شناسهٔ خبر: 26210945 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: ایکنا | لینک خبر

تداوم خودسازی پس از رمضان

گروه اجتماعی - اگر بتوانیم با بررسی آنچه در ماه رمضان به‌عنوان برنامه زندگی ما درآمده بود، برنامه‌هایی را برای ادامه راه مشخص نماییم می‌توانیم به تداوم برنامه خودسازی این ماه و نزول رحمت و برکت الهی کمک نماییم.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایکنا در یادداشتی به قلم یکی از مخاطبان ایکنا اصفهان آمده است: چندی پیش ماه رمضان پایان یافت، آن هم با همه برکاتش، سختی‌هایش و برنامه‌های خاص خودش. ماه رمضان نه‌تنها خود فی‌نفسه، یک برنامه خودسازی است، بلکه الگویی برای ادامه راه خواهد بود. اگر شرایط، برنامه‌ها و عادات این ماه، با پایان آن به‌کلی فراموش و به کناری گذاشته شوند، برنامه خودسازی ناتمام رها شده و حتی ممکن است آنچه کسب شده نیز کم‌کم کم‌رنگ و بی‌رنگ شود. اگر بتوانیم با بررسی آنچه در ماه رمضان به‌عنوان برنامه زندگی ما درآمده بود، برنامه‌هایی را برای ادامه راه مشخص نماییم می‌توانیم به تداوم برنامه خودسازی این ماه و نزول رحمت و برکت الهی کمک نماییم.
برخی از برنامه‌هایی که در ماه مبارک رمضان اجرا نمودیم یا عاداتی که کسب کردیم و می‌توانیم در ادامه این کاه نیز کم‌وبیش بدان عمل کنیم عبارت‌اند از:
عبادات
- حفظ روحیه معنوی و تلاش در جهت ارتباط با خدا
- مراقبه نیت (توجه به نیت برای هر کار و خالص نمودن آن)
- قرائت روزانه قرآن در حد ممکن
- تدبر در آیات قرآن
- راز و نیاز با خداوند د ر قالب نماز و دعا
- تفکر در فرازهای گوناگون ادعیه
- اختصاص زمان به مطالعات دینی
- بیدار شدن در دل شب (حداقل برای دو رکعت نماز یا خواندن نماز اول وقت صبح)
- نماز اول وقت
- حضور در مساجد و جمع مؤمنین
- روزه گرفتن (روزه‌های قضا یا مستحب)

اخلاقیات
- پرهیز از گناهان زبانی به‌ویژه دروغ و غیبت
- کنترل چشم از گناهان بصری
- تلاش برای شناخت هرچه بیشتر گناهان
- مراقبت بر اعمال و افکار و گفتار برای پرهیز از همه گناهان به‌ویژه موارد مغفول در زندگی یا مواردی که به صورت عادت درآمده‌اند
- "قدر" شناسی

امور اقتصادی
- تسریع در پاک‌سازی مال از حق‌وحقوق دیگران (با توجه به توصیه دین در کنار گذاشتن و پرداخت سریع زکات فطره)
- پرداخت زکات مال
- پرداخت کفاره برای گناهان یا واجبات ترک‌شده و عدم به تعویق انداختن مداوم آن

خوردن و آشامیدن
- کاهش میزان مصرف مواد غذایی
- توجه بیشتر به پاک و حلال بودن روزی و پرهیز از روزی حرام
- درک نعمت روزی
- درک گرسنگی و تشنگی نیازمندان
- یادآوری گرسنگی و تشنگی روز قیامت
- اطعام طعام و مهمانی
- صرف غذا با اهل خانواده
- همکاری جمعی اعضای خانواده در آماده کردن سفره غذا همانند افطاری‌ها
- کنترل وزن بدن با کنترل مواد غذایی مصرفی
یادداشت از فرهاد رفیعیان/ کارشناس فرهنگی
انتهای پیام

نظر شما