معرض تابش مستقيم نور آفتاب گرفتن دارد را در نظر بگيريد. بطري‌هاي آب پس از باز کردن بر اثر تماس با دهان و دست مصرف‌کننده آلوده مي‌شوند. پس بهتر است در صورتي که قصد استفاده مجدد داريد آب باقيمانده از قبل را کاملاً تخليه و بطري را بخوبي بشوييد. هرگز بطري آب خود را به‌طور مشترک با فرد ديگري استفاده نکنيد. دکتر مريم قادري قهفرخي - متخصص صنايع غذايي / جام جم

نظر شما