شناسهٔ خبر: 26771739 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: عصر ایران | لینک خبر

نوبت توضیح نمایندگان مجلس و سایر مخالفان رسیده است

180 هزار میلیارد تومان پول کثیف و مخالفت با FATF

همانگونه که سال ها قبل برای پیوستن به سازمان تجارت جهانی تعلل کردیم و امروز پشیمانیم، خیلی از کارشناسان اقتصادی مانند دکتر هادی حق شناس نسبت به سرنوشت مشابه این معاهده بارها و بارها تذکر دادند.

صاحب‌خبر -
پول‌نیوز180 هزار میلیارد تومان پول کثیف در کشور وجود دارد؛ چیزی حدود 12 درصد نقدینگی کشور. پولی که یا منبع آن مشخص نیست یا از طریق «گروه‌های جنایی سازمان یافته»، «تأمین مالی تروریسم»، «قاچاق انسان و قاچاق مهاجر»، «قاچاق مواد مخدر»، «قاچاق کالا»، «قاچاق اسلحه»، «قاچاق اشیای مسروقه» و ... به دست می‌آید. این آمار در پنجاه و یکمین نشست گفت‌و‌گوهای راهبردی با موضوع مبارزه با پولشویی در ایران، مطرح شد و جامعه اقتصادی کشور را تحت تاثیر قرار داد. 
 
لوایح چهارگانه FATF  با وجود این برای تصویب پشت سدهای مختلف داخلی در کشور باقی مانده و به سرانجام نمی رسد. یک بار نمایندگان مجلس، یک بار رسانه های تندرو داخلی و حالا هم نوبت سد شورای نگهبان رسیده است. اما چرا باید به FATF بپیوندیم؟
 
حدود 1.5 تریلیون دلار پول کثیف در جهان وجود دارد که منبع آن شفاف نیست. چیزی معادل 5 درصد تولید ناخالص داخلی جهان. FATF  یک معاهده بین المللی است که بنا دارد با پدیده پول شویی و تامین مالی تروریسم توسط کشورها مقابله می کند و کشورهایی که حاضر به پیوستن به آن و پیروی از قوانین بین المللی نمی شوند را در لیست سیاه قرار می دهد. لیستی که تجارت بین المللی برای آن کشورها، صادرات، واردت و حتی گردشگری را تحت تاثیر قرار داده و حتی محدود می کند. 
 
همانگونه که سال ها قبل برای پیوستن به سازمان تجارت جهانی تعلل کردیم و امروز پشیمانیم، خیلی از کارشناسان اقتصادی مانند دکتر هادی حق شناس نسبت به سرنوشت مشابه این معاهده بارها و بارها تذکر دادند.
 
سال 2000 که کارگروه اقدام مالی موسوم به FATF نام ایران را درکنار کره شمالی به لیست سیاه خود اضافه کرد مشکلات نظام بانکی ایران تشدید شد. هرچند اندکی پس از برجام، ایران از این لیست خارج شد اما هنوز که هنوز است با توجه به سنگ اندازی های داخلی، نتوانسته به درستی در چارچوب قوانین بین المللی فعالیت کند. گفتنی است تاکنون چندین بار به ایران مهلت داده شده تا این دغدغه‌ها برطرف شود و پس از مهلت، دوباره تمدید شده است. 
 
این بار و پس از مخالفت برخی نمایندگان مجلس یک فرصت سه ماهه دوباره به ایران داده شده ( این فرصت بعد از فرصت یک ساله ای است که از دست رفته) اما قابل‌ تصور است که در صورت تحقق نیافتن خواسته‌های FATF ایران بار دیگر به وضعیت اقدام متقابل و لیست سیاه بازگردد، بازگشتی که خروج از آن بسیار سخت خواهد بود به خصوص که این روزها اقتصاد کشور در شرایط ناپایداری قرار گرفته است. 

برچسب‌ها:

نظر شما