شناسهٔ خبر: 26444262 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: مشرق | لینک خبر

مشرق گزارش می دهد/

تلاش جدید پنتاگون برای رقابت با شناورهای تندرو سپاه/ اسرائیل به کمک فرماندهی عملیات نیروهای ویژه آمریکا آمد +عکس

نگاهی به شناورهای تندرو ارتش های مشهور دنیا همچون آمریکا نشان می دهد سرعت آنها نهایتا ۵۰ نات بوده و فقط با سلاح هایی مثل مسلسل سنگین یا نارنجک انداز مسلح شده اند که قابل مقایسه با قایق های سپاه نیست.

صاحب‌خبر -

به گزارش سرویس دفاع و امنیت مشرق، استفاده از قایق های تندرو برای جابجایی نفرات و نیروهای نظامی، خصوصا در سناریوهای عملیات ویژه، اقدامی معمول اما با اهمیت، در بین ارتش های جهان محسوب می شود. با توجه به اینکه تعدادی از ارتش ها و صنایع دفاعی مهم در جهان، با علم به ارزش این موضوع، دست به طراحی و ساخت شناورهای پر سرعت برای مقاصدی مثل گشت در آبهای ساحلی و حملات برق آسا زده اند، اطلاع از ویژگی های بی نظیر و بی رقیب کشورمان، اقتدار و توان دریایی نیروهای مسلح ایران بویژه سپاه پاسداران را بهتر عیان می کند.

این موضوع از آنجا اهمیت خاص و توجه ویژه پیدا می کند که رسانه های تخصصی غربی، خبر داده اند فرماندهی عملیات نیروهای ویژه آمریکا در حال مطالعه و بررسی طرحی برای مسلح کردن شناورهای تندرو و پنهان کار این نیرو به مهمات دوربردتر است؛ مهماتی با ویژگی های خاص که قطعا یکی از اهداف آن، تلاش برای مقابله با توان رزمی قایق های تندرو کشورمان است.

آمریکایی ها به دنبال چه هستند؟

هدف پنتاگون از این طرح، مشخص کردن امکان نصب تسلیحات خاص روی قایق های تندرو و پنهانکار بخش نیروهای ویژه نیروی دریایی این کشور است. اما مقصود از مهمات ویژه چگونه مهماتی است؟ در حال حاضر ما با روی کار آمدن نسل جدیدی از مهمات در جهان رو به رو هستیم که در زمان لازم شروع به گشت بالای نقطه مورد نظر و مثل یک پهپاد به ارسال اطلاعات لازم برای کاربر اقدام کرده و از طرفی به محض مشاهده هدف می تواند به سمت آن حمله کند. قیمت به نسبت پایین، اندازه و حجم کم و همچنین دقت بالا در کنار سر جنگی سبک از جمله قابلیت هایی هستند که این نوع سلاح ها دارا بوده و آنها را تبدیل به گزینه های مناسبی برای درگیری با اهداف کوچک یا زمانی که هدف در نزدیکی مناطق غیر نظامی است، می کند.

نمونه ای از شناورهای تندروی ارتش آمریکا مخصوص عملیات ویژه

در سناریوهایی نیز ممکن است نیروهای ویژه از شناورها پیاده شده و برای یافتن اهداف با ارزش بالایی مثل ایستگاه های راداری، پرتابگرهای موشکی یا کاروان های با اهمیت بالای تسلیحاتی به ساحل بروند و به جای استفاده از یک موشک بزرگ که از یک شناور، هواپیما یا زیردریایی از فاصله دورتری شلیک شود با قیمتی پایین تر کار به انجام برسد. در عین حال ترکیب این نیروها با مهمات جدید می تواند علاوه بر هزینه کمتر، زمان پاسخ گویی، ریسک کمتر و امکان انجام عملیات مخفی تر را نیز به کاربران آن ارائه کند.

طبق گزارش کارشناسان غربی، تجارب عملیاتی در منطقه خصوصا خاورمیانه (که قطعا یکی از انها شکست های مداوم در مقابل نیروی دریایی سپاه است) و شاخ آفریقا، آمریکایی ها را به این نوع از مسلح سازی شناورها سوق داده است. در حقیقت عملیات در آب های ساحلی، انجام عملیات های ساحل به دریا، درگیری با قایق های کوچک و تندرو و نفوذ از طریق رودخانه ها به داخل سرزمین دشمن در حال حاضر به اولویت های فرماندهی عملیات ویژه نیروی دریایی آمریکا بدل شده است.

چه مهماتی مد نظر آمریکاست؟

طبق این بررسی و طرح جدید، فرماندهی عملیات ویژه ارتش آمریکا به دنبال مهماتی است که بتواند هم در یک درگیری بزرگ با یک کشور و هم یک درگیری کوچک با یک گروه شبه نظامی استفاده کند. همچنین فرماندهی عملیاتی ویژه ارتش آمریکا به دنبال این است که بتواند هم حملاتی را با استفاده از این مهمات از شناورهای کوچک در دریا انجام دهد و هم در صورت لزوم، سامانه سلاح مورد نظر را از شناور جدا کرده، در خشکی روی یک خودرو نصب کند و از آن استفاده نماید.

