شناسهٔ خبر: 26165095 - سرویس گوناگون
نسخه قابل چاپ منبع: شفا آنلاین | لینک خبر

سبزی پلو با ماهی از دیدگاه طب سنتی

یکی از بهترین منوهای غذایی ما ایرانی‌ها خوردن ماهی با سبزی‌پلو است. چرا که به دلیل وجود جعفری و شوید و سیری که دارد مزاج ماهی را رو به معتدلی می‌برد. سیر، شوید، جعفری، تره و گشنیز از جمله سبزی‌هایی هستند که در سبزی‌پلو استفاده می‌شود.

صاحب‌خبر -
 
شفا آنلاین>سلامت>تغذیه>مزاج ماهی سرد و خشک است. این غذا برای ایرانی‌ها که اغلب معده سرد دارند ایجاد مشکل می‌کند اما ماهی فوایدی دارد که نمی‌توان از خوردن آن غافل شد. از جمله‌ مواد مفید موجود در ماهی می‌توان به ویتامین‌هایA  و D اشاره کرد که در غذاهای دیگر کمیاب‌ است. ماهی همچنین فسفر بسیار زیادی دارد.

 
خواص سبزی‌پلو
به گزارش شفا آنلاین:یکی از بهترین منوهای غذایی ما ایرانی‌ها خوردن ماهی با سبزی‌پلو است. چرا که به دلیل وجود جعفری و شوید و سیری که دارد مزاج ماهی را رو به معتدلی می‌برد. سیر، شوید، جعفری، تره و گشنیز از جمله سبزی‌هایی هستند که در سبزی‌پلو استفاده می‌شود.

سیر، شوید و جعفری مزاج گرم دارند و استفاده از آنها همراه ماهی بسیارخوب است. تره باعث ترمیم زخم‌های گوارشی و رفع خشکی داخل روده که ناشی از سرد و خشکی ماهی است می‌شود و گشنیز هم به کاهش رفلاکس معده کمک می‌کند. برای طبخ برنج سبزی‌پلو کته بهتر از آبکش است و بهترین حالت اضافه کردن پودر سبوس برنج حین پخت کته است. انتخاب نوع ماهی این غذا سلیقه‌ای است اما ماهی شور سردی مزاج کمتری دارد.
 
ماست و دوغ نه!
دقت کنید که به هیچ وجه همراه ماهی دوغ و ماست نخورید زیرا باعث بدتر شدن سردی مزاج می‌شود و دل‌درد و خشکی پوست می‌آورد. مصرف ماهی با دوغ کسانی را که از سردی معده‌ رنج می‌برند به مشکل می‌اندازد. باید به طبخ ماهی توجه کنیم و کنار آن از مواد گرم‌مزاج مثل زیتون، سیرترشی و دسرهای گرم‌مزاج استفاده کنیم. بهتر است حتما از پودر سیر یا خود سیر در طبخ ماهی استفاده کنیم. همچنین سعی کنید از روغن‌ها و ادویه‌های گرم استفاده کنید که خیلی کمک‌کننده ست.
 
ترتیب خوردن
دقت داشته باشید که در مصرف غذا ترتیب را رعایت کنید یعنی اول غذای ساده‌تر و سبکتر را بخورید و بعد به خوردن غذای سنگین بپردازید. به بیان دیگر اگر در سفره‌تان سوپ هست اول آن را بخورید و بعد سبزی‌پلو با ماهی را. اگر کنار سفره سالاد یا میوه‌ای هست اول آنها را که ساده‌تر و هضمشان سریع‌تر است مصرف کنید. البته توصیه کلی این است که چند نوع غذا را با هم نخورید مخصوصا در مهمانی‌ها از خوردن انواع غذاها پرهیز کنید چراکه این موضوع به معده آسیب می‌زند و هضم غذا را با مشکل روبه‌رو می‌کند.
 
همراه غذا مایعات ننوشید
توجه داشته باشید که مایعات را نباید همراه غذا استفاده کنید و سعی کنید اگر تشنه هستید 10 تا 20 دقیقه قبل از غذا آب را بنوشید.
با سبزی پلو که غذایی سنگین است مایعات ننوشید. تا 30 دقیقه بعد از غذا یعنی تا هضم اولیه‌ و تخلیه‌ معده، آب ننوشید که باعث تشدید نفخ حاصل از سردی ماهی می‌شود. چون آب خوردن همراه غذا نفخ و سردی می‌آورد.
از سوی دیگر اسید معده با غلظت و PH پایینی که دارد می‌تواند به راحتی غذا را هضم کند اما وقتی با آن آب می‌نوشیم، اسید معده رقیق شده و غذا را هضم نمی‌کند.
 
از روغن کنجد تا نارنج
در کنار سبزی‌های موجود در سبزی‌پلو، بهتر است برای سرخ کردن ماهی از روغن کنجد و در کنار آن از سیر و فلفل سیاه و در صورت امکان زعفران استفاده کنیم تا مزاج ماهی از سردی به گرمی اصلاح شود. اضافه کردن لیموی تازه و نارنج هم به هضم بهتر ماهی کمک می‌کند که البته نارنج از لیموی تازه بهتر است.

دکتر محمد فصیحی دستجردی
متخصص بیماری‌های عفونی و محقق طب سنتی
 


نظر شما