شناسهٔ خبر: 23558704 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

لوبلاگ:ایران به تحریک های ترامپ وقعی ننهد

تهران - ایرنا - تارنمای آمریکایی لوبلاگ نوشت: امید است اروپا، روسیه و چین با حمایت بیشتر کشورهای جهان بتوانند ایران را بر آن دارند تحریک های آمریکا را، شامل خروج از برجام و اعمال دوباره تحریم های هسته ای که به نظر اجتناب ناپذیر می نمایند، نادیده بگیرد.

صاحب‌خبر -

'پیتر جنکینز' دیپلمات بازنشسته بریتانیایی دیروز (شنبه) در آغاز تفسیری در این نشریه اینترنتی با عنوان 'بیانیه ترامپ در مورد ایران و دیدگاه اروپایی ها' نوشت: نوشتن در مورد بیانیه اخیر دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا پیرامون ایران، از روی میل و رغبت نیست. چرا که این بیانیه سرشار از وقایع نیمه گفته، دروغ و سفسطه است. این بیانیه نشان دهنده موضع بسیار تعجب آور ایالات متحده در قبال متحدان اروپایی است. ماههاست این متحدان به دولت ترامپ اصرار دارند بفهمانند برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) ابزاری رضایت بخش و مفید برای مبارزه با گسترش سلاح های هسته ای است و حفظ آن از اهمیت بالایی برخوردار است.
وی در ادامه تفسیر خود افزود: اما این بیانیه نه تنها به نادیده گرفتن آنچه که متحدان اروپایی آمریکا به آن اصرار داشتند، پرداخته است بلکه پیامدهای آن این کشورها را در معرض تهدیدهایی قرار می دهد که همواره خواهان جلوگیری از آن بوده اند.
ترامپ در بیانیه خود ذکر کرد 'امروز من از اعمال تحریم های هسته ای علیه ایران بصورت ویژه ای اجتناب می کنم، اما این کار را تنها به منظور تضمین توافق نامه ای که از اهمیت بالایی نزد متحدان اروپایی ما برخوردار است، انجام می دهم و در ازایش اتحادیه اروپا باید برای رفع معایب وحشتناک توافق هسته ای ایران دست به کار شود. این یک بخت است'.
این یک روش بسیار تعجب آور برای برخورد با متحدان دیرینه اروپایی است. این امر به آن می ماند که بر سر آنها اسلحه گرفته باشیم و از آنها بخواهیم به خواسته ما توجه کنند. اگر تبهکاران بین المللی به این مساله توجه داشته باشند، بطور قطع دونالد ترامپ را به عنوان 'گانگستر ماه' انتخاب خواهند کرد. آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان حق داشت که گفته بود 'زمان آن فرا رسیده است که اروپا راه خود را از ایالات متحده جدا کند'.
هر چند بیانیه ترامپ چندان هم نباید باعث شگفتی شود چرا که ما عادت کرده ایم به حقوق کشورهای مستقل اهمیت ندهیم و پیمان های بین المللی را زیر پا بگذاریم.
ایران هم همچون سایر کشورهای دیگر حق حاکمیت دارد و این حق را برای خود محفوظ می داند که بتواند اورانیوم غنی شده تولید کند، اما هم اکنون از دو طریق برای رسیدن به چنین هدفی محدود شده است؛ پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای (NPT) ایران را تنها به استفاده از فناوری غنی سازی برای اهداف صلح آمیز و مطابق با توافقنامه پادمان های هسته ای رهنمون می کند و قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل محدودیت های محکمی برای ظرفیت غنی سازی ایران و تولید اورانیوم غنی شده تا آغاز سال 2031 ایجاد کرده است.
