شناسهٔ خبر: 24175056 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه ابتکار | لینک خبر

ادای احترام به گاندی ، امضای 15 سند همکاری و دیدار با مقامات هندی در سفر روحانی به شبه قاره

صاحب‌خبر - تا برجام را نقض نکنند، نقض کننده آن نخواهیم بود
روز گذشته رئیس جمهوری در ادامه سفر خود به هندوستان علاوه بر دیدار با نخست وزیر این کشور و ادای احترام به رهبر فقید هندوستان، در موسسه پژوهشی آبزرور به ایراد سخنرانی پرداخت.
صبح روز شنبه حسن روحانی در ادامه سفر خود به هندوستان ضمن نثار تاج گل و ادای احترام، دفتر یادبود یادمان ماهاتما گاندی را امضا کرد. روحانی در دفتر یادبود یادمان گاندی نوشت: «هر انسانی که به آینده سعادت‌بخش بشریت فکر می‌کند، به طور قطع و یقین از مرگ انسان‌هایی خاص در طول تاریخ همچون مهاتما گاندی متاثر می‌شود لکن آنچه انسان‌های آزاد را همواره امیدوار می‌کند، حیات‌بخش بودن افکار و اندیشه‌های انسانی، آزادی خواهانه و عدالت‌طلبانه این گونه انسانهاست.مهاتما گاندی در مقطعی از تاریخ کشور بزرگ هند رهبری ملتش را برای بیرون راندن نیروهای استعمارگر از کشورش عهده دار شد. یکی از ویژگی‌های رهبریت وی نشر و ترویج اتحاد، محبت و دوستی، عدم خشونت، عدالتخواهی و قانونمندی در میان مردم با هر عقیده و مسلک بود که باعث شکفته شدن میوه استقلال کشورش گردید. بدیهی است تعالی سعادت بشریت در آینده نیز در گرو قانونمندی و استقرار عدالت است نه براساس آنچه قدرت‌های خودکامه مایلند به جهانیان دیکته بنمایند.» او سپس به طور رسمی در کاخ ریاست جمهوری این کشور، از سوی رئیس جمهوری و نخست وزیر هندوستان مورد استقبال قرار گرفت. در مراسم استقبال رسمی از وی پس از نواخته شدن سرود ملی ایران و هندوستان، روسای جمهور دو کشور از یگان تشریفات سان دیدند. در جریان این مراسم به افتخار حضور رئیس‌ جمهوری اسلامی ایران و هیات همراه ۲۱ گلوله توپ شلیک شد و روسای جمهوری ایران و هندوستان، هیات‌های عالی‌رتبه مقامات همراه را به یکدیگر معرفی کردند. روحانی در پاسخ به این پرسشی درباره روابط ایران هندوستان گفت: اگر ما بتنوانیم در این سفر به نقطه ای از روابط عالی برسیم که اجداد ما در ایران و هندوستان داشتند، کار بزرگی کرده ایم.
روحانی در دیدار نارندرا دامورداس مودی با ابراز خرسندی از روند رو به توسعه روابط تهران – دهلی نو اظهار کرد: روابط ایران و هند به ضرر هیچ کشوری نیست وظرفیت های گسترده ای برای توسعه و تعمیق روابط ایران و هندوستان وجود دارد که باید از تمامی این ظرفیت ها در راستای منافع و آینده ای بهتر برای دو ملت و منطقه ، بیش از پیش بهره گرفت. وی تقویت زبان فارسی در هندوستان را برای توسعه روابط دو کشور مهم برشمرد و با بیان اینکه بدون زبان فارسی تعمیق پیوندهای تاریخی دو ملت دشوار خواهد بود؛ بر ضرورت مبادلات فرهنگی، تقویت و ایجاد کرسی های زبان فارسی در دانشگاه‌های هندوستان تاکید کرد. رئیس جمهوری، حوزه های مرتبط با انرژی و حمل و نقل را دو ظرفیت مهم برای همکاری راهبردی ایران و هندوستان خواند و افزود: بندر چابهار به عنوان پل ارتباطی هند به افغانستان و آسیای مرکزی و اروپای شرقی، می تواند روابط تاریخی دو کشور و منطقه را مستحکم تر سازد. روحانی اظهار کرد: روابط ترانزیتی دو کشور ظرفیت های چندجانبه و منطقه ای با مجموعه کشورهای منطقه ایجاد خواهد کرد و ما آماده قراردادهای سه جانبه و چندجانبه ایم تا این مسیر ترانزیتی از چابهار ، به مسیر استراتژیک برای استحکام روابط منطقه ای تبدیل شود. وی همچنین با بیان اینکه ایران می‌تواند انرژی مورد نیاز هندوستان را در قالب قراردادهای راهبردی بلندمدت تامین کند، گفت: این قراردادهای بلندمدت در حوزه های انرژی و حمل و نقل، دو کشور را به شرکای راهبردی و مطمئن مبدل خواهد ساخت. رئیس جمهوری در ادامه با اشاره به علاقه مندی شرکت‌های هندی برای توسعه فعالیت‌هایشان در ایران گفت: این شرکت‌ها می تواند در حوزه های انرژی، تاسیسات شیرین سازی آب، کشاورزی و ایجاد شهرک های فناوری و انرژی خورشیدی فعال شوند. روحانی، تروریسم را معضلی نه تنها برای منطقه بلکه برای جهان دانست و با تاکید بر ضرورت تقویت همکاری کشورها در این عرصه ، گفت: باید با ریشه های تروریسم که عمدتا فکری و فرهنگی و ناشی از ترویج اندیشه های افراطی و مروج خشونت است، مبارزه کرد و ما آماده همکاری فرهنگی در این زمینه با کشورهای دوست ازجمله هندوستان هستیم.
