شناسهٔ خبر: 23620423 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: مهر | لینک خبر

یک آسیب شناس:

سمن ها نیاز به حمایت قانون دارند

یک جامعه شناس با بیان اینکه سازمان های مردم نهاد از زمان ورود اسلام در این کشور وجود داشته است، گفت: دولت می تواند با حمایت قانونی زمینه فعالیت سمن ها را تسهیل کند.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری مهر، مجید ابهری با تاکید بر این که  سازمان های مردم نهاد یکی از اهرم های مشارکت مردم در مدیریت جامعه هستند، اظهار کرد: سمن ها می توانند  به پیشرفت  کشور کمک کنند اما در کنار  این نهادها،  تعدد مراکز نظارتی و سیاست گذاری  برای  آنها موجب  ناتوانی تشکل ها برای دستیابی به جایگاه واقعی خویش شدند. 

وی با بیان اینکه سمن ها و انجمن های خیریه عمومی  به عنوان   گسترده ترین و فعال ترین نهادها،  از ابتدای تاریخ ایران به خصوص پس از ورود اسلام سابقه  فعالیت دارند، افزود: از گذشته های دور کمک به نیازمندان و حمایت از یتیمان در ایران رواج داشت اما دیگر تشکل های مردمی که در دهه های اخیر تشکیل شده، در گذشته وجود نداشته و امروزه بنا به نیاز جامعه شکل گرفتند. این نهادهای مردمی در بخش های اجتماعی یا فرهنگی یا علمی و کارآفرینی دیگر همچون حمایت از کودکان کار، زنان بی سرپرست،  درمان  معتادان  و ساماندهی آنها، حفاظت از محیط زیست، حمایت از حیات وحش و حراست از آثار باستانی و بسیاری بخش های دیگر جامعه فعالیت می کنند  و  در پیشرفت و توسعه کشور نقش چشمگیری ایفا می کنند. 

این جامعه شناس با  اشاره به لزوم  حضور پررنگ و فعالیت گسترده تشکل های مردمی در چارچوب قوانین و تحت نظارت دقیق سازمان های متولی بیان کرد:  نباید انتظار داشت که دولت در تمامی زمینه ها اقدام کند، چون حضور مردم شرط اساسی برای پیشگیری، کنترل و مهار آسیب های اجتماعی است. از طرف دیگر، اعمال وظیفه هایی همچون امر به معروف، نهی از منکر که وظیفه ای مردمی محسوب می شود، می توانند ابزار اجتماعی ثمربخشی در پیشگیری از آسیب های اجتماعی و رویارویی با آنها باشند

ابهری در خصوص نقش دولت در  ارتقا جایگاه سازمان های مردم نهاد ، افزود:  دولت می تواند با برون سپاری بخشی از وظیفه های خویش به تشکل های مردمی و ساماندهی و سازماندهی آنها در بخش های مختلف جامعه مدیریت عالی خود را به دست مردم اعمال کند. 

وی فراهم نبودن بسترهای بهره گیری از حضور مردم در این انجمن ها و بهره گیری از توانمندی های مردم را یکی از معضل های موجود امروزی برای فعالیت سمن ها دانست و افزود: خلاهای قانونی حمایت از تشکل های مردمی باعث سودجویی برخی افراد از سمن ها  و  کاهش اعتماد اجتماعی می شود. بنابراین، توجه به  صدور مجوز و ارزیابی صلاحیت موسسان اولین گام در زمینه رشد و تعالی سازمان های مردم نهاد است . در قدم بعدی هم  باید نظارت مستمر و دقیق همراه با آموزش های لازم و بسترسازی فکری- فرهنگی در چگونگی مدیریت سمن ها  وجود داشته باشد تا  به حضور مردم در قالب تشکل های مردمی منجر شود.

نظر شما