شناسهٔ خبر: 22990416 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

سخنگوی وزارتخارجه آمریکا: تا ژانویه درباره برجام کاری نمی کنیم

نیویورک- ایرنا- سخنگوی وزارتخارجه آمریکا می گوید به نظرم ضرب الاجل بعدی درباره برجام در ژانویه است و فکر نمی کنم تا آن موقع کاری انجام دهیم.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار ایرنا، هدر نوئرت روز چهارشنبه این مطلب را در پاسخ به سوالی که مهلت 60 روزه کنگره درباره تصمیم گیری نسبت به تایید نکردن پایبندی ایران به برجام توسط رئیس جمهوری تمام شده است، آیا ضرب الاجل دیگری برای کنگره وجود دارد یا باید منتظر نیمه ژانویه باشیم که ترامپ چه خواهد کرد؟ گفت: تا ژانویه درباره برجام کاری نمی کنیم.
برخلاف حمایت های جهانی از برجام به عنوان توافقی معتبر و چندجانبه بین المللی، دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا که همواره در شعارهای انتخاباتی برجام را بدترین توافق برای آمریکا می نامید، در 12 اکتبر (21 مهرماه) از تایید مجدد پایبندی ایران به توافق هسته ای خودداری کرد و این مسئولیت را بر عهده کنگره نهاد تا نمایندگان در بازه زمانی دو ماهه، درباره بازگشت تحریم هایی که تاکنون رئیس جمهوری آن ها را متوقف کرده بود، تصمیم بگیرند.
این اقدام رئیس جمهوری آمریکا بر اساس قانونی به نام اینارا (INARA) است که در قالب ایفای وظیفه نظارتی کنگره، رئیس جمهوری را ملزم به ارائه گزارش مستند درباره پایبندی یا عدم پایبندی ایران به توافق هسته ای می کند.
در این قانون تصریح شده است که اگر رئیس جمهوری آمریکا پایبندی ایران را تایید نکند، آنگاه کنگره 60 روز فرصت خواهد داشت تا درباره بازگشت تحریم ها تصمیم بگیرند.
در این میان فدریکا موگرینی نماینده اتحادیه اروپا به عنوان هماهنگ کننده اصلی کمیسیون مشترک برجام و مقامات اروپا با جدیت فراوان از این توافق بین المللی که پشتوانه قطعنامه شورای امنیت را هم دارد، حمایت کردند و با سفر به نیویورک و مذاکرات متعدد با مقامات کاخ سفید و کنگره کوشیدند آن ها را به حفظ برجام متقاعد کنند.
آژانس بین المللی انرژی اتمی هم به عنوان تنها مرجع شناخته شده برای نظارت بر اجرای برجام، 9 بار بر پاببندی ایران به تعهدات برجامی خود، صحه گذاشت و هر نوع بهانه ای را از طرف های آمریکایی سلب کرد.
اینک که مهلت 60 روزه کنگره به پایان رسیده است، شاهد آن هستیم که اقدامی از طرف مجلس نمایندگان یا سنای آمریکا انجام نشده و البته قانون مربوطه هم در این زمینه ساکت است که اگر نمایندگان در این 60 روز به نتیجه ای نرسیدند، چه روی خواهد داد اما آنچه مسلم است بر اساس اظهارات رکس تیلرسون وزیر خارجه آمریکا که می گوید فعلا در برجام هستیم و همچنین سخنگوی کاخ سفید که ضرب الاجلی برای کنگره وجود ندارد، مقامات واشنگتن نتوانسته اند به قطعیتی درباره برخورد با برجام برسند و به این ترتیب بر اساس قانون دیگر، می روند تا 15 ژانویه 2018 گزارشی جدید از دونالد ترامپ دریافت کنند.
با این حال امروز (چهارشنبه) نشست کمیسیون مشترک برجام در وین برگزار شد و نماینده آمریکا هم در آن شرکت کرد که به گفته سید عباس عراقچی رئیس تیم مذاکره کننده ایران در این نشست، همه اعضا به آمریکا تذکره داده اند.

**شرق اوکراین
سخنگوی وزارتخارجه آمریکا در بخش دیگر این نشست به شرایط شرق اوکراین اشاره کرد و با بیان این که حمله به پروژه های زیرساخت شهری دونتسک اوکراین همچنان ادامه دارد، افزود: بار دیگر تاکید می کنیم که متاسفانه شرایط در اوکراین بهتر نشده است.
نوئرت گفت: آمریکا عمیقا نگرانی خود را از تشدید بحران و بدتر شدن شرایط انسانی در شرق اوکراین ابراز می کند.
وی اضافه کرد پیشتر هم درباره تخریب تصفیه خانه آب دنتسک هشدار داده بودیم اما تهدید علیه آن همچنان باقی است و اکنون نیروهای روسی در نزدیکی های کارخانه زغال سنگ که سوخت کمکی تولید انرژی است، آتش گشوده اند.
سخنگوی وزارتخارجه آمریکا از روسیه خواست هرچه سریعتر نیروهای خود را از این منطقه بیرون بکشد و اظهار کرد ما بار دیگر از روسیه می خواهیم که حملات توپخانه ای و موشکی خود را علیه مناطق شهری اوکراین متوقف کند و به آتش بس مورد توافق در مینسک احترام بگذارد.
به دنبال درگیری جدایی طلبان مورد حمایت روسیه در شرق اوکراین با نیروهای دولتی، 23 بهمن 1393 رهبران آلمان، فرانسه، اوکراین و روسیه بر سر برقراری آتش‌بس به توافق 13 بندی رسیدند.
خروج تسلیحات سنگین و توپخانه ها از مناطق درگیری و ایجاد منطقه امنیتی حائل، از موارد گنجانده شده در این سند است.
این توافق پس از ساعت‌ها مذاکره فشرده در مینسک پایتخت بلاروس به دست آمد و از این رو به توافق مینسک شهرت یافت.
اما از دیگر سو، روسیه اقدامات دولت کی‌یف در راستای دور زدن توافق‌های مینسک را باعث به بن‌بست کشانده شدن تلاش‌ها برای حل بحران در شرق اوکراین می داند.
شبد**1429*9122**انتشار دهنده: مهدی نعمتی

انتهای پیام /*

نظر شما