شناسهٔ خبر: 25091591 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: ایکنا | لینک خبر

دیدگاه امام(ره) و شهید بهشتی در مورد آزادی/ دولت ها؛ موثرترین عنصر در تحقق آزادی

گروه معارف-استاديار گروه فلسه سياسي پژوهشكده علوم و انديشه سياسي بیان کرد: بر اساس مفهوم آزادی انسان در سطوح مختلف باید توان انتخاب گری در عرصه شخصی و عمومی داشته باشد؛ این دیدگاه شهید بهشتی و حضرت امام درباره مفهوم آزادی است.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایکنا از همدان، شریف لک زایی ستاديار گروه فلسه سياسي پژوهشكده علوم و انديشه سياسي در نشست علمی تخصصی انقلاب اسلامی و آزادی از نظریه تا عمل که به همت معاونت فرهنگی جهاد دانشگاهی همدان برگزار شده بود، به بیان آزادی اندیشه سیاسی امام پرداخت وگفت: حضرت امام اثر مستقلی از آزادی تدوین نکرده اند اما از مجموع بحث ها نظریه آزادی ایشان استنباط می شود.

وی ادامه داد: بر اساس دیدگاه امام، آزادی یک خواست اولیه و اصولی است که همواره بشر برای طی مسیر و اعتلای خود آن را تقاضا داشته است.

وی با بیان اینکه اساسا جوهر وجودی انسان آزادی است افزود: در صورتی که این فاکتور از انسان حذف شود، وی به نسخ کشیده خواهد شد.

وی ادامه داد: بر اساس مفهوم آزادی انسان در سطوح مختلف باید توان انتخاب گری در عرصه شخصی و عمومی داشته باشد؛ این دیدگاه شهید بهشتی و حضرت امام درباره مفهوم آزادی است.

 دیدگاه امام(ره) و شهید بهشتی در مورد آزادی/ دولت ها؛ موثرترین عنصر در تحقق آزادی

دولت ها در تحقق آزادی نقش موثری دارند

وی با تاکید بر اینکه انقلاب اسلامی بزرگترین فرصت برای تحقق آزادی است افزود: نقش دولت در تحقق این آزادی بسیار مهم است چراکه جمهوری اسلامی ظرف تحقق استقلال و آزادی است.

وی با اشاره به اینکه امام را می توان حکیم حکمت متعالیه دانست، ایشان از مفسران بزرگ این حکمت به شمار می آید. 

لک زایی ادامه داد: انقلاب اسلامی حرکت جوهری و ارادی است که زمینه خلق فرصت های جدید را درون خود در عرصه های اجتماعی پدید می آورد.

وی درباره این مفهوم که آیا با انقلاب اسلامی به مفهوم آزادی رسیده ایم افزود: بر اساس دیدگاه شهید بهشتی ما در جریان انقلاب یک شاه و مستبد را از کشور بیرون کرده ایم اما برای رسیدن به مفهوم اصلی آزادی باید ذهن های استبداد زده را هم تغییر دهیم.

وی ادامه داد: باید به این موضوع توجه داشت که یک جامعه ای را که سال های سال گرفتار استبداد بوده به راحتی نمی توان تغییر داد.

دیدگاه امام(ره) و شهید بهشتی در مورد آزادی/ دولت ها؛ موثرترین عنصر در تحقق آزادی

وی خاطرنشان کرد: نهادها و دولت ها در فرآیند قبض و بسط آزادی سهیم هستند و تابعی از مناسبات رفتار انسان ها در جامعه به شمار می روند.

 

آموزش و پرورش مهم ترین عرصه برای نهادینه کردن اهداف و ارزش های انقلاب است

این استاد دانشگاه با تاکید بر اینکه انقلاب اسلامی آزادی را برای همه انسان ها میبیند افزود: فرد مستبد آزادی خواه ترین فرد به شمار می رود چراکه آزادی را فقط برای خودش میبیند.

وی خاطرنشان کرد: ما باید از ابتدای ورود به مدرسه بهره مند شدن از آزادی را آموزش ببینیم؛ اگر ذهن فرزندان ما به صورت استبدادی بزرگ شود در زمان بزرگسالی دیگر نمیتوان آن را تغییر داد.

لک زایی تاکید کرد: باید در کشور نهادهایی که این ظرفیت را به رسمیت می شناسند تقویت و نهادهایی که این ظرفیت را به رسمیت نمیشناسند تضعیف شوند.

وی با بیان اینکه آموزش و پرورش مهم ترین عرصه ای است که اهداف و ارزش های انقلاب اسلامی را نهادینه می کند،یادآور شد: متاسفانه آموزش و پرورش ما برای این مفهوم آزادی هیچ کار مثبتی انجام نداده است البته ارزشیابی توصیفی شاید کمکی در این راستا داشته باشد اما در مجموع نظام آموزشی ما انسان متفکر خلق نمی کند.

دیدگاه امام(ره) و شهید بهشتی در مورد آزادی/ دولت ها؛ موثرترین عنصر در تحقق آزادی

وی با بیان اینکه انقلاب اسلامی فقط بعد سیاسی نداشت افزود: برای تحقق دولت اسلامی و همچنین رسیدن به مفهوم آزادی باید نظریه هایی در حوزه فرهنگی، اقتصادی، آزادی عدالت و ... داشته باشد که تمامی این نظریه ها زمینه ساز شکل گیری دولت اسلامی است.

وی یادآور شد: الزامات قانونی و سیاست ها برای رسیدن به مفهوم آزادی خوب است اما کفایت نمی کند بنابراین باید در تعاملات و مناسبات در مراکز علمی و سیاسی به قانون توجه بیشتری داشته باشیم چرا که در صورت حرکت بر اساس این معیار، اهداف انقلاب اسلامی محقق می شود.

وی ادامه داد: باید مفهوم آزادی کاملا مشخص باشد تا جامعه برداشت غلطی از این مفهوم نکند.

وی با اشاره به اینکه آزادی یک پشتوانه ای با آموزش های دینی و فلسفی دارد افزود: انقلاب اسلامی حرف جدیدی برای ارائه در جامعه داشت.

دیدگاه امام(ره) و شهید بهشتی در مورد آزادی/ دولت ها؛ موثرترین عنصر در تحقق آزادی

لک زایی با تاکید بر اینکه به بهانه امنیت نباید آزادی را مخدوش کرد و همچنین بالعکس، افزود: باید دین و آزادی را در کنار یکدیگر داشته باشیم و این نیازمند تمرین است.

وی درباره فضای مجازی و سهم آن در آزادی نیز گفت: فضای بهره گیری از فضای مجازی در راستای آزادی باید فراهم باشد اما در قبال آن باید پاسخگویی نیز وجود داشته باشد که در صورت انتشار اخبار، صدق و کذب ان را بتوان پیگیر بود.

وی در پایان محبت را عامل مهمی در آزادی دانست وگفت : از دیدگاه امام خمینی اگر به آزادی باید از منظر محبت نگریست.

انتهای پیام

نظر شما