شناسهٔ خبر: 25700013 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: فارس | لینک خبر

در مصاحبه با «رادیو نیویورکر»؛

شرمن: قطعاً می‌دانستیم احتمال عدم پایبندی واشنگتن به برجام وجود دارد/برجام در راستای منافع ملی ما است

رئیس تیم مذاکره‌کننده آمریکا در مذاکرات هسته‌ای گفت با توجه به شعارهای انتخاباتی ترامپ برای لغو برجام و مخالفت‌های جمهوری خواهان، در حین مذاکره با ایران می‌دانستیم که احتمال عدم پایبندی آمریکا به برجام وجود دارد.

صاحب‌خبر -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس، «وندی شرمن» قائم مقام وزارت خارجه آمریکا در دوران ریاست‌جمهوری «باراک اوباما» رئیس‌جمهور سابق آمریکا و رئیس تیم مذاکره کننده آمریکا در مذاکرات هسته‌ای ایران و 1+5 (آمریکا، انگلیس،‌فرانسه، روسیه، چین بعلاوه آلمان) در گفت‌وگو با «رادیو نیویورکر» درباره روند مذاکرات هسته‌ای با ایران گفت: «من درون دولت مذاکراتی صورت دادم، من با کنگره آمریکا مذاکره کردم، من با اندیشکده‌های واشنگتن مذاکره کردم، قطعاً با همکاران بین سازمانی خود مذاکره کردم، با اسرائیل، کشورهای خلیج (فارس) مذاکره کردم، با همه درباره نفت ایران، تجارت ایران در جهان و بله گهگاهی هم با ایران مذاکره کردم. اگر کار را درست انجام دهید، فرایند پیچیده‌ای است و قطعاً باید برای کناره‌گیری از میز مذاکره آمادگی داشته باشید و وزیر خارجه آمریکا جان کری که تا آخر این فرایند را با (وزیر انرژی) مونیز هدایت می‌کرد....کری مثل من چندین بار آماده کناره‌گیری از مذاکرات بود اما در نهایت به توافق رسیدیم».

قائم مقام پیشین وزارت خارجه آمریکا در ارتباط با شعارهای انتخاباتی «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا مبنی بر اینکه برجام بدترین توافق تاریخ بود و اینکه از همان ابتدا قصد خروج از این توافق هسته‌ای را داشت و همچنین درباره مخالفت جمهوری‌خواهان با این توافق، گفت: «ما می‌دانستیم که این احتمال (لغو برجام) وجود دارد. همتایان ایرانی ما به طور مداوم به ما می‌گفتند که ما چطور بدانیم که شما این توافق را لغو نمی‌کنید و ما نیز به آنها پاسخ دادیم، که راهی برای پی بردن به این قضیه وجود ندارد؛ همانطور که هیچ راهی برای پی بردن به این قضیه که ممکن است شما این توافق را لغو کنید، وجود ندارد. توافق باید حتی‌الامکان همانطور که بادوام و پایدار است، خوب هم باشد».

خبرنگار آمریکایی در این مصاحبه از شرمن پرسید جالب است که آنها (طرف ایرانی) به تیم مذاکره کننده آمریکا فشار می‌آورند که واشنگتن احتمالاً در عمل به وعده‌های خود عملکرد خوبی ندارد که شرمن در پاسخ به این سؤال گفت: «بله قطعاً اینطور بود».

وی در سؤال دیگری مطرح کرد که آیا آمریکا به وعده‌های خود عمل کرد که قائم مقام سابق وزارت خارجه آمریکا پاسخ داد: «تاجایی که سیاست‌های ما اجازه بدهد، در عمل به وعده‌های خود خوب هستیم و این مسئله درباره ایران نیز صحت دارد. این مسئله درباره تمامی کشورها صدق می‌کند».

