شناسهٔ خبر: 26592059 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: آریا | لینک خبر

چرا نفخ مي‌کنيم؟

صاحب‌خبر - عارضه نفخ معده از جمله مشکلات گوارشي آزاردهنده‌اي است که عوامل مختلفي در بروز آن موثرند. افرادي که از عارضه نفخ معده رنج مي‌برند اغلب از اين وضعيت شکايت مي‌کنند که هواي زيادي داخل دستگاه گوارششان حبس شده يا تصور مي‌کنند توپ بسکتبال در شکم‌شان گيرافتاده يا اين حس را دارند که قسمت مياني بدنشان مملو از آب شده است. به هر حال نفخ معده براي هيچ‌کس تجربه خوشايندي نيست. متخصصان گوارش تاکيد دارند که مشکل نفخ معده به ندرت حاکي از وجود مشکل جدي در بدن است و به طور معمول پس از گذشت چند ساعت برطرف مي‌شود. برخي از عادات غلط و نادرست که عامل تشديد اين مشکل هستند به شرح زير است: - تند غذا خوردن: سرعت زندگي در عصر مدرن، افراد را مجبور مي‌کند تمام کارهاي خود را شتابزده انجام دهند. به هنگام غذا خوردن اغلب مقداري هواي توليدکننده گاز معده نيز بلعيده مي‌شود که همين امر موجب باد کردن معده مي‌شود و هرچه سريعتر غذا مي‌خوريد هواي بيشتري مي‌بلعيد. با اين حال هواي محبوس شده در معده تنها دليل بروز نفخ معده نيست. زماني که سريع غذا مي‌خوريم، خوردني‌ها به خوبي جويده نمي‌شوند و اين وضعيت موجب مي‌شود قطعات بزرگتري از غذا به معده وارد شوند و هضم آنها مدت زمان بيشتري طول مي‌کشد و اين وضعيت نيز به نوبه خود به نفخ معده کمک مي‌کند. - عادت به مصرف نوشابه و نوشيدني‌هاي صنعتي: مصرف نوشابه موجب مي‌شود معده ورم کند چراکه حاوي شيرين‌کننده‌هاي مصنوعي است که قابل هضم نيستند و اگر نوشابه، گازدار هم باشد اين وضعيت تشديد مي‌شود. - مصرف زياد نمک: به گفته کارشناسان حتي سالم‌ترين ساندويچ‌ها نيز حاوي سديم هستند و مصرف نمک زياد مي‌تواند عامل نفخ‌زا در معده باشد. مرکز کنترل و پيشگيري امراض آمريکا توصيه مي‌کند ميزان نمک مصرفي بايد کمتر 2300 ميلي‌گرم باشد تا از نفخ ناشي از مصرف سديم جلوگيري شود. - مصرف کلم خام: با وجود آنکه کلم حاوي ويتامين‌هاي ضروري براي بدن است اما مقدار زيادي فيبر خوراکي در آن وجود دارد و به همين دليل تجزيه شدن آن به سختي انجام مي‌شود و مصرف آن به صورت خام موجب ايجاد گاز در معده مي‌شود. - مصرف بيش از حد خوراکي‌هاي بسته‌بندي: اين مواد حاوي سديم هستند تا بتوان مدت زمان نگهداري آنها را افزايش داد و مصرف سديم زياد نيز به نوبه خود ايجادکننده نفخ در معده است. به همين دليل کارشناسان تغذيه توصيه مي‌کنند بهتر است به جاي مصرف خوراکي‌هاي فرآوري شده از خوراکي‌هاي طبيعي که حاوي ميزان سديم پايين هستند، استفاده شود. - مصرف خوراکي‌هاي رژيمي و کم‌کالري: قندهاي مصنوعي در توليد انواع مواد خوراکي رژيمي همچون نوشيدني‌ها، آدامس و شکلات استفاده مي‌شوند اما مصرف خوراکي‌هاي بدون کالري يا کم‌کالري خود عوارضي به همراه دارد. در حالي که سازمان غذا و داروي آمريکا قندهايي با کالري صفر را جايگزين مناسبي مي‌داند اما اين قندها به شدت نفخ‌زا هستند. شيرين‌کننده‌هاي مصنوعي مدت زمان زيادي داخل معده معلق مي‌مانند زيرا سيستم گوارشي قادر به هضم آنها نيست و همين امر موجب تورم و نفخ معده مي‌شود. - مصرف بيش از حد حبوبات: انواع حبوبات شامل نخود، لوبيا و عدس منبع غني از پروتئين گياهي به حساب مي‌آيند. متاسفانه کربوهيدرات‌هاي موجود در حبوبات غيرقابل هضم هستند و به همين دليل ويژگي نفاخ بودن از مشخصه‌هاي اصلي اين گروه از موادغذايي است. - جويدن آدامس يا مکيدن آبنبات: جويدن آدامس يا مکيدن آبنبات سفت مي‌تواند راه مناسبي براي کاهش وزن يا ترک سيگار باشد اما موجب مي‌شود مقدار زيادي هوا وارد معده شود. - نزديک بودن زمان مصرف وعده غذايي شام با ساعت خواب: دراز کشيدن فرآيند هضم غذا را مختل مي‌سازد و به همين دليل در صورتي که با معده سنگين به خواب رويد، موجب مي‌شود دستگاه گوارش به سرعت مواد خوراکي را هضم نکند و هنگام صبح با مشکل نفخ معده از خواب بلند شويد. به همين دليل کارشناسان به افراد توصيه مي‌کنند سه تا چهار ساعت پيش از خوابيدن وعده غذايي شام مصرف شود. - عدم توجه به آلرژي‌زا بودن برخي خوردني‌ها: برخي از آلرژي‌ها و حساسيت‌هاي غذايي دليل کمتر شناخته‌شده‌اي براي تورم معده هستند. افرادي که به گندم آلرژي دارند و نمي‌توانند گلوتن را هضم کنند، اغلب با مشکلات گوارشي و نفخ مواجه مي‌شوند. همچنين در صورتي که به لاکتوز آلرژي داشته باشيد با مشکلات گوارشي روبه‌رو خواهيد شد. اگر دچار عارضه نفخ معده هستيد اما هيچ يک از اين فاکتورها نمي‌تواند علت آن باشد لازم است با پزشک مشورت کنيد تا آزمايش‌هاي مربوط به شناسايي آلرژي‌هاي غذايي انجام شود. منبع:zendegionline.ir 

نظر شما