شناسهٔ خبر: 24176309 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: فردا قدیمی | لینک خبر

اجرای طرح هوشمندسازی سامانه‌های نوین آبیاری

مجری طرح سامانه‌های آبیاری با اعلام آغاز طرح هوشمندسازی سامانه های نوین آبیاری در کشور گفت: در این طرح به کشاورزان زمان دقیق آبیاری و میزان آب مورد نیاز به طور دقیق اعلام می شود.

صاحب‌خبر -
خبرگزاری تسنیم: عباس زارع مجری طرح سامانه‌های آبیاری امروز در نشست خبری در وزارت جهاد کشاورزی اظهار کرد: ۳۱۱۷ میلیارد تومان از محل صندوق توسعه ملی و بودجه سنواتی برای اجرای سامانه‌های نوین آییاری در کشور در نظر گرفته شده است که ۲ هزار و ۷۸ میلیارد آن از بودجه سنواتی است.

زارع با بیان اینکه آبیاری زیرسطحی در سال‌های اخیر در کشور توسعه یافته است، گفت: در سال‌های گذشته انجام آبیاری زیرسطحی در کشور مرسوم نبود، اما اکنون این آبیاری در کشور بخصوص در باغ‌های پسته صورت می‌گیرد به طوری که ۳ هزار و ۵۰۰ هکتار از باغات پسته کرمان آبیاری زیرسطحی شده‌اند.

وی ادامه داد: انجام آبیاری زیرسطحی در باغ‌های پسته در واقع نجات باغات پسته بود، زیرا وضعیت منابع آبی در استان کرمان بشدت بحرانی بود که با کار انجام شده علاوه بر صرفه‌جویی حامل بقای این باغات شد.

وی با بیان اینکه برای اجرای هر هکتار از سامانه‌های نوین آبیاری در مزارع ۱۰ میلیون پرداخت شده است تصریح کرد: در ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی مشخص شد که سالانه ۲۵۰ هزار هکتار از اراضی کشور آبیاری شود، اما در سالجاری تاکنون ۱۴۰ هزار هکتار به صورت صددرصدی به کشاورزان تحویل شده و مابقی آن نیز در حال انجام و تحویل به کشاورزان است.

مجری طرح سامانه‌های آبیاری با بیان اینکه قیمت مواد پلی‌اتیلین در ماه‌های اخیر بشدت افزایش یافته است گفت: این افزایش قیمت بی‌رویه منجر به آن شده است که در قیمت تمام شده اجرای سامانه‌های نوین آبیاری بازبینی انجام شود.

زارع در بخش دیگری از سخنان خود در ارتباط با نقش اجرای سامانه‌های نوین آبیاری در افزایش بهره‌وری در بخش کشاورزی اظهار کرد: برای افزایش بهره‌وری تنها روش‌های نوین آبیاری مورد نظر نیست بلکه نوع بذر کشت شده، زمان کشت و موارد بسیاری مورد اهمیت است، اما سازمان‌های نوین آبیاری حداقل ۳۰ درصد افزایش بهره‌وری مصرف آب ایجاد می‌کند و مصرف بذر و سموم نیز حدود ۳۰ درصد صرفه‌جویی انجام می‌شود و در مناطقی که از آب‌های زیرسطحی بهره گرفته می‌شود ۲۵ درصد از منابع انرژی صرفه‌جویی می‌شود.

وی تصریح کرد: ۳۰ هزار هکتار از مزارع گندم و جو تحت آبیاری طیف (نواری) قرار گرفته و از سال آینده توسعه آبیاری‌های زیرسطحی و موضعی در دستور کار قرار دارد.

زارع با بیان اینکه ۸.۷ میلیون هکتار از اراضی کشور باید تحت سامانه‌های نوین آبیاری قرار گیرد گفت: تا به امروز ۲۰ درصد از اراضی کشور تحت آبیاری‌های نوین قرار گرفته‌اند که این رقم بدون در نظر گرفتن مناطق گرمسیری و خوزستان (طرح احیای اراضی خوزستان) است.

مجری طرح سامانه‌های آبیاری با اشاره به استان‌هایی که بیشترین اجرای سامانه‌های نوین آبیاری را داشتند گفت: در استان هرمزگان ۶۲ درصد، چهارمحال بختیاری ۴۴ درصد و نیم، همدان ۴۳ درصد، کهگیلویه و بویراحمد ۴۰ درصد و کردستان ۳۹ درصد از سال ۶۹ تا به امروز اراضی آن به سامانه‌های نوین آبیاری تبدیل شدند.

زارع با بیان اینکه با وجود اینکه در برنامه پیش‌بینی شده ۴ هزار هکتار اجرای نوین آبیاری شده است گفت: با وجود اینکه ظرفیت‌های فنی را در ارتباط داریم، اما باید در نظر داشت تحقق این امر با تقاضای کشاورزان است.

وی افزود: کشاورزان براساس نیاز و احساسی که در سال‌های اخیر به لزوم بهره‌وری آب پیدا کردند و شرایط تغییر اقلیمی را به چشم دیده‌اند خود به دنبال این طرح خواهند آمد که رسانه‌ها می‌توانند نقش موثری در ترویج آن‌ها برای استفاده از این تجهیزات داشته باشند.

مجری طرح سامانه‌های آبیاری با بیان اینکه بهره‌وری آب در اراضی کشاورزی کشور افزایش یافته است گفت: در حال حاضر از هر متر مکعب آب ۱۲۰۰ گرم محصولات کشاورزی تولید می‌شود که این امر ناشی از عملیات انجام شده در بخش کشاروزی از جمله اجرای سامانه‌های نوین آبیاری است.

وی با اشاره به همکاری مشترک با وزارت ارتباطات برای اجرای آبیاری هدفمند در مزارع کشاورزی گفت: ۱۰ درصد از هزینه‌های توسعه سیستم‌های نوین آبیاری مربوط به هوشمندکردن آن‌ها است که در این ارتباط در حال همکاری با وزارت ارتباطات هستیم.

مجری طرح سامانه‌های آبیاری در پاسخ به تسنیم درباره چگونگی عملکرد سامانه آبیاری هوشمند گفت: این سامانه به کشاروزان زمان دقیق آبیاری و میزان آب مورد نیاز را براساس رطوبت خاک و از طر یق سنسور‌های که در خاک نصب شده هشدار می‌دهد و کشاورزان را در جریان نیاز آبیاری قرار می‌دهد.

وی تصریح کرد: این طرح هم اینکه به صورت پایلوت در استان‌ها فارس و قزوین عملیاتی شده است و این طرح موضوع جدید در دنیا نیست و در سایر کشور‌ها نیز مورد استفاده قرار گرفته است.

مجری طرح سامانه‌های آبیاری تصریح کرد: در این ارتباط ارزیابی‌هایی صورت گرفته و با مراکز تحقیقات شرکت‌های دانش‌بنیان مذاکراتی شده است و تا امروز ۲۰ شرکت دانش‌بنیان و افراد حقیقی برای این طرح اعلام آمادگی کردند.

نظر شما