شناسهٔ خبر: 22949211 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: مهر | لینک خبر

رئیس شورای شهر تهران:

توزیع برق و آب و سلامت مردم به شوراها واگذار شود

رئیس شورای شهر تهران گفت: ۲۴ حوزه خدماتی از توزیع برق، آب تا سلامت، آموزش، کنترل ترافیک و محیط زیست در کنار حوزه هایی نظیر حفظ حریم شهرها مسایلی است که قابل تفویض به شوراها است.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار مهر، محسن هاشمی در گردهمایی فعالان اجتماعی در همایش کار داوطلبانه و سازمانهای مردم نهاد افزود: دستگاههای دولتی و عمومی توانایی جذب و استفاده از ظرفیت سمن ها و نیروهای داوطلب را ندارند.

وی ادامه داد: شورای اسلامی شهر خود یک سازمان مردم نهاد با بیش از ٢٠٠ هزار عضو در شورایاری ها محسوب می شود و در قانون اساسی جمهوری اسلامی با هدف افزایش نقش و تصدی مردم در اداره جامعه، مدیریت شهری به این مجموعه مردم نهاد واگذار شده است.

رئیس شورای شهر تهران ادامه داد: با وجود ۲۰ سال سپری شده از آغاز فعالیت شوراهای شهر و روستا، هنوز بسترهای بخش مهمی از فعالیتهای که براساس قانون قابل واگذاری به مدیریت شهری است، فراهم نشده است.

وی گفت: ۲۴ حوزه خدماتی از توزیع برق، آب، توزیع فرآورده های نفتی تا سلامت، آموزش، کنترل ترافیک و محیط زیست در کنار حوزه هایی نظیر حفظ حریم شهرها مسایلی است که قابل تفویض به مردم و مدیریت شهری برخاسته از آرا آنها است که امیدواریم با اجرای کامل قانون شوراها بتوانیم از ظرفیت مشارکتهای مردمی برای ارائه خدمات به شهروندان استفاده کنیم. ما در شورای شهر برای دستیابی به این مطالبات در حال مبارزه هستیم.

هاشمی گفت: در قرآن کریم و احادیث و روایات نقش مهمی به مشارکت داوطلبانه و از سر خیرخواهی در موضوعات اجتماعی داده شده است: تعاونوا علی البر والتقوی، مسلمانان و مومنان را به یاری رساندن در امور خیر با حفظ حریمها وقواعد شرعی واخلاقی دعوت می کند.

وی افزود: انقلاب اسلامی نیز از بدو پیروزی یکی از ارکان خود را استفاده از فعالیتهای داوطلبانه و مشارکت عمومی در اموراجتماعی بنا نهاد و فرض اولیه و تصور از تشکیل نهادهایی چون جهاد سازندگی و کمیته امداد امام خمینی نیز همین موضوع بود اما به تدریج فرهنگ دیوانسالاری و بورکراسی بر نهادهای انقلابی ومردمی نیز حاکم شد.

امام خمینی بودند که با تشکیل بسیج مستضعفین سعی در تبدیل به یک روند پایدار کردن فعالیتهای داوطلبانه در اداره کشور به ویژه در دفاع مقدس و مقابله با تهدیدات داشتند و آیت الله هاشمی رفسنجانی نیز که به عنوان فرمانده جنگ از سوی ایشان منصوب شدند در سخت ترین شرایط کشور با انگیزه بخشی و تقویت نیروهای مردمی وداوطلب از طریق خطبه های نماز جمعه تهران بستر لازم را برای حماسه آفرینی این نیروها در جبهه های فراهم کردند.

پس از جنگ نیز با تشکیل دولت سازندگی ایشان هم در حوزه سازندگی و هم در حوزه های سلامت و آموزش بر تقویت حضور نیروهای داوطلب تمرکز داشتند و دستاورد بزرگی که در این دوره برای کشور در مقابله با بیماریهای واگیردار و ایمن سازی شهروندان بدست آمد و مورد تقدیر سازمان ملل وجوامع بین المللی قرار گرفت با اتکا به نیروهای داوطلب بود.

رئیس شورای شهر تهران تاکید کرد: امروزه نه تنها در ایران بلکه در اکثر کشورهای توسعه یافته نیز کار داوطلبانه به عنوان یکی از ارکان مدنیت محسوب شده وجایگاه ویژه ای دارد.

وی ادامه داد: فرایند گذار از جامعه توده ای به جامعه مدنی جز با اتکا به سازمانهای مردم نهاد و به کارگیری نیروهای داوطلب و با انگیزه سمن ها در فرایندهای اجتماعی ممکن نیست و از این رو شاهد هستیم که سمن ها در برخی کشورها حتی دارای اثرگذاری فرهنگی، سیاسی و اجتماعی هستند، به طور نمونه بخش قابل توجهی از مخالفت وتنفری که در جوامع غربی از جنایات رژیم صهیونیستی وجود دارد و مسئولان سیاسی این کشورها را وادار به مخالفت با آمریکا در اقدام اخیر جابجایی پایتخت خود به بیت المقدس نموده است ناشی از جامعه مدنی است.

هاشمی گفت: سه مزیت مهم و راهبردی توسعه کار داوطلبانه در مدیریت شهری وجود دارد. نخست، تاثیر فراگیرشدن  کاستن از بدنه فربه و کند وپرهزینه مدیریت شهری و چابک سازی پیکره شهرداری است که می تواند بخشی از فعالیتها را با اثربخشی وکارایی بیشتر انجام دهد و نوعی رقیب برای خدمت رسانی بدنه شهرداری باشد. دوم ، افزایش شاخص های مهمی نظیر تعهد اجتماعی، اخلاق شهروندی و خودکنترلی در فرایند کار داوطلبانه در شهروندان است، کمک به نظافت یا سلامت شهر، خود بخود بی تفاوتی و ناهنجاری را فعایلن کار داوطلبانه و حتی نزدیکان واطرافیان آنها کاهش می دهد و تاثیر بمراتب مهمتری از نتیجه فیزیکی کار داوطلبانه در ارتقای سرمایه اجتماعی شهروندان دارد. سوم، کادر سازی برای مدیریت شهری از درون فعالیتهای داوطلبانه است، مخلص ترین ، با انگیزه ترین وکوشاترین نیروها، فعالین در حوزه کار داوطلبانه می باشند و بهتر است از این جوانان برای آینده مدیریت شهری استفاده شود.

وی گفت: تجربه موفق عملکرد فعالان داوطلب در حادثه زلزله کرمانشاه نشان داد که دستگاههای دولتی و اجرایی ظرفیت و توانایی کافی برای استفاده از توانمندی موج داوطلبانه کمکهای مردمی را ندارند.

نظر شما