شناسهٔ خبر: 26308126 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: آریا | لینک خبر

رهنمودهايي اصولي براي تغذيه با شيرخشک

صاحب‌خبر - با رعايت اين اصول ساده و اوليه ديگر نگران تغذيه کودک خود با شيشه نباشيد؟ استفاده از شير مادر بهترين روش تغذيه نوزادي است که تازه متولد شده است، زيرا نيازهاي طبيعي کودک در حال رشد را برآورده مي کند و نيز منبع با ارزشي از آنتي باديها مي باشد و در مقابل انواع حساسيتهاي خطرناک، کودک را محافظت مي کند. اما بسياري از اطفال به علل مختلف نمي توانند از شير مادر تغذيه کنند در نتيجه استفاده از شير خشک در شيشه اهميت مي يابد. يکي از فوايد اين کار آن است که پدر نيز در تغذيه کودک لحظاتي را با مادر سهيم مي شود و مادر فرصتي براي استراحت پيدا مي کند. البته در مقايسه با شير مادر، تغذيه با شيشه بسيار دشوار است. مراقبت از کودک در مقابل عفونتها و ميکروبها بدان معني است که بايد هنگام استفاده از شيشه مراقبت بيشتري به عمل آورد، به خصوص اگر کودک تازه متولد شده باشد. براي تغذيه کودک با شيشه به وسايل زير نيازمنديد: شيشه شير: حداقل شش عدد مورد نياز است تا هميشه دو شيشه استريل شده و آماده براي مصرف داشته باشيد. شيشه انواع مختلفي دارد. يک نوع آن شيشه با جدار پلاستيکي است که به راحتي تميز مي شود و باعث مي شود کودک با مکيدن هواي داخل شيشه کمتر دچار نفخ گردد. پستانک: حداقل شش عدد مورد نياز است. شما مي توانيد پستانکهايي از جنس سيليکون يا لاتکس که استاندارد است و شکل طبيعي دارد، انتخاب کنيد. توصيه مي شود از پستانک هايي استفاده نماييد که سر آنها شبيه نوک سينه مادر است زيرا به کودک کمک مي کند تا جريان شير را کنترل کند و رشد دندانهايش به طور طبيعي صورت گيرد. اندازه سوراخ پستانک را کنترل کنيد زيرا بايد در هر ثانيه چند قطره شير از آن خارج شود. شيشه پاک کن: قبل از شستن و استريل کردن شيشه ها، براي پاک کردنشان از شيشه پاک کن استفاده کنيد. وسايل استريل کردن: شيشه ها و پستانک ها يا با استفاده از سيستمهاي شيميايي (يک ظرف آب سرد محتوي قرص يا مايع ضدعفوني) يا يک استريل کننده و يا يک مايکروويو (ببينيد که آيا شيشه ها براي استفاده در دستگاه مناسب هستند) مي توانند استريل شوند. همچنين مي توانيد آنها را در ظرف آبي به مدت ده دقيقه (البته براي پستانک ها به مدت 5 دقيقه) بجوشانيد. وسايل اندازه گيري: اين ابزار براي اطمينان از اينکه آب کافي به شير اضافه کرده ايد يا خير، به کار مي روند. پيمانه يا قاشق: براي مخلوط کردن. از ماما يا پزشک سؤال کنيد از چه نوع شيري بايد استفاده نماييد. قبل از يکسالگي به کودک شير گاو ندهيد. نکات ايمني هر قدر مادر آرامي باشيد، هنگام تهيه شير نيز بايد آرامش خود را حفظ کنيد. شير محيط مناسبي براي رشد باکتريهاست که مي تواند کودک را در هر سني بيمار کند. ميکروبهايي که از راه مکيدن انگشتان يا اسباب بازيها وارد دهان کودک مي شوند، نسبت به آنهايي که در يک شيشه شير تکثير مي يابند و به مدت طولاني در آن مي مانند، ضرر کمتري دارند. با رعايت موارد زير کودک خود را سالم نگه داريد: قبل از دست زدن به وسايل تغذيه کودک، دستان خود را بشوييد. تمام وسايل را در آب داغ محتوي صابون بشوييد و سپس استريل کنيد. قبل از دست زدن به وسايلي که استريل کرده ايد، دستان