موشک Spike NLOS

بر اساس اطلاعاتی که اخیرا از کنفرانس صنعتی نیروهای عملیات ویژه آمریکا منتشر شده، دو نوع مهمات به صورت عمده مد نظر آمریکایی ها است؛ یکی موشک Spike Nlos و دیگری مهمات سری Hero که هر دو ساخت اسراییل هستند. موشک اسپایک ساخت شرکت رافائل از قابلیت چرخش به دور نقطه مورد نظر برخورد نیست اما برد بلند و دقت بالا به علاوه توان ارسال تصویر تا لحظه برخورد آن را به یک کاندید مناسب برای حملات ضربتی از دریا به ساحل یا درگیر شدن با اهداف کوچک در دریا می کند. این موشک ۲۵ کیلومتر برد داشته و به سر جنگی به وزن نفوذگر شدیدالانفجار مجهز شده است.

سری مهمات Hero ساخت شرکت UVison اسراییل بر اساس مدل از برد و زمان ماندگاری متفاوتی برخوردار هستند.  این مهمات می تواند از فاصله ۵ تا ۲۰۰ کیلومتری و سر جنگی از ۳ کیلو تا ۳۰ کیلوگرم را با خود حمل کرده و زمان های مختلفی مثل ۳۰ تا ۴۵ دقیقه را در بالای هدف بگذراند.

یک نمونه از مهمات سری Hero

طبق بررسی آمریکایی ها، مهمات دیگری مثل اژدهای سبز ساخت IAI اسراییل یا پهپاد کوچک Coyote ساخت شرکت ریتهون از دیگر گزینه هایی هستند که می توانند برای این نوع ماموریت استفاده شوند. زمان بندی خاصی در بحث مسلح سازی قایق های تندروی آمریکایی به این مهمات، در کنفرانس مذکور اعلام نشده اما کارشناسان اعتقاد دارند این طرح در آینده نزدیک به اجرا در خواهد آمد.

کدام قایق آمریکایی توان مقابله با شناورهای تندرو سپاه را دارد؟

اگرچه طرح جدید آمریکایی ها، هنوز زمان زیادی تا اجرای عملیاتی پیش رو دارد اما اطلاع از سرعت و ویژگی های شناورهای موجود در سازمان رزم آنها، به تشریح مشکلات متعددی که در مقابله با قایق های تندرو و موشک انداز سپاه دارند، کمک شایانی خواهد کرد. هم اکنون شناورهای تندرو مارک ۶ جزء جدیدترین قایق های تندرو نیروی دریایی آمریکا محسوب می شود که طی سالهای اخیر ساخته شده و یکی از مناطق اصلی که برای عملیات آن در نظر گرفته شده، خلیج فارس است. این شناور توسط شرکت آمریکایی "SAFE Boats International " طراحی و ساخته شده و ۶۵ تن وزن داشته، طول آن ۲۵ متر و عرض آن ۶.۷ متر است.
 

قایق های تندور و شناور های سریع سپاه+عکس
شناور مارک ۶ در آبهای خلیج فارس

این شناور می تواند تا ۱۸ نفر را با خود حمل کرده و سلاح اصلی آن ۲ قبضه توپ ۲۵ میلی متری است. سرعت نهایی این شناور آمریکایی ۴۵ نات یا حدودا ۸۵ کیلومتر بر ساعت (حدودا نصف سرعت شناروهای تندرو سپاه) است و امکان نصب انواع نارنجک اندازهای ۴۰ میلی متری و مسلسل های سنگین نیز بر روی این قایق وجود دارد. هر فروند از این قایق ها در حدود ۱۵ میلیون دلار قیمت دارند.

شناور شیر دریایی

البته شناور شیردریایی، محصول سری و مشترک بین فرماندهی رزم سطحی و فرماندهی عملیات ویژه نیروی دریایی ارتش آمریکا است که به منظور استفاده در عملیات های مخفی، در سال ۲۰۰۰ میلادی طراحی شده و مهمترین قایق در اختیار این نیرو برای عملیات هایی است که در بالا به آن اشاره شد. خدمه اصلی این شناور ۲ نفر و قیمت هر فروند آن در حدود ۹ میلیون دلار است. طول آن ۲۱ متر بوده و می تواند تا ۷۴ کیلومتر در ساعت نیز سرعت بگیرد. گزارش های زیادی مبنی بر مشاهده این شناور در رودخانه های کشور کلمبیا مخابره شده است. این شناور مخصوص نیروهای Navy Seals طراحی و ساخته شده اما آمریکا هنوز جرات عملیاتی کردن آن در آبهای خلیج فارس را نداشته است.

با نگاهی به اکثر شناورهای تندرو در ارتش های مشهور دنیا همچون آمریکا متوجه می شویم که سرعت آنها معمولا در حدود ۵۰ نات بوده و با سلاح هایی مثل مسلسل های سنگین و یا نارنجک انداز مسلح شده اند اما شناورهای سپاه که اخیرا به تولید می رسند سرعتی در حدود ۱۴۸ کیلومتر بر ساعت دارد به موشک های ضد کشتی با برد ۱۰۰ کیلومتری نیز مسلح شده اند، لذا تلاش برای تامین امنیت و حفظ قدرت مقابله با سرعت و تکنولوژی موشکی موجود روی شناورهای تندرو سپاه، یکی از دغدغه های مهم فرماندهان آمریکایی است که با توجه به فاصله به وجود آمده در این بخش و فاکتورهای مهمی چون اشراف جغرافیایی و اطلاعاتی نیروهای مسلح ایران در خلیج فارس و تنگه هرمز، غلبه بر آن به راحتی و در زمان کوتاه، ممکن نیست.

نظر شما