شناسهٔ خبر: 24616885 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه شهروند | لینک خبر

اخبار دیپلماسی

صاحب‌خبر -

فارین پالیسی: انتصاب پمپئو پیام شفاف ترامپ برای خروج از برجام است
یک نشریه آمریکایی با اشاره به جایگزین شدن تیلرسون با مایک پمپئو، این تغییر در کابینه دولت ترامپ را پیام کاخ‌سفید برای خروج احتمالی از برجام تعبیر کرده و نسبت به افزایش احتمال تقابل نظامی با ایران هشدار داده است.  به گزارش ایسنا، نشریه فارین پالیسی در گزارشی با بررسی پیامدهای منفی خروج رکس تیلرسون از دستگاه دیپلماسی آمریکا برای برجام، نوشت: آینده توافق هسته‌ای ایران پس از اولتیماتوم به اروپا و کنگره برای اصلاح برجام نیز در‌ هاله‌ای از ابهام قرار داشت، اما با انتصاب ماکیل پمپئو به‌عنوان وزیر خارجه جدید آمریکا که به داشتن مواضع خصمانه علیه ایران شهرت دارد،‌ ترامپ یک پیام شفاف را مخابره کرده است که واشنگتن آمادگی دارد تا موضع سرسختانه‌تری نسبت به ضرب‌الاجل 12 می ‌اتخاذ کند. ترامپ روز سه‌شنبه پس از برکناری تیلرسون اختلاف‌نظر در مورد ادامه برجام را از دلایل اصلی عزل او برشمرد. در هفته‌های اخیر تیلرسون از طریق معاونانش تلاش کرد تا در همکاری با اروپایی‌ها به توافقی دست یابد تا علاوه بر پاسخ به خواسته‌های ترامپ، نگرانی‌های اروپایی‌ها را نیز رفع کند.  درحالی‌که تیلرسون همواره از بخش قابل توجه مسائل محرمانه کاخ‌سفید بی‌اطلاع بوده است، اما صدای منتقد او در کاخ‌سفید باعث به تأخیر افتادن برخی تصمیم‌های ترامپ به‌خصوص در مورد برجام شده است. کالین کال، مشاور امنیت ملی جو بایدن معاون باراک اوباما معتقد است که خروج تیلرسون از دستگاه دیپلماسی آمریکا قطعا پیامد منفی برای برجام در پی خواهد داشت. یک مقام وزارت خارجه به فارین پالیسی خبر داده است که برخلاف تیلرسون، برایان هوک، دستیار ارشد او در نشستی که قرار است میان آمریکا و اروپا هفته آینده در برلین برگزار شود، حضور یابد. هوک نفوذ زیادی بر کارمندان وزارت خارجه دارد و بعید به نظر می‌رسد که او در راستای مواضع پمپئو حرکت کند.

رئیس فرماندهی مرکزی ارتش آمریکا: توافق هسته‌ای ایران در راستای منافع آمریکاست
درحالی‌که ترامپ یکی از دلایل اصلی کنار گذاشتن رکس تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا را اختلاف‌نظر در مورد برجام اعلام کرد، رئیس فرماندهی مرکزی ارتش آمریکا توافق هسته‌ای ایران را در راستای منافع آمریکا دانست. به گزارش رویترز، جوزف وتل رئیس فرماندهی مرکزی ارتش آمریکا که در یک جلسه استماع در کنگره حضور یافت، گفت: برجام نقش مهمی در رفع نگرانی‌های ما در مورد برنامه هسته‌ای ایران ایفا کرده است. این توافق یکی از مهمترین تهدید‌های ایران را رفع کرد. بنابراین اگر برجام از بین برود ما باید راه‌های دیگری را برای پاسخ به نگرانی‌های خود در مورد برجام در پیش بگیریم.  زمانی که از وتل پرسیده شد که آیا او با نظر جیم متیس، وزیر دفاع آمریکا و جنرال جوزف دانفورد، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا مبنی بر این‌که برجام در راستای منافع آمریکاست موافق است، او گفت: بله من هم همین نظر را دارم. روز سه‌شنبه محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران در پیامی توییتری نوشت: آمریکا در جایگاهی نیست که برای برجام شرط تعیین کند. ترامپ عادت کرده است که غیرقابل پیش‌بینی بوده و برای هرکسی که با او طرف است، غیرقابل اعتماد باشد. اگر قرار باشد امضای آمریکا تنها برای ۸-۴‌سال معتبر باشد، دیگر هیچ‌کس علاقه‌مند توافق با کاخ‌سفید نخواهد بود. در طی 14 ماه گذشته تیلرسون همراه با جیم متیس، وزیر دفاع آمریکا در جلساتی که در کاخ‌سفید برگزار شده است همواره اعلام کرده‌اند که برجام باید ادامه یابد.

المانیتور: فشار اروپا در زمینه برنامه موشکی، جناح‌های سیاسی ایران را متحد کرده است
پایگاه آمریکایی در گزارشی نوشت که فشار اتحادیه اروپا در زمینه برنامه موشکی ایران، اصولگرایان، اعتدال‌گرایان و اصلاح‌طلبان را با هم متحد کرده است. به گزارش فارس، پایگاه خبری المانیتور در گزارشی درباره سفر وزیر خارجه فرانسه به تهران نوشت؛ نشانه‌هایی وجود دارد که نشان می‌دهد سفر ژان ایو لودریان به تهران از نظر اهداف موردنظر خیلی موفقیت‌آمیز نبوده است. این سفر با هدف هموار کردن سفر امانوئل ماکرون، رئیس‌جمهوری فرانسه به ایران و در راستای نرم کردن موضع ایران در زمینه مسائل منطقه‌ای و برنامه موشکی این کشور صورت گرفته بود. در حقیقت هر دو کشور ایران و فرانسه بر مواضع قبلی خود پافشاری کردند. براساس این گزارش، لودریان چند ساعت قبل از ورود به تهران تأکید کرده بود که ایران باید نگرانی‌های بین‌المللی درباره برنامه موشکی خود را به رسمیت بشناسد یا با تحریم جدید مواجه شود. اگرچه دلیل این لحن تند در آستانه سفر به تهران مشخص نیست اما تأثیر آن بر نتیجه سفر را نباید نادیده گرفت. درواقع وزیر خارجه فرانسه مورد استقبال گرمی قرار نگرفت. اگرچه لودریان با همه مقامات ارشد ایران دیدار و رایزنی کرد اما پیشرفت کمی در زمینه اختلافات حاصل شد. 

برچسب‌ها:

نظر شما