سپس مذاکرات رسمی و ملاقات رئیس جمهوری و نخست وزیر هند و هیات‌های عالی‌رتبه دو کشور در کاخ حیدرآباد نخست وزیر هند برگزار شد که برای تعمیق سطح مناسبات مشترک ، 15 سند و تفاهمنامه همکاری امضا کردند. اسناد و تفاهم نامه‌های امضا و مبادله شده در حضورر روحانی و «مودی» به این شرح است: 1- موافقتنامه اجتناب از اخذ مالیات مضاعف 2- یادداشت تفاهم لغو روادید سیاسی 3- یادداشت تفاهم چارچوب همکاریها در زمینه کشاورزی 4- یادداشت تفاهم همکاری در حوزه آنتی دامپینگ 5- یادداشت تفاهم مدیریت موقت فاز اول بندر اول بندر چابهار 6- یادداشت تفاهم همکاری بین شرکت پست جمهوری اسلامی ایران و اداره پست هند 7- یادداشت تفاهم همکاری بین معاونت امور زنان ریاست جمهوری ایران و وزارت امور زنان هند 8- موافقتنامه استرداد مجرمین(امور کنسولی) 9- موافقتنامه معاضدت قضایی در امور مدنی و تجاری 10- یادداشت تفاهم همکاری های بهداشت، درمان و دارو بین وزارتین بهداشت دو کشور 11- یادداشت تفاهم همکاری در حوزه طب سنتی بین وزارت بهداشت ایران و وزارت طی سنتی هند(آیوش)
ب: فهرست اسناد؛ 1- یادداشت تفاهم صدور روادید الکترونیک 2- یادداشت تفاهم همکاری اتاق بازرگانی ایران با اتاق بازرگانی فیکی(ficci) 3- یادداشت تفاهم همکاری اتاق بازرگانی ایران با اتاق بازرگانی آسوچم(asshocham) 4- یادداشت تفاهم اتاق بازرگانی ایران با اتاق بازرگانی پی. اچ. دی. چمبر (phd. chamber) همچنین در حاشیه این مراسم از تمبر مشترک جمهوری اسلامی ایران و هند رونمایی شد.
