صاحبخبر - سدیم موجود در نمک یکی از ترکیبات معدنی است که بدن همه ما به آن نیاز دارد. این ترکیب شیمیایی برای عملکرد مناسب اعصاب و عضلات و همچنین تعادل مایع در درون سلولها و رگهای خونی حیاتی است. اما ایجاد یک توازن در مقدار سدیم موجود در بدن سختترین و حیاتیترین نکته این موضوع است و بسیاری از ما در برقرار کردن این تعادل مشکل داریم. همه ما عادت داریم که با استفاده از نمک به غذایمان طعم بدهیم و بدون شک کمتر غذایی پیدا میشود که بتوان بدون اضافه کردن نمک آن تهیه کرد و از مزه آن راضی بود. اما اگر شما هم غذای پرنمک دوست داشته باشید متوجه شدهاید که پس از یک شام خوشمزه اما پر نمک معمولاً خواب راحتی ندارید، احساس نفخ میکنید و سردرد دارید و روز بعد هم به سختی میتوانید روی کار و وظیفه خود تمرکز داشته باشید.
این نتیجه استفاده بیش از حد از نمک در طولانی مدت است. همه میدانیم وقتی که پای غذا خوردن به میان میآید زیادهروی در مصرف یک ترکیب غذایی واحد دردسرساز خواهد بود. اما به نظر شما میزان متعادل و مجاز استفاده از نمک و دقیقتر بگوییم، سدیم در روز چقدر است؟ بر اساس توصیههای مرکز مبارزه با بیماریهای قلبی در ایالات متحده این مقدار نباید بیش از ۱۵۰۰ میلیگرم در روز باشد که در واقع تقریباً اندازه یک قاشق چایخوری است. اما در جهان میزان مصرف متوسط سدیم در روز نزدیک به ۳۴۰۰ میلیگرم است که بیش از دو برابر مقدار مجاز بوده و همین زیادهروی باعث مشکل در خواب، ایجاد سنگ کلیه و بیماریهای قلبی میشود. نمک یک ترکیب شیمیایی است که در کاهش آب بدن موثر است و به همین دلیل زیادهروی در مصرف آن کاهش کیفیت خواب را در پی خواهد داشت. غذاهای پر نمک همچنین میتوانند هضم غذا در بدن و سیستم گوارش را تحت تاثیر قرار دهند. در واقع هنگامی که غذای پرنمکی میخورید، به خصوص در وعده شام، بدن به جای این که روی آرامش و ریلکس کردن شما براب خواب تمرکز داشته باشد، بیشترین تمرکز خود را روی هضم ماده غذایی پر نمکی که در معده شما قرار دارد، خواهد گذاشت و همین موضوع باعث بیخوابی شما خواهد شد. از دیگر عوارض کوتاه مدت مصرف بیش از حد نمکی میتوان به کاهش آب بدن، نفخ کردن و خشک شدن پوست اشاره کرد. همچنین بعد از خوردن نمک فراوان و به ویژه در ترکیب با یک غذای پرچرب یا بسیار شیرین، معده شما متوقف میشود و انگار توان هضم این همه ماده غذایی سنگین را ندارد. به همین دلیل است که در چنین شرایطی احساس ناخوشایندی در معده خود احساس میکنید. از دیگر عوارض بلندمدت مصرف بیش از حد نمک میتوان به سرطان معده، فشار خون بالا، پوکی استخوان و ایجاد سنگ کلیه اشاره کرد. مصرف بیش از حد سدیم در دراز مدت باعث میشود که بدن مقدار زیادی آب جذب کرده و این موضوع فشار زیادی را به قلب و رگها وارد کند که در نهایت فشار خون بالا را در پی دارد.
در صورتی که به فشار خون بالا مبتلا شوید نیز احتمال خمله قلبی در شما بالا خواهد رفت. اگر چه فشار خون بالا معمولاً زمینهای ارثی داشته و پزشک با تجویز داروهایی سعی میکند فشار خون شما را به نقطه متعادلی بازگرداند اما مهمترین قدم در این راه علاوه بر مصرف دارو، کاستن از میزان مصرف غذاهای پرنمک، غذاهای چرب و دارای شکر فراوان است. حتی اگر به فشار خون بالا نیز مبتلا نیستید باید بدانید که کاهش مصرف نمک فواید زیادی برای شما داشته و چاقی ناشی از تجمع آب در بدن، تورم، حالت تهوع و سردرد را در شما کاهش خواهد داد. بنابراین برای داشتنی بدنی سالم باید به مقدار نمکی که در طول روز مصرف میکنید به اندازه مقدار چربی و شیرینی مصرفی خود حساس باشید.
بدین ترتیب برای برقرار کردن تعادل باید تا جایی که میتوانید مصرف غذاهای کنسروی را کاهش دهید. غذاهای فرآوری شده حاوی مقادیر زیادی چربی، شکر و نمک هستند. تا جایی که میتوانید از مزهدهندههای دیگری غیر از نمک برای طعمدار کردن غذای خود استفاده کنید که از آن میان میتوان به ادویهها و گیاهان خشک شده اشاره کرد.
منبع: روزیاتو∎
نظر شما