شناسهٔ خبر: 25745899 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: خرداد | لینک خبر

شكست پروژه‌های ناتمام مخالفان دولت

صاحب‌خبر -
به گزارش خرداد، روزنامه  آرمان نوشت: دولت خسته است اگرچه کتمان می‌کند اما واقعیتی است که باید پذیرفت. هجمه‌ها به این دولت بسیار بیشتر و شدید‌تر از هجمه‌ها به دولت اصلاحات است. اگر رئیس دولت اصلاحات هر 9 روز با یک بحران مواجه می‌شد، اکنون روحانی را هر 9 روز با دو یا سه بحران مواجه می‌کنند و سهیلا جلودارزاده فعال سیاسی می‌گوید: ‌«خدمات عظیم در دولت اصلاحات در شرایطی بود که هر 9 روز یک بحران برای ایشان و دولت اصلاحات درست می‌کردند و در دوران دولت آقای روحانی هم می‌بینیم که هر روز مشکلاتی را ایجاد می‌کنند. امروز با وجود اینکه می‌خواهیم خیلی از کارها را با برادری و دوستی پیش ببریم و مشکلات را حل کنیم، هنوز مشکل داریم، ما 5سال است که با تمام وجود ایستاده‌ایم تا شرایط را به قبل از دوران احمدی‌نژاد برگردانیم».


فشار اقتصادی به دولت

بی‌تردید بیشترین فشار بر شخص حسن روحانی است و این فشارها قابل مقایسه با فشار به رئیس دولت اصلاحات نیست چرا که رئیس دولت اصلاحات گفتمان جدیدی را به جامعه عرضه کرد بنابراین عدم پذیرش این گفتمان از سوی مخالفان امری قابل پیش‌بینی بود. از سوی دیگر اقشار مختلف که به رئیس دولت اصلاحات رأی داده بودند می‌دانستند که او بر عهد و پیمان خود با مردم هست و عقب‌نشینی نمی‌کند بنابراین حمایت از او را دریغ نکردند اما روحانی علاوه بر آنکه فاقد آن موج حمایتی است، مخالفانی از جنس یاران دیروز و مخالفان امروز دارد که تعامل با آنها دشوار‌تر از دلواپسان است. اگر در دولت اصلاحات تلاش برای حذف وزرای کشور و ارشاد بود، در دولت روحانی تیر حذف به سمت رئیس‌جمهور نشانه رفته و دلواپسان خواهان استعفای او هستند که درخواستی غیرمنطقی و عجیب است! این پروژه البته جدید نیست و پیش از این زمینه‌سازی‌هایش انجام شده بود یعنی روحانی دولت یازدهم را در شرایطی تحویل گرفت که وضعیت اقتصادی کشور در بدترین شرایط خود بود. این وضعیت به‌طور طبیعی اعتراضات را به‌دنبال دارد که نمونه آن در هفته‌های گذشته درباره ارز و دلار بود هر چند دولت توانست به‌خوبی آن را رفع کند اما می‌دانست آخرین بحران‌آفرینی نخواهد بود.

طرح عذرخواهی روحانی

پس از چنین زمینه‌سازی‌هایی فاز بعدی پروژه دلواپسان روی طرح عذرخواهی رئیس‌جمهور قرار گرفت. با این تفاوت که آغازگر موضوع دلواپسان نبودند و بعدا وارد ماجرا شدند. آیت‌ا... جنتی، رئیس مجلس خبرگان رهبری با انتشار اطلاعیه‌ای در واکنش به خروج یکجانبه آمریکا از برجام خواستار عذرخواهی رئیس‌جمهور شد. این موضوع واکنش‌هایی را به‌دنبال داشت چنان که سیدمصطفی هاشمی‌طبا فعال سیاسی اصلاح‌طلب این سوال را مطرح کرد:‌ «هنگامی آمریکا عنوان می‌کند توافق هسته‌ای با ایران به ضررش بوده که رئیس‌جمهور از برجامی که به‌نفع ایران بوده است عذرخواهی کند؟» حتی اصولگرایان میانه‌رو هم عذرخواهی روحانی را تاب نیاوردند چنان‌که حسین کنعانی مقدم اظهار داشت: «اگر برجام تصمیم رئیس‌جمهور بوده و او اشتباهی مرتکب شده است که هیچ. او باید از مردم عذرخواهی کند. اما اگر توافق هسته‌ای تصمیم نظام بوده، این نوع سخنان که رئیس‌جمهور باید عذرخواهی کند درست نیست».