شرمن در پاسخ به سؤالی درباره انتقادات ترامپ از برجام گفت: «رئیس‌جمهور (ترامپ) و مخالفان در حال حاضر به این دلیل چنین چیزی (برجام یکی از بدترین توافقات تاریخ است) را مطرح می‌کنند که این (توافق) برنامه موشک بالستیک و فعالیت‌های مختلف ایران (در منطقه) را پوشش نداده است اما مسئله‌ای که همه باید بدانند این است که وقتی شما در وسط مذاکرات هستید، این توافق 110 صفحه است و شامل جزئیات فنی نیز می‌شود، اگر می‌خواستیم همه موضوعاتی که ایران در حقیقت تمایلی به مذاکره درباره آنها نداشت را مطرح کنیم، ایران می‌گفت که اوکی، اقداماتی درباره برنامه موشک بالستیک خود انجام می‌دهیم اما این به مفهوم آن است که سانتریفیوژهای بیشتری را راه‌اندازی خواهیم کرد.....(در چنین شرایطی در حقیقت) شما علیه خود درباره آن چیزهایی که بیشترین اهمیت را داشت و آن عدم دستیابی دائمی ایران به تسلیحات هسته‌ای بود، وارد مذاکره می‌‌شدید».

این دیپلمات سابق آمریکا ادامه داد: «اگر ایران به تسلیحات هسته‌ای دست پیدا می‌کرد، توانایی قدرتنمایی این کشور  و مهار اقدامات ما و همپیمانان ما گسترده و عمیق می‌بود بنابراین به چه دلیل باید مذاکراتی داشته باشیم که بین مسئله هسته‌ای ایران و موضوعات دیگر معامله کنیم؟ ما باید تسلیحات هسته‌ای را از روی میز حذف می‌کردیم، تمامی تحریم‌های مربوط به موشک بالستیک، قراردادهای تسلیحاتی آنها، حقوق بشر آنها، اقدامات آنها در منطقه باقی ماند....و صراحتاً برای پیش‌برد تلاش‌هایمان به منظور رسیدن به شهروندان آمریکایی که در ایران بازداشت یا ناپدید شده‌اند، باید چارچوب مذاکره را ادامه بدهیم...اما اگر بخواهیم تمامی این موضوعات را در میز مذاکره مقابل یکدیگر قرار دهیم، در راستای منافع ملی ما نخواهد بود».

وی در ارتباط با تلاش کشورهای اروپایی برای حفظ برجام نیز گفت: «کشورهای اروپایی در روزهای اخیر بسیار درگیر بودند و تأکید داشتند که می خواهند بدون حضور آمریکا این توافق (برجام) را حفظ کنند. فکر می‌کنم تحقق چنین کاری بسیار دشوار باشد. من آنها را تحسین می‌کنم چون معتقدم که این توافق در راستای منافع ملی ما است».

شرمن در خصوص تیم ترامپ و انتصاب «مایک پامپئو» رئیس سابق سیا بعنوان وزیر خارجه جدید آمریکا گفت: «پامپئو تلاش می‌کند یک دیپلمات باشد اما در موضوع ایران یک تندرو بوده است. به نظر می‌رسد که رئیس‌جمهور (ترامپ) احتمالاً ما را به سمت تقابل بیشتر با ایران سوق دهد. این پیامد خوبی برای آمریکا نخواهد بود و در کوتاه یا میانمدت ایران به احتمال دستیابی به سلاح هسته‌ای بازمی‌گردد که این قطعاً در  راستای منافع امنیت ملی آمریکا نیست».

این دیپلمات سابق آمریکا درباره واکنش مقامات ایران بعد از خروج واشنگتن از برجام گفت: «معتقدم که آنها (ایران) ارزیابی واقع‌گرایانه‌ای داشتند. ما درست بعد از تصمیم (ترامپ) شاهد دیپلماسی زیادی بودیم. وزیر خارجه (ایران) محمد جواد ظریف به چین و مسکو سفر کرد و با رهبران کشورهای اروپایی در بروکسل ملاقات کرد. ظریف تلاش بی‌وقفه‌ای برای یافتن یک راه‌حل پیش رو صورت داد».

وی در توضیح سبک مذاکره طرف ایران گفت:‌«ایران یک مذاکره‌کننده بسیار پیچیده است.آنها مذاکره‌کننده مقاومت که شعار این کشور است، هستند....ایرانی‌ها مذاکره‌کنندگان فوق‌العاده‌ای هستند، جدی و بسیار صبور هستند و تمام آنچه که بر روی میز قرار دارد را می بینند بنابراین سبک مذاکره با آنها بسیار پیچیده و متفاوت با مذاکره با کره شمالی است ». 

انتهای پیام/

نظر شما