شناسهٔ خبر: 22802918 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: جام‌جم آنلاین | لینک خبر

تلگرام؛ بایدها و نبایدهای حذف و بقای آن

نخستین نشست از سلسله نشست های علمی ارزیابی سیاستگذاری فضای مجازی در ایران با عنوان بررسی ابعاد مساله جایگزینی پیام رسان تلگرام در مرکز مطالعات فضای مجازی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی برگزار شد.

صاحب‌خبر -

به گزارش جام جم آنلاین، این نشست صبح امروز با حضور دکتر‌ مهدی اسلامی عضو هیات علمی دانشگاه آزاد، سید جعفر خورشاد مدیر عامل شرکت توسعه فناوری رسانه سروش و محمد مهدی کارگر مشاور سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری تهران به بحث نسبت فضای مجازی و نقش آن در افکار عمومی و یا بود و نبود آن و جایگزینی رسانه های دیگر با این پیام رسان به بحث و تبهدل نظر پرداختند.

در ابتدای این نشست، مدیر عامل پیام رسان سروش درباره مسدود شدن تلگرام گفت: اولین تبلیغ برای تلگرام پخش خبر بستن آن بود و الان هم همین حرف است که معاون شورای عالی فضای مجازی می گوید شاید بسته شود اما هنوز ابعاد آن را در گفته های خود بیان نمی کند.

عضو هیات علمی دانشگاه آزاد نیز درباره مبانی بحث جایگزینی تلگرام گفت: باید بررسی کرد که آیا پیام رسان‌های داخلی ما اساساً این توانایی را دارند که استفاده پیام رسان های خارجی را محدود کنند؟ اگر پیام رسان های داخلی را تقویت نکنیم طبیعی است که از منظر اقتصادی بهره لازم را ار این نرم افزارها نخواهیم داشت پس واجب است که شبکه های داخلی قدرتمندی برای خدمات رسانی به مردم داشته باشیم. واقعیتی که در تلگرام با آن روبه رو هستیم ابعاد اقتصادی فرهنگی اجتماعی و علمی آن است. امروز تلگرام به صورت رایگان در اختیار مخاطب قرار گرفته است و این هزینه از جایی تامین می شود بنابراین پیام رسان های داخلی مشابه نیز باید هزینه‌هایشان تامین شده و از آن ها حمایت شود.

مهدی اسلامی ادامه داد: برای پیام رسان داخلی باید نیروی انسانی هم تامین شود و این نیروی انسانی علاوه بر قدرت فیزیکی دانش نرم افزاری را نیز می طلبد.

مشاور سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری تهران در ادامه نشست با توضیح این که باید ابتدا سیاستگذاری در زمینه جایگزینی تلگرام تبیین شود، افزود: نهادهای مختلف باید در زمینه سیاستگذاری پیشقدم شوند. ما درباره فضای مجازی سیاست درستی نداشته ایم. نوع برخورد ما با پدیده ها و تاثیر آن ما را مشکوک می کند که اگر سیاستی هم تبیین می شود قابلیت اجرایی قوی ندارند. یکی از اهداف جایگزینی این است که به نرم افزارهای خارجی وابسته نباشیم اما وقتی بررسی می کنیم انچنان موفق نبوده ایم. تشتت نظر و آرا در سیاستگذاری داریم حتی اعضای شورای عالی فضای مجازی نیز نظرات متفاوت دارند.

محمد مهدی کارگر افزود: با چالشی روبرو هستیم که نمی توانیم تصمیم گیری درستی بگیریم. بسیاری از روابط کاری و مسائل مالی در این شبکه است و نمی توان به راحتی از جایگزینی حرف زد اما می توان با بررسی ابعاد آن تا حدودی به سیاست درستی درباره تلگرام نزدیک شویم.

خورشاد، مدیر عامل پیام رسان سروش درباره سرعت در جایگزینی تلگرام گفت: تصمیم گیری در جایگزینی یک طرفه نیست و باید هم مردم و هم کاربردهای آنان را در نظر بگیریم تا به نتیجه درستی درباره تلگرام برسیم.

وی ادامه داد: نیروی انسانی با کیفیت نیازمند جایگزینی تلگرام است. مدل اقتصادی در یک محصول نمی گنجد و نیازمند همکاری همه دستگاههای دولتی و بخش خصوصی است. در یک فضای آزمایشگاهی نرم افزار را بررسی کرده ایم و نیروهای انسانی این کار توان علمی بالایی دارند. در ادامه نرم افزار داخلی اگر جایگزین شود باید نیازهای کاربر در ادامه ترویج و استفاده این نرم افزار تمام و کمال تامین شود و این ساده نیست. همه چرخه ها باید در کنار هم به تحقق این مسئله کمک کنند اعم از سخت افزار، نیروی انسانی، دانش، موضوع مالی و سایر موارد. تلگرام ناگهان حجم دانلود ها و سرعت کاری خود را نسبت به نرم افزارهای دیگر تقویت کرد و نیاز است که پیام رسان داخلی پابه پای تلگرام با قدرت جلو رود تا عقب نماند و این مسئله هنوز چنین توانی ندارد.

کارگر درباره مسائل فنی جایگزینی تلگرام توضیح داد: از نظر ابعاد فنی می توانیم پیام رسان داخلی را جایگزین تلگرام کنیم و نمی توانیم انتظار داشته باشیم که بعد فنی این نرم افزار قابلیت حجم بالای کاربر را داشته باشد. نرم افزار سروش قابلیت خوبی دارد و از امتیاز های خوبی در زمینه ظاهر و امکانات بر خوردار است اما نیازمند حمایت ارگانی و حاکمیتی در بحث فنی و فراهم کردن بستر استفاده است. بومی سازی یک موضوع چالشی است اما باید ابتدا آن را معنا کنیم. در سرویس بومی ما امکانی مثل لایک را با شکل دیگری عوض می کنیم و اسم آن را بومی سازی می گذاریم در حالی که این بومی سازی نیست.

در ادامه مهمانان و صاحبنظران حوزه فضای مجازی ضمن ضرورت بستر سازی مناسب مهاجرت کاربران از یک پیام رسان همچون تلگرام به سایر شبکه ها تاکید کرده عنوان داشتند بجای جایگزینی تلگزام باید الزامات جایگزینی را مورد بررسی قرار داد. یعنی اینکه باید دید آیا یک شبکه داخلی با راندمان بالا در کشور وحود دارد که در رقابت با سرویس دهنده‌های خارجی به مردم خدمت رسانی کند.

در این جلسه خاطر نشان شد: امروز بسیاری از کسب و کارهای ما با شبکه های پیام رسان از جمله تلگرام باهم عجین شده و فیلتر کردن یا جایگزینی تلگرام به نوعی سکته کسب و کار ایجاد می کند بعلاوه ما ظرفیت مذاکره با سرویس های اطلاع رسان و پیام رسان را نداریم.

نظر شما