سپس روحانی با حضور در موسسه پژوهشی آبزرور در دهلی نو درباره «اولویت های سیاست خارجی ایران» به ایراد سخنرانی پرداخت و با اشاره به عدم وفاداری آمریکا به تعهدات خود از جمله درباره برجام گفت: امیدوارم منطقه و جهان شاهد آن روز نباشد که نقض پیمان برجام صورت بگیرد. وی گفت: ما هفت کشور بر پای یک سند تعهد کردیم و بالاتر از امضای هفت کشور، شورای امنیت سازمان ملل هم پای این پیمان را امضا کرده است. وی تصریح کرد: آمریکا در مساله برجام با ایران طرف نیست با مساله نقض عهد و پیمان خودش در تاریخ طرف است. در مساله برجام آمریکا با ما طرف نیست بلکه با شورای امنیت سازمان ملل که این سند را تایید کرده و همچنین با افکار عمومی جهان طرف است. روحانی افزود: ما به عنوان ایرانی که همواره در طول تاریخ بر پیمان‌های خود پایبند بوده‌ایم تا روزی که دیگران برجام را نقض نکرده اند برجام را نقض نخواهیم کرد. وی گفت: این فرهنگ ایرانیست. این قانون دین ماست این دستور خدا و پیامر ماست. ما اگر پیمانی بستیم پای آن تا پای جان می ایستیم اگر بخواهیم نقض کنیم از اول امضا نمی کنیم. اگر بخواهیم متعهد نباشیم قبل از امضا چانه زنی می کنیم. روحانی افزود: «برجام معاهده ای است که امضا شده و تمام شده و تازه طرف یادش آمده که کاش بیاید و شروع کند به چانه زنی. بعد از امضای پیمان، چانه زنی مضحک و خنده دار است. حالا یک آقایی که کارش تجارت بوده و همیشه در حال چانه زنی بوده فکر کرده در دنیای سیاست هم مانند دنیای تجارت است و او می تواند هر روزی و هر زمانی چانه بزند.» رئیس جمهوری کشورمان تصریح کرد: «اگر آمریکا این پیمان را زیر پا بگذارد و نقض کند خواهیم دید که آمریکا پشیمان خواهد شد. تردید نکنید. نه تنها دولت آمریکا پشیمان خواهد شد بلکه مردم آمریکا هم بالاترین صدای اعتراض خود را در زمانی کوتاه بر سر ناقضان این پیمان بلند خواهند کرد». وی گفت: اگر پای پیمان خود نایستیم، به تعبیر ایرانی ها سنگ روی سنگ بند نخواهد شد. رئیس جمهوری کشورمان اشتباه محاسباتی و عدم وفای به عهد را دلایل اصلی اتخاذ سیاست‌های خصمانه آمریکا علیه ایران عنوان کرد. وی گفت: سوال اصلی در برابر نخبگان در حال حاضر آن است که بعد از این همه پیشرفت های علمی در جهان و مراکز علمی و دانشگاهی متعدد که روزبروز به تعداد آنها افزوده می شود و همچنین توسعه فرهنگ در جامعه انسانی، چطور هنوز مسایل و مشکلات بسیار مهمی در جهان باقی مانده است که جوامع بشری با آنها روبروست.
وی گفت باید نخبگان به پاسخ این پرسش بیاندیشند که چرا جنگ پایان نمی یابد، چرا همچنان تجاوز به حقوق دیگران به ملت‌های دیگر به کشورهای دیگر دیده می شود و چرا در جهان امروز هنوز رعب و وحشت و ترس از تروریسم از افراطی گری و بسیار از مسایل دیگر وجود دارد. وی با تاکید بر اینکه بشر در طول قرن ها و هزاران سال بشر با این مشکلات مواجه بوده و درباره آن بسیار فکر کرده است گفت برغم تمام این تلاش‌ها اشکال کار کجاست که جوامع بشری در مبارزه با دشواری‌ها همچنان ناموفق هستند. وی گفت اگر سرنوست انسان این است که تا زمانی که بشر باقی است جامعه بدون جنگ و تجاوز قابل تصور نیست، پس چرا همه از اخلاقیات و فضایل سخن می گویند. رئیس جمهوری کشورمان با تاکید بر اینکه بسیاری از مسایل ناخوشایند در جهان از اشتباه محاسبه نشات می گیرد، افزود: شکل روابط آمریکا با ایران نمونه ای از این اشتباه در محاسبه است. آمریکا یک کشور صنعتی است با دانشگاه‌های بزرگ و متفکرین زیاد و سیاستمداران فراوان که نسبت به منطقه ما اشراف دارد، صدها هزار جاسوس در سالیان دراز علیه ایران استخدام کرده، سیاستمداران بسیاری به ایران فرستاده که در مقطعی در سال‌های قبل از انقلاب کل سرنوشت کشور به دست آنها بود و برای همه چیز آنها تصمیم می گرفتند. وی با تاکید بر اینکه همین آمریکا در سال‌های بعد از انقلاب مداوم در حال اشتباه محاسباتی بوده است، گفت از روز اول انقلاب، آمریکا تصمیم گرفت انقلاب را سرنگون کند، اما بارها مجبور شد توبه کرده و اظهار پشیمانی کند. اما اکنون پس از تحمل این همه ضرر از سوی آمریکا به خاطر اشتباه محاسباتی، دوباره فرد جدید آمده است که هوس توطئه در او زنده شده است. نیتجه اشتباه محاسباتی آن بود که آمریکا نتوانست سیاست‌های خوبی در قبال ایران اتخاذ کند. علاوه بر این آمریکا نتوانست وفای به عهد کند.

نظر شما