شناسهٔ خبر: 25102405 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه دنیای‌اقتصاد | لینک خبر

زمینه افزایش قیمت دلار وجود دارد؟

ايسنا : رئیس اتاق بازرگانی استان کرمانشاه معتقد است، هنوز هم زمینه بالا رفتن بیشتر قیمت دلار در بازار وجود دارد که این امر می تواند باعث گران شدن اجناس در بازار شود.

صاحب‌خبر -

کیوان کاشفی در گفت و گو با ایسنا، پیش بینی نوسانات نرخ دلار را موضوع پیچیده‌ای ندانست و اظهار کرد: به عقیده کارشناسان مسائل اقتصادی، پیش بینی می‌شد زمانی شاهد افزایش مجدد نرخ دلار در کشور باشیم.

وی درباره دلایل بالا رفتن نرخ دلار نیز افزود: کشور ما همواره دارای یک نرخ تورم است که حتی اکنون که کنترل شده به ۱۰ درصد رسیده و این امر باعث می‌شود ارزش تولیدات ما هر سال مقداری نسبت به دیگر کشورها که نرخ تورم کمتر و یا صفر دارند بالا برود و به همین میزان هم قدرت صادرات(وارد شدن ارز) را از دست می‌دهیم.

رئیس اتاق بازرگانی استان کرمانشاه معتقد است، وقتی که این روند چند سال ادامه پیدا کند به یک باره منجر به پرش نرخ ارز خواهد شد.

عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی ایران ادامه داد: از سوی دیگر دلار به عنوان یک کالا تابع عرضه و تقاضا است و در شرایط کنونی عرضه و تقاضای این کالا از حالت تعادل خارج شده و نتیجه آن بالا رفتن قیمت دلار است.

کاشفی یادآوری کرد: اکنون در بازار میران تقاضا برای دلار بیشتر از واردات آن به داخل کشور است.

وی عنوان کرد: به نظر می‌رسد هنوز زمینه بالا رفتن نرخ دلار در بازار وجود دارد و اگر دولت سیاست‌های خاصی را در این باره پیش نگیرد، شاهد ادامه بالا رفتن قیمت دلار خواهیم بود.

کاشفی اظهار کرد: خصوصا در ماه‌های پایان سال معمولا به دلیل سفرهای نوروزی و افزایش تقاضا برای ارز، یک پیک مصرف ارز در کشور داریم که اگر مدیریت نشود دوباره باعث بالا رفتن قیمت خواهد شد. دولت باید در این شرایط پای کار بیاید و  ارز وارد بازار کند.

رئیس اتاق بازرگانی استان کرمانشاه با بیان اینکه اکنون دولت برخی اقدامات برای کنترل نرخ ارز انجام داده، مهار واردات را از جمله این اقدامات برشمرد که نمونه آن را در بالا رفتن تعرفه خودروهای وارداتی و اعمال محدودیت برای واردات برخی اقلام مانند گندم و ... شاهد هستیم.

وی درباره نتایج بالا رفتن نرخ  دلار نیز خاطرنشان کرد: هرچقدر قیمت دلار بالا برود، بعد از دو ماه تا یک سال (بسته به نوع کالا) بر روی قیمت انواع کالاها در بازار اثر خواهد گذشت و باعث کاهش قدرت خرید مردم می‌شود، همانطور که اکنون زمزمه‌هایی برای افزایش قیمت خودروهای داخلی مطرح است.

به گفته این کارشناس مسائل اقتصادی، وقتی که کالایی با نرخ ارز جدید وارد بازار شود، کالاهای قدیمی نیز به سرعت خود را به همین سطح از قیمت خواهند رساند.

کاشفی در خصوص تاثیر افزایش قیمت دلار بر فعالیت صادرکنندگان نیز عنوان کرد: تجربه نشان داده بالا رفتن نرخ ارز به سود همه صادرکنندگان نخواهد بود، مگر افرادی که مواد اولیه آنها از داخل کشور و عمدتا از دل طبیعت به دست می‌آید. بسیاری از تولیدکنندگان مواد اولیه خود را وارد می‌کنند و بالا رفتن نرخ ارز بر تامین مواد اولیه این واحدها اثر می‌گذارد.

رئیس اتاق بازرگانی استان کرمانشاه با بیان اینکه اگر نرخ ارز متعادل باشد همه بخش‌ها خود را بر اساس آن تنظیم خواهند کرد، تصریح کرد: مهمترین موضوع درباره نرخ ارز مدیریت آن است تا به یک ثبات مشخص برسد، زیرا حتی کاهش آن نیز مضرات خاص خود را خواهد داشت.

این کارشناس مسائل اقتصادی با انتقاد از اینکه در این سال‌ها هیچگاه سیاست مشخص و کاملی درباره نرخ ارز نداشته ایم، تاکید کرد: اگرچه همیشه اعلام می‌شود نرخ ارز باید شناور مدیریت شده باشد، اما به آن عمل نمی‌شود.

وی تصریح کرد: ارز شناور مدیریت شده به این معنا است که هر سال مابتفاوت نرخ تورم کشور بامیانگین کشورهای خارجی را به نرخ ارز اضافه کنیم و این نرخ را برای یک سال ثابت نگه داریم.

عضو هیات رئیسه اتاق ایران با بیان اینکه دولت هم در این بین باید بتواند ارز مورد نیاز برای بخش‌های مختلف خصوصا تولیدکنندگانی که مواد اولیه وارداتی دارند را تامین کند، یادآور شد: متاسفانه در عمل این اتفاق نمی‌افتد. گاهی تولیدکنندگان ماه‌ها در نوبت ارز مبادله‌ای هستند و یا به صورت ناگهانی ارز مبادله‌ای برای برخی کالاها حذف می‌شود که نتیجه این امر روی آوردن به سمت بازار آزاد و بالا رفتن قیمت ارز است.

کاشفی در ادامه با تاکید بر لزوم تک نرخی شدن ارز، عنوان کرد: متاسفانه بارها شعار تک نرخی شدن داده شده، اما هیچوقت به آن عمل نشده و همیشه شاهد تفاوت معناداری بین ارز مبادله‌ای و بازار آزاد هستیم.

به گفته این کارشناس مسائل اقتصادی، هم اکنون هم در شرایطی که نرخ ارز در بودجه سال آینده کشور ۳۵۰۰ تومان تعیین شده، اما قیمت آن در بازار آزاد بین ۴۳۰۰ تا ۴۴۰۰ تومان است.

رئیس اتاق بازرگانی استان کرمانشاه از پیامدهای دو نرخی بودن ارز هم یاد کرد و ایجاد رانت و فساد را از مهمترین آنها دانست.

کاشفی افزود: افرادی که می‌توانند ارز مبادله‌ای بگیرند هرچه وارد کنند سود خواهند برد. به علاوه دو نرخی بودن ارز باعث می‌شود هیچگاه نتوانیم به یک شرایط متعادل برسیم و برنامه ریزی درستی انجام دهیم.

 

نظر شما