خود را بشوييد. وسايل استريل شده را تا زماني که به آنها نياز داريد، در يخچال نگهداري کنيد. تهيه شير هنگامي که مي خواهيد يک شيشه شير آماده کنيد، بايد به دستورالعمل کارخانه سازنده شيرخشک توجه نماييد. اضافه يا کم ريختن شير، اشتهاي کودک را مختل مي کند. هرگز به شير مواد جامدي نظير برنج يا بيسکويت اضافه نکنيد. از آب تازه و استريل استفاده نماييد. هر بار که مي خواهيد يک شيشه شير تازه درست کنيد، کتري را دوباره پر از آب نماييد. آب را داخل کتري يا قابلمه جوش آوريد و بگذاريد سرد شود. آب را قبل از جوشاندن اندازه بگيريد زيرا مقداري از آن ضمن جوشيدن بخار مي شود. شيشه شير را تا سطح معيني پر از آب کنيد. مقدار دقيق شير خشک را با پُر کردن پيمانه اندازه گيري کنيد، سپس مقدار اضافه آن را با کارد خالي نماييد. پودر را به آب بيفزاييد و به خوبي تکان دهيد. شيشه را در قسمت انتهاي يخچال قرار دهيد، تا زماني که مي خواهيد از آن استفاده کنيد. پس از 24 ساعت اگر مورد استفاده قرار نگرفت، آن را دور بريزيد. شير را تازه نگه داريد ميکروبها عمدتا در دماي اتاق رشد و تکثير مي يابند. بنا براين هرگز شير را بدون حفاظ در معرض هواي اتاق قرار ندهيد. شما بايد: شير آماده شده را زماني که هنوز داغ است در قسمت عقب يخچال قرار دهيد (نه در قسمت در يخچال) تا سرد شود. شيشه شير آماده شده را تا زماني که مورد نياز است (فقط تا 24 ساعت) در يخچال نگه داريد. شير را فقط زماني از يخچال بيرون آورده و گرم کنيد که کودک از خواب بيدار شده باشد. هرگز شير را از قبل آماده نکنيد، بنا براين کودک هميشه شير تازه مي نوشد. به جاي آنکه باقيمانده شير را براي وعده غذايي ديگر کودک نگه داريد، بهتر است آن را دور بريزيد تغذيه توأم با شادي بسيار اهميت دارد که شيردادن براي کودک و مادر جزء امور روزمره درآيد. بهتر است شيشه هاي شير را اول هر روز آماده کنيد. رهنمودهاي زير به شما کمک مي کند که شيردادن به کودکتان با موفقيت انجام گيرد: سعي کنيد زماني که کودکتان آرام است به او شير دهيد. اگر ناراحت و گريان است، تلاش نماييد قبل از آنکه شيشه را به او بدهيد، آرامش کنيد. محل آرام و ساکتي را براي شيردادن به کودک در نظر بگيريد. عواملي همچون سر و صدا و رفت و آمد مانع تغذيه کافي او مي شود. شير را پشت دست خود بريزيد تا مطئمن شويد زياد گرم نيست. شيشه را به آرامي به چانه کودک نزديک کنيد، در اين هنگام او سرش را به طرف شما برمي گرداند. وقتي پستانک لبهايش را لمس کرد، او دهانش را باز مي کند و شيشه را مي گيرد. شيشه را کج نگه داريد تا شير در تمام پستانک جمع شود و هوا وارد دهان کودک نگردد. اگر کودک از مک زدن امتناع کرد، بلندش کنيد تا آروغ بزند. وقتي به اندازه کافي شير خورد، او را روي شانه خود و يا برعکس روي پاي خود بگذاريد و آرام پشتش را بماليد. اگر پس از چند دقيقه آروغ نزد، احتمالاً نمي خواهد آروغ بزند. چه مقدار، چه وقت؟ کودک را طوري با شيشه تغذيه کنيد مثل اينکه از سينه مادر شير مي خورد. هرگاه گرسنه است به او شير دهيد و در مورد مقدار شيري که مي خورد نگران نباشيد. بعضي از نوزادان دوست دارند هر 3 يا 4 ساعت يک بار شير بخورند در حالي که بقيه به مقدار کمتري نياز دارند و اگر او خواب است نگران نباشيد، به محض گرسنه شدن بيدار مي شود. منبع:hawzah.net 

نظر شما