بدین ترتیب دونالد ترامپ حق ندارد محدودیت ها را بیش از آنچه توضیح داده شد، افزایش دهد. در عوض اگر او و مشاورانش معتقدند که محدودیت 15 ساله برجام کفایت نمی کند و برنامه موشکی ایران را تهدیدی برای صلح و امنیت جهانی می دانند، باید با درخواست تشکیل جلسه شورای امنیت سازمان ملل متحد، از این شورا بخواهند با بررسی جوانب امر راه حلی قانونی برای این مساله بیابند.
این مسیری است که دونالد ترامپ باید در پیش گیرد، هر چند رسیدن به نتیجه از این طریق هم احتمالش تقریبا صفر است. چرا؟ اکنون که در سال 2018 به سر می بریم، تاکنون هیچ شواهدی دال بر افزایش ظرفیت غیرقانونی غنی سازی ایران پیدا نشده، لذا این چیزی نیست که بخواهیم آن را تهدیدی از جانب ایران برای صلح و امنیت جهانی بخوانیم. یا اینکه اگر بخواهیم موشک های کوتاه و متوسط برد ایران را تهدیدی برای منطقه بدانیم، آنگاه موشک های پیشرفته کشورهایی همچون عربستان سعودی، اسرائیل، پاکستان، هندوستان، کره جنوبی و برزیل، را چه می نامیم.
تنها پس از آنکه آژانس بین المللی انرژی هسته ای تحقیق اساسی را در مورد کل برنامه هسته ای ایران به دست آورد و یافته های خود را اعلام کرد، آنگاه شورا بطور منطقی می تواند دیدگاه خود را در مورد اینکه آیا باید به فکر جایگزینی برای برجام به منظور مقابله با تهدیدات جهانی ایران باشد یا خیر، اعلام کند.
یکی از ویژگی های سوم این بیانیه آسیب هایی است که به وجهه بین المللی ایالات متحده وارد می کند؛ بسیاری از کشورها نگران آسیب وارد آوردن مفاد این بیانیه به نظم بین المللی هستند. آنها همچنین نگرانند این بیانیه ثابت کند که دونالد ترامپ مردی است که 'شیاطین' در وجودش رسوخ کرده باشند. یکی از آن شیاطین نفرت ترامپ از باراک اوباما است. تمایل ترامپ برای از بین بردن یکی از دستاوردهای اوباما در این بیانیه آشکار است.
در این میان موضوع دیگری که کاملا از بیانیه اخیر ترامپ بوضوح بر همگان روشن است، مواضع متحدان منطقه ای و ضد ایرانی آمریکا از جمله اسرائیل و عربستان سعودی است. بر همگان روشن است که موضع این روزهای کاخ سفید در قبال رویدادهای جهانی بسیار بی ثبات است. در این میان مواضع سست کاخ سفید در قبال رخدادهای خاورمیانه متاثر از اسرائیل و عربستان است که این موضوع نگران کننده است.
ایران دارای حق حاکمیت برای توسعه و نگه داری موشک برای حمل کلاهک های متعارف (غیر هسته ای) است. هیچ محدودیتی در این معاهده بین المللی وجود ندارد. قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد نیز از ایران می خواهد با تبعیت از این قطعنامه به دنبال توسعه موشک های با توان حمل کلاهک هسته ای نباشد. متعاقبا ایران نیز با پیروی از این قطعنامه و بر خلاف ادعاهای رئیس جمهوری ایالات متحده، آزمایشات موشکی ایران و فعالیت های مرتبط با آن، 'غیرقانونی' یا نقض قطعنامه سازمان ملل نیستند.
اکنون امید است اروپا، روسیه و چین با حمایت بیشتر کشورهای جهان بتوانند ایران را تشویق کننند تحریک های آمریکا را، شامل خروج از برجام و اعمال دوباره تحریم های هسته ای که به نظر اجتناب ناپذیر می نمایند، نادیده بگیرد.

* تارنمای لوبلاگ که نام آن از جیم لوب سردبیر این تارنما و روزنامه نگار کهنه کاری که گزارش های تحلیلی از سیاست خارجی واشنگتن در قبال خاورمیانه می نوشت گرفته شده، در سال 2008 راه اندازی شد و هدفش بیشتر تحلیل سیاستهای در پیش گرفته شده واشنگتن در قبال تهران بود.
اروپام***7276**1479
مترجم: مرضیه جلال الدینی **ناشر:حسن سالک رضائی

انتهای پیام /*

نظر شما