شناسهٔ خبر: 24200443 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: فردا قدیمی | لینک خبر

ایران چهارمین کشور سیل خیز آسیا

ایران جزو ۱۰ کشور اول بلاخیز جهان و چهارمین کشور سیل خیز آسیا است. سیلاب یک رخداد عجین شده با کشورمان در بین ۳۰ حادثه غیرمترقبه است که بالاترین میزان خسارت را به بار می آورد.

صاحب‌خبر -
خبرگزاری تسنیم: ایران جزو ۱۰ کشور اول بلاخیز جهان و چهارمین کشور سیل خیز آسیا است. سیلاب یک رخداد عجین شده با کشورمان در بین ۳۰ حادثه غیرمترقبه است که بالاترین میزان خسارت را به بار می آورد. 
 
سالانه قریب به ۴۱۰ میلیارد مترمکعب در قالب باران و برف در ایران می‌بارد. بخش زیادی از این میزان بارش، از طریق تبخیر و خروج از مرز‌های آبی و خاکی ایران از دسترس ما خارج می‌شود و حدود یک چهارم آن برای ما باقی می‌ماند که بخشی به زمین نفوذ کرده و منابع تجدید شونده زیرزمینی را تشکیل می‌دهد و بخشی نیز در رودخانه‌ها جریان می‌یابد.

بارش‌های ۴۰۰ تا ۴۱۰ میلیاردمترمکعبی ایران به صورت یکنواخت از نظر زمانی و مکانی رخ نمی‌دهد. پراکندگی بارش‌ها با توجه به اقلیم خشک و نیمه خشک ایران شرایطی را به وجود آورده که موجب شده شاهد بارش‌های سیل آسا در نقاط مختلف کشور باشیم؛ به طوری که گا‌ها حجم زیادی از بارش‌ها در یک موقعیت مکانی مشخص و در یک بازه زمانی کوتاه صورت می‌گیرد که به سیلابی شدن رود‌ها و مسیل‌ها می‌انجامد.

رودخانه‌هایی در کشور داریم که در برخی مواقع از سال خشک و بی آب هستند، اما در مواقعی از سال شاهد عبور حجم آبی با دبی بالای ۵۰۰۰ مترمکعب از این رودخانه‌ها هستیم. رودخانه بزرگ کارون که بزرگترین رودخانه کشور از نظر میزان آبدهی سالانه و طول رودخانه است، دبی لحظه‌ای متفاوت ۴۰ مترمکعب تا ۱۰۰۰ مترمکعب را در سابقه خود دارد که دبی بالای ۳۰۰۰ مترمکعب این رودخانه در شرایط سیلابی رقم می‌خورد.

ایران جزو ۱۰ کشور اول بلاخیز جهان و چهارمین کشور سیل خیز آسیا است. سیف اله آقابیگی مدیرکل دفتر مدیریت بحران و پدافند غیرعامل شرکت مدیریت منابع آب از ایران در این خصوص گفت: سیلاب یک رخداد عجین شده با کشورمان در بین ۳۰ حادثه غیرمترقبه است که بالاترین میزان خسارت را به بار می‌آورد.

روز‌های پایانی زمستان و روز‌های ابتدای بهار، روز‌های پر سیل در ایران است؛ چرا که هم بارش‌های سیل آسای بیشتری در این بازه زمانی در کشور رخ می‌دهد و هم اینکه همزمانی آب شدن برف‌ها و افزایش دبی رودخانه‌ها به افزایش پتانسیل مسیل‌ها و رودخانه‌های کشور برای سیلابی شدن منجر می‌شود.

به روز‌های پر سیل کشور نزدیک می‌شویم، سیل‌های بزرگی که به طور مثال در عرض یک شبانه روز برابر با حجم سد کرج آب را در یک نقطه مشخص کشور به جریان می‌اندازند. این سیل‌های بزرگ جز با وجود سد‌های بزرگ قابل مهار نیست.

نمونه واضح آن سد گتوند است که در فروردین ۹۴ جلوی زیر آب رفتن شهر‌های مختلف استان خوزستان به خصوص شهر اهواز را در شرایطی که سیلابی با دبی لحظه‌ای ۶۱۰۰ مترمکعب در رود بزرگ کارون (حدفاصل سد شهید عباسپور و سد گتوند) به جریان افتاده بود را گرفت.

برچسب‌ها:

نظر شما