استعفای دولت روحانی

پس از ناکامی در اجرای فاز دوم یعنی عذرخواهی رئیس‌جمهور، دلواپسان پروژه جدیدی را گشودند که آن هم استعفای کل کابینه بود! طرحی که کم‌آگاهان به مسائل روز را هم به خنده وا می‌دارد. آخرین بار که دولتی در ایران استعفا داد به دولت موقت بازرگان باز می‌گردد و پس از آن دولت‌ها با اقتدار به مسیر خود ادامه دادند.12 دی‌ماه بود که سایت خبررسانی دانشگاه امام ‌صادق متنی را منتشر کرده که در آن گروهی از دانشجویان دانشگاه‌های تهران از حسن روحانی خواسته‌اند که استعفا دهد. دانشگاه امام صادق دو بخش دارد که یک سمت آن بیشتر گرایش به جبهه پایداری دارد و بخش دیگر معتقد است باید همراه ‌اندیشه سعید جلیلی بود و البته این دو طیف تفاوت چندانی ندارند. 15 دی‌ماه محمود واعظی به فشارها برای استعفای روحانی واکنش داد و گفت:‌ «من چنین چیزی را نشنیده‌ام. کسانی که اینگونه اظهارنظر می‌کنند باید جای پایشان را در خود شروع حرکات اخیر در مشهد هم ببینند.» این پروژه هم با شکست مواجه شد. روز گذشته شهیندخت مولاوردی، دستیار رئیس‌جمهور در امور حقوق شهروندی اظهار کرد: «به وضوح این تلاش‌ها علیه دولت از ابتدای دولت یازدهم قابل مشاهده است. برخی تمام همّ‌وغمشان این است که چنین اتفاقاتی بیفتد و دولت زمین بخورد. تلاش‌ها (جناح مخالف دولت) برای دامن زدن به یأس، سرخوردگی و ناامیدی مردم را می‌توان آشکارا مشاهده کرد تا به جامعه این فرضیه خود را ثابت کنند و بگویند همان‌طور که پیش‌بینی می‌کردند «هیچ تغییری به وجود نیامده و نخواهد آمد و منتظر هیچ ‌اتفاق مثبتی نباید بود». معاون رئیس‌جمهور هم در این راستا گفت: اگر جناح‎ها دلسوز کشور و جمهوری اسلامی ایران هستند باید برای خروج از این شرایط و بهبود وضعیت اقتصادی و شرایط اجتماعی و سیاسی برنامه‎های منسجم و یکپارچه‌ای را دنبال کنند. معصومه ابتکار در واکنش به تحلیلی که طی آن گفته می‌شد جناح راست چهار سناریوی به استعفا رساندن دولت، اعمال فشار، پرونده سازی و عملیاتی کردن طرح عدم کفایت رئیس‌جمهور را در مقابل روحانی دنبال می‌کند، به خبرآنلاین گفت: متاسفانه رقبا و مخالفان از همه ابزار متعارف و غیرمتعارف برای توقف دولت یازدهم و دوازدهم استفاده می‎کنند. وی با بیان اینکه الان وقت آن نیست که رقبای انتخاباتی از هم انتقام بگیرند، اظهار کرد: امروز در مواجهه با وضعیتی که ترامپ علیه ایران ایجاد کرده، باید همه با همدیگر برای آینده ایران تصمیمات خوبی بگیرند. وی درباره اعلام پیروزی زودهنگام بیش از 20‌میلیون رأیی جناح مخالف دولت برای انتخابات ریاست‌جمهوری 1400 اظهار کرد: این توهم است! چون قطعا اگر مردم تحت فشار قرار بگیرند و مشکلات بیشتری پیش آید، همه ما در قبال این شرایط مسئولیم. اگر جناح‌ها دلسوز ایران و جمهوری اسلامی ایران هستند باید برای خروج از این شرایط و بهبود وضعیت اقتصادی و شرایط اجتماعی و سیاسی برنامه‌های منسجم و یکپارچه‌ای را دنبال کنند.


پروژه بعدی چیست؟

مخالفان دولت در پروژه‌های مختلف شکست خوردند و بی‌تردید فاز جدیدی را علیه دولت آغاز خواهند کرد که می‌تواند سوار شدن بر موج اعتراضات برخی اقشار جامعه باشد. پروژه‌های دلواپسان برای تضعیف دولت را می‌توان همراهی ناخواسته آنان با دشمنان خارجی ارزیابی کرد چرا که هدف آنها هم از تضعیف دولت افزایش نارضایتی جامعه است. از سوی دیگر برخی دلسوزان توصیه می‌کنند که روحانی در اندیشه اصلاحاتی در کابینه باشد تا بهانه از مخالفان سلب شود. اکنون باید منتظر فاز چهارم مخالفان علیه دولت بود.

مطهره شفیعی